Ga naar hoofdinhoud

Veiligheid staat voorop bij Innocent drinks


Middenin de Rotterdamse haven heeft Innocent drinks een hypermoderne fabriek gebouwd, waar twee jaar geleden het eerste flesje met sap werd afgevuld. Behalve duurzaam is de fabriek met de naam Blender ook nog eens hartstikke veilig, mede dankzij de aanrijdbescherming van A-SAFE.

In 1998 begonnen drie Britse studenten met het maken van smoothies op een festival in Londen. Nog geen kwart eeuw later beschikt Innocent drinks, inmiddels in handen van Coca-Cola, over een eigen CO2-neutrale, volledig op elektriciteit draaiende fabriek. “Een eigen fabriek is altijd de grote droom van Innocent geweest”, vertelt Natascha Verkaart, safety expert binnen Innocent drinks. “Jarenlang hebben we het produceren van sapjes en smoothies en het afvullen in flesjes uitbesteed aan verschillende bedrijven. Hier vindt alles plaats op één locatie, wat leidt tot minder transportbewegingen en dus minder CO2-uitstoot.”

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van Innocent drinks. De blender gebruikt groene energie dat afkomstig is van het naastgelegen zonnepark en – in de nabije toekomst – twee windmolens. Voor de aanvoer van sinaasappelsap zet het bedrijf elektrisch aangedreven tankauto’s in. Maar Innocent drinks heeft niet alleen aandacht voor het milieu, maar ook voor de meer dan tweehonderd medewerkers. De blender (naam van de fabriek) volgt de WELL-richtlijn, wat betekent dat extra aandacht is besteed aan werkplekken. Denk aan daglicht, luchtkwaliteit, temperatuurbeheersing en ergonomie, maar ook aan mentale veiligheid. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de mensen die hier werken”, stelt Verkaart.

Verkeersplan

Veiligheid is een van de redenen om het gebruik van heftrucks tot een minimum te beperken. De aanvoer van ingrediënten en verpakkingsmaterialen gebeurt grotendeels met behulp van automatisch geleide voertuigen (AGV’s). Datzelfde geldt voor de afvoer van pallets met eindproducten naar de foliewikkelmachine en vervolgens het hoogbouwmagazijn. “Het werken met heftrucks levert risico’s op, maar we ontkomen niet altijd aan het gebruik ervan”, vertelt Verkaart. “We hebben heftrucks nodig voor het laden van vrachtauto’s. En om vaten met bepaalde ingrediënten te kunnen verplaatsen, hebben we heftrucks met een vatenklem.”

Om zowel medewerkers als machines te beschermen tegen heftrucks, heeft Innocent drinks volop geïnvesteerd in aanrijdbescherming. “We hebben vooraf een uitgebreid verkeersplan opgesteld. Per afdeling hebben we de verkeersstromen in kaart gebracht en de risico’s geanalyseerd. Vervolgens hebben we twee leveranciers gevraagd om hun oplossingen te presenteren en voorbeeldstukken neer te zetten. Die hebben we beoordeeld met collega’s van verschillende afdelingen. De kwaliteitsafdeling heeft gekeken of de aanrijdbescherming hygiënisch ontworpen en goed te reinigen is, terwijl de onderhoudsafdeling heeft onderzocht hoe gemakkelijk beschadigde onderdelen te vervangen zijn. De keuze voor A-SAFE was snel gemaakt, mede vanwege het sterkere materiaal, de hygiënische afdichtingen en de algehele uitstraling.”

Doorstekende lepels

Dat Innocent drinks zou kiezen voor flexibele, kunststof aanrijdbescherming, stond bij voorbaat vast. Bij haar vorige werkgever heeft Verkaart ervaren wat de nadelen zijn van starre stalen aanrijdbescherming. Die raakt beschadigd, loopt deuken op en moet steeds weer opnieuw worden hersteld en geverfd. Bovendien loopt bij een aanrijding ook de heftruck vaak schade op. In de fabriek wilde ik per se flexibele aanrijdbescherming hebben.”

Wat Verkaart met name waardeert in de samenwerking met A-SAFE, is het vermogen om mee te denken. Een voorbeeld is lijn 60, het gebied dat ruimte biedt voor een extra afvul- en verpakkingslijn maar nu nog leeg staat. “Dat gebied gebruiken we zolang voor de opslag van verpakkingsmaterialen. Met heftrucks zetten we die op de vloer pal naast de aanrijdbescherming waarmee we het heftruckverkeer fysiek scheiden van het voetverkeer. Op aanraden van A-SAFE hebben we de aanrijdbescherming voorzien van een ForkGuard, zodat voetgangers beschermd zijn tegen doorstekende lepels. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben.”

Daarnaast heeft A-SAFE aanrijdbescherming geleverd dat zoveel mogelijk is afgestemd op de situatie ter plekke. In gebieden waar heftrucks rijden, is een stevig en robuust aanrijdbescherming geplaatst. Daar waar alleen mensen lopen, kon worden volstaan met een lichtere variant. “En bij de ingang van de fabriekshal hebben we op advies van A-SAFE de aanrijdbescherming zo geplaatst, dat voetgangers onbewust de goede kant op worden geleid.”

Voortschrijdend inzicht

De aanrijdbescherming van A-SAFE is op verschillende locaties in de blender terug te vinden. De installatie voor het lossen van vruchtensappen is beveiligd tegen aanrijdingen met tankauto’s, terwijl een aanrijdbescherming de chauffeurs beschermt die naar voren of achteren lopen. In het magazijn waar de overige ingrediënten liggen, zorgt een aanrijdbescherming ervoor dat medewerkers hun computer kunnen bedienen zonder bang te hoeven zijn voor heftrucks. 

De aanrijdbescherming voldoet uitstekend, stelt Verkaart. “We hebben nog geen incidenten meegemaakt waardoor we onderdelen moesten vervangen. Mede daarom blijven we met A-SAFE samenwerken aan verdere verbetering van de veiligheid in de fabriek.”

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met A-SAFE

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven