Eerst even terug in de tijd. Niet ver van het hoofdkantoor begon 300 jaar geleden een kleine brouwerij, die zou uitgroeien tot een internationaal familiebedrijf vandaag de dag. Uniek waren (en zijn!) de eigen natuurlijke mineraalwaterbronnen en eigen mouterij, waardoor de brouwerij vrijwel de gehele keten in eigen beheer had. In 1773 kwam de brouwerij in handen van de familie. Sindsdien zijn de brouwerij en de naam Swinkels onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Een indrukwekkende operatie
De locatie in Lieshout is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende productiefaciliteit. Jaarlijks vertrekt er meer dan 7 miljoen hectoliter bier naar ruim 130 landen. Op het totale terrein van circa 50 hectare bevinden zich ook de magazijnen met in totaal meer dan 50.000m2 vloeroppervlak. Gerard Versteegden is vanaf het begin nauw betrokken bij de bouw van de magazijnen en alle uitbreidingen die volgden. Het eerste magazijn werd gebouwd in 1983 en daarna volgden nog drie aparte bouwfasen.
Vandaag de dag werken er bijna 100 mensen in de magazijnen. Voornamelijk via blokstapeling krijgen tientallen duizenden pallets een plekje. De diversiteit in palletsoort en opgeslagen product is enorm, mede door de vele verschillende etiketten. Opvallend is de scheiding tussen AGV’s (automated guided vehicles) en de elektrische heftrucks. De eersten rijden tussen bottelarij en het magazijn, maar als de pallets in opslag zijn gearriveerd, nemen de heftrucks het over. Uniek zijn de op maat gemaakte vorkverstellers op de heftruck, waardoor in één keer vier minipallets of twee normale europallets verplaatst kunnen worden.
Elke 24 uur gaan er duizenden pallets in en uit het warehouse. Aan de laadperrons melden zich maar liefst meer dan honderdvrachtwagens per dag.
Het Veilige Magazijn van Nederland
In 2015 werd de focus voor veiligheid op de magazijnvloer intensiever. De striktere aanpak resulteerde in een reeks aanpassingen: het warehouse werd ingericht op basis van de 5S-methode: voetgangers en heftruckverkeer werden duidelijker gescheiden, veiligheidsposters zorgden voor meer bewustzijn, bolspiegels en sprinklers werden overal opgehangen, heftrucks kregen een blue spot verlichting en periodiek worden KAM (kwaliteit-arbo-milieu)-rondes uitgevoerd, het liefst met mensen van andere afdelingen vanwege de frisse en onbevangen blik.
Ook bij de laad- en loszones werd een grote stap vooruit gezet op het gebied van veiligheid. Gerard vertelt: “De drukte bij de laadperrons betekende ook meer risico’s. Vooral het bekende wegkruipfenomeen, doordat heftrucks in en uit de trailer rijden, kan hele nare gevolgen hebben. We zijn toen in zee gegaan met het bedrijf Rite-Hite, een bewezen expert als het gaat om veilig laden en lossen. Voor de laadkuilen werden 20 GWL (Global Wheel-lock) wielvergrendelingen geïnstalleerd, die de trailer in een ijzeren greep houden tijdens de werkzaamheden. In samenwerking met Rite-Hite hebben we een systeem in gebruik genomen, waarbij wielvergrendeling, laadbrug en overheaddeur één geheel vormen met stoplichten binnen en buiten. Met andere woorden, de wielvergrendeling kan pas ongedaan gemaakt worden als de overheaddeur dicht is.”
GWL vergrendeling
De GWL vergrendeling is al meer dan 25 jaar een succesnummer bij Rite-Hite. De oplossing is even eenvoudig als effectief: de vrachtwagenbestuurder rijdt het voertuig achteruit richting het laadperron waar wielgeleiders voor een nauwkeurige positionering zorgen. Zodra de band de vergrendelarm passeert, gaat de boom omhoog en volgt deze de band totdat de oplegger tegen de perronbumpers stopt. Het wiel wordt dan op zijn plaats vergrendeld en een stoplichtsysteem met groene en rode lichten laat de bestuurder en de medewerkers op het laadperron weten dat het veilig is om door te gaan. Nadat het laden/lossen is voltooid, drukt de laadperronmedewerker op de ontgrendelknop en krijgt de bestuurder groen licht. De vergrendelarm volgt het wiel terug naar de oorspronkelijke positie en het voertuig kan veilig vertrekken. Het systeem is buitengewoon robuust en kan tot 142 kN trekkracht weerstaan. Daardoor is de uitvoering van Rite-Hite Europa’s enige vergrendeling die de vereisten overtreft voor een FEM (Finite Element Method) klasse 3 voertuigvergrendeling op lege en volle opleggers. Overigens begeeft Rite-Hite zich niet alleen op het vlak van de bedrijfsveiligheid, maar heeft het door de jaren heen innovatieve oplossingen geïntroduceerd voor de verbetering van de productiviteit, klimaatbeheersing en zelfs energiebesparing.

Gerard vertelt verder: “De wielvergrendelingen aan het laadperron krijgen nogal wat te verduren. Deskundig en tijdig onderhoud is daarom cruciaal en wordt in nauw overleg met Rite-Hite ingepland. Om de output zo maximaal mogelijk te laten zijn, mag er elke keer maar aan één wielvergrendeling gewerkt worden. Deze afstemming is vooral belangrijk als we de drukte voor het zomerseizoen moeten opvangen. Vooral in die periode moet het onderhoud snel uitgevoerd worden.”
In 2017 meldde het bedrijf zich aan voor de competitie van het Veilige Magazijn van Nederland. Niet voor niets, want het behaalde een verdienstelijke tweede plaats.
Continu verbeteren
Dat betekent niet dat de mensen van Swinkels Family Brewers op hun lauweren rusten. Er worden voortdurend initiatieven ontplooid om de operatie nog efficiënter en veiliger te maken. Alle chauffeurs behalen extern het heftruckcertificaat, waarna ze worden ingeleerd/opgeleid door eigen gecertificeerde instructeurs. Daartoe werden de heftrucks uitgerust met 2 stoelen, dus voor een bijrijder, net als bij een lesauto. Ook zijn de heftrucks uitgerust met beeldschermen. Een teamleider of ander persoon waarschuwt de chauffeur via het schrm niet alleen voor binnentredende bezoekers, maar geeft chauffeurs ook informatie over de lading die ze moeten ophalen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rite Hite