Robot als boodschappenbezorger: Spar test het • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Robot als boodschappenbezorger: Spar test het


‘Rosie’ is de naam van de autonoom rijdende bezorgrobot. De robot wordt vanaf 1 december ingezet op de  campus Woudestein van de Erasmus universiteit in Rotterdam.

Medewerkers, studenten en bewoners op campus Woudestein van de Erasmus universiteit kunnen de komende half jaar bezorgrobot Rosie aan de deur krijgen.

Code om robot te openen

Robot Rosie gaat boodschappen bezorgen op de campus. De robot levert op twee afhaalpunten: het Hatta Building en de bibliotheek, de bestelling af. Eenmaal gearriveerd kan de ontvanger de robot openen via een code in de app en de boodschappen pakken.

Initiatiefnemers

De robotbezorging is een initiatief van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de SPAR university en Dutch Automated Mobility. Met deze pilot willen de initiatiefnemers ervaring opdoen met de interactie tussen mens en robot. Daarnaast moet de pilot ook inzicht gaan geven in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in het dagelijks leven.

Ervaring Spar

Niet onbelangrijk voor Spar nu thuisbezorging en robotisering een vlucht nemen. “Het is voor ons belangrijk te zien hoe onze klanten reageren op deze service. Daarnaast zullen we bekijken hoe we robotbezorging kunnen integreren in de dagelijkse winkeloperatie. Van daaruit gaan we onderzoeken of robotbezorging bij ons concept past en of het een vernieuwend businessmodel kan zijn”, aldus Karlijn Kortenhorst, Marketing Hero bij SPAR university. De praktijktest met Rosie duurt een half jaar.

Bezorgrobot binnen- en buitenland

Testen met bezorgrobots is niet nieuw. Een jaar geleden werd op de campus van de HBO universiteit van Breda een soortgelijke test uitgevoerd. Ook Albert Heijn deed recent een test met robotbezorging. In het buitenland wordt er eveneens volop ingezet op deze techniek. Een grote speler die al op de openbare weg zijn rondjes rijdt, is Starship. De bezorgrobots van Starship kunnen pakketjes autonoom bezorgen door stapvoets over het trottoir te rijden, met een actieradius van vijf kilometer. Ook Amazon zet volop in bezorging per robot.

Foto: Jonathan van Rijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven