Ga naar hoofdinhoud

Mechanisering is de toekomst voor Picnic en ceo Michiel Muller


2022 was in vele opzichten een uitdagend jaar. In deze special geven vier koplopers hun visie op de vier (misschien wel) belangrijkste thema’s van dit moment op het gebied van logistiek en warehousing (personeelstekort, robotisering/automatisering, duurzaamheid en digitalisering. Michiel Muller, ceo van Picnic blikt terug en kijkt vooruit. 

Wat was 2022 voor jaar voor Picnic?

“Voor een logistiek bedrijf wat wij voor een groot deel zijn, is stabiliteit het prettigst. Als de klant iedere dag dezelfde hoeveelheid producten besteld Is het beste, maar dat is natuurlijk nooit zo. Maar door corona en het opheffen van alle maatregelen begin dit jaar was de stabiliteit wel heel ver te zoeken. Het is en blijft een ingewikkelde business. Maar wel heel interessant. Ingewikkeld is dat je met veel facetten te maken hebt; versproducten, beloftes aan de consument om de boodschappen op tijd en gratis bezorgd te krijgen, we hebben een eigen infrastructuur, eigen hubs, eigen fulfilment centra en 15.000 mensen aan het werk. Maar terugkijkend is qua logistiek de opening van het geautomatiseerde fulfilment center in Utrecht, ons eerste geautomatiseerde warehouse, een hoogtepunt waarbij de koning aanwezig was. Een beloning voor jarenlang werken en naar toe werken. We hebben het hele concept zelf ontworpen, de mechanisatie uitgedokterd, zelf de software geschreven. Veel overleggen met leveranciers. Ja dan is de dag dat je echt operationeel bent en dat je de koning mag rondleiden een highlight.”

Waarom kunnen robots/automatisering in warehouses het verschil maken. Niet alleen voor de business maar ook voor de mensen? 

“Automatisering heeft te maken met efficiency; kun je, in ons geval, in een bepaald gebouw zoveel mogelijk boodschappenmandjes vullen. Dan praat je over zo slim mogelijk gebruik maken van de ruimte, arbeidsproductiviteit is een ander aspect. Toen wij begonnen in 2015 was efficiency de reden om na te denken over automatisering. Maar daar is in de loop van de tijd natuurlijk een ander aspect bijgekomen en dat is de beschikbaarheid van mensen. We hebben te maken in Nederland met personeelstekort en het ziet er niet naar uit dat dit snel beter wordt. Om dat op te kunnen vangen is meer werk kunnen doen met minder mensen het devies. Dat zie je in de zorg, het onderwijs en ook in de logistiek en via automatisering/robotisering kan dat. Dus ook op dat vlak betaald onze keuze voor automatisering terug. Uiteindelijk kun je niet zonder meer denk ik. Wij hebben ook manuele warehouses die goed draaien, maar je kunt stappen maken als je investeert in techniek en inrichting. Dus ja mechanisering is de toekomst.”

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven