Ga naar hoofdinhoud

Je warehouse veiliger maken? ‘houd het simpel’


De veiligheid in en rondom het warehouse in Nederland laat nog te wensen over. De mens is nog altijd de zwakste schakel. Wie echt progressie wil maken moet het daarom eenvoudig houden.

De veiligheid in magazijnen laat te wensen over, zo bleek eerder al uit Monitor Arbeidsongevallen 2023 van de inspectiedienst. Ook de veilgheidsexperts van de magazijnen zelf zijn kritisch. Veiligheidsexperts binnen bedrijven geven de magazijnveiligheid gemiddeld een 6,2 – een magere voldoende, bleek uit een recent onderzoek van Evofenedex.
Er valt nog genoeg te verbeteren, maar onszelf de put in praten is ook niet nodig, hield Jan Hommes, directeur BMWT bij aanvang van de Dag van het Veilige magazijn deze week de pakweg tweehonderd toehoorders voor.

Veiligheid en efficiency

Er zijn gemiddeld acht doden per jaar te betreuren, dat zijn er acht teveel, maar niet veel meer dan jaren terug terwijl er meer dc’s zijn en de dynamiek en output zijn gestegen, stelde hij. Om der direct aan toe te voegen dat het beter moet en kan zonder dat dit ten koste gaat van de efficiency van een magazijn: “Als je veiligheid centraal staat dan nemen je output en efficiency ook toe. Er is immers minder stilstand. Je kunt iedere dag het verschil maken, wees kritisch.”

De kracht van simpel

Om het verschil te maken moeten we terug naar de eenvoud, was de boodschap van gastspreker Wiko “Al+les werkt beter als je het eenvoudig maakt.” Het antwoord op de hoe vraag zit volgen Wiko niet in toevoegen, maar vooral in zaken weglaten. Meer (veiligheids)regels opstellen is een schijnveiligheid en vooral onoverzichtelijk en onwerkbaar, hield hij de zaal voor. Als voorbeeld noemde hij een grote leasemaatschappij die allerlei regels toevoegde aan de gebruikersovereenkomst van zijn klanten. Bijvoorbeeld je mag niet op een landingsbaan rijden (omdat een enkeling dat ooit heeft gedaan) of je mag niet van de trap rijden. “Die lijst met geboden werd enorm groot waardoor niemand de regels meer las. Dit heeft de maatschappij vervangen door een simpele regel: de auto is alleen bestemd voor normaal gebruik. De klant snapte het meteen en het aantal incidenten ging omlaag.”
Houd het simpel dus is het devies.

Cargill verkeersplan

Minder is meer en dat is precies wat Cargill Gouda heeft gedaan om zijn veiligheid rondom de honderd plus jaar oude fabrieksterrein te verbeteren. Cargill heeft een verkeersplan geïmplementeerd. Aanleiding was een dodelijk incident bij het bedrijf in Azië. Twaalf ‘life savers’, twaalf incidenten staan daarbij centraal, aldus safety manager John Gneugedijk. Die zijn opgesteld met hulp van de medewerkers. “We hebben aan onze medewerkers gevraagd, waar zien jullie gevaarlijke situaties en waar vinden jullie van dat er een oplossing voor moet komen.” Deze aanpak bevordert de acceptatie enorm omdat de plannen van de medewerkers zelf komen niet van boven, stelt hij. “Maar we hebben niet alle ideeën kunnen implementeren dus leg uit waarom niet, wees transparant en duidelijk.”

Reductie verkeersbewegingen

Een van de situaties die aangepakt moest worden, was het aantal verkeersbewegingen op het terrein. In plaats van regels en borden toe te voegen, heeft Cargill voor het minder is meer principe gekozen. “Het verbannen van trucks bleek niet haalbaar. Maar 1-richting verkeer wel waardoor er geen kruisverkeer meer is. Om het heftruckverkeer te verminderen is er gekozen voor een andere manier van laden. “Wij hebben een centraal magazijn op de site waar alle intermediate bulk containers (IBC’s) worden opgeslagen en van daaruit het naar verschillende locaties op het terrein worden gebracht. Na inventarisatie zagen we dat soms wel 24 keer dezelfde route over het hele terrein werd gereden. Nu laden we 24 IBC’s laden in een vrachtwagen, die in één beweging naar de fabriek rijdt.”

Voetpaden en duidelijkheid

Maar alleen met weglaten redde Cargill het niet. Zo zijn er rolhekken geplaatst bij docks waardoor fietsers en voetgangers gescheiden zijn wanneer her geladen of gelost moet worden. Voetpaden zijn duidelijk afgebakend met geel zwarte barrières van A-Safe en er zijn zebrapaden aangelegd en waar nodig verlegd. Als het gaat om eenvoud van regelgeving omtrent het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen heeft Cargill de aanpak van de leasemaatschappij gehanteerd zoals hierboven gememoreerd; “Voorheen hadden we veel uitzonderingen wanneer wel en niet. Met het nieuwe verkeersplan dat nu een jaar geldt hebben we twee regels: loop je op het voetpad, dan hoeft het niet. Kom je daar buiten dan wel.”

Tips

Bedrijven die nadenken over het veiliger maken van hun warehouse of terrein adviseert Gneugedijk: “Maak keuzes waar je zelf achter staat en die je kan uitleggen. Als je het zelf niet kan uitleggen, dan gaat het niet gesteund worden door de rest van de organisatie.
Houd het simpel en houd het vooral duidelijk. Als je heel veel borden op één plek gaat neerzetten die allemaal iets anders aangeven, wordt het alleen onoverzichtelijker. En zorg voor steun uit de hele organisatie. We zijn echt van de bottom naar de top toegegaan om het hele verhaal uit te werken. Dat is ook de hoofdreden waarom het een succes is geworden.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.