De afgelopen vijf jaar is door de hoge vraag in de markt meer nieuwe installaties verkocht. Logischerwijs betekent dat na verloop van tijd ook meer upgrades.
Uitbreidingen van bestaande systemen komen het vaakst voor, maar TGW krijgt ook steeds meer de vraag om autonome technologieën, zoals automatisch geleide voertuigen of robots toe te voegen met het oog op een hogere flexibiliteit, efficiëntie en schaalbaarheid. Vervanging van end of life onderdelen komen frequent voor en besturings- en software-upgrades worden ook regelmatig uitgevoerd.
Bij retrofits moet rekening gehouden worden met de interfaces van ondergeschikte systemen, zoals de plc.
Stilstand vermijden
Bedrijven kunnen zich vandaag geen gemis van efficiëntie of stilstand meer veroorloven. Wie te lang wacht met een update van het systeem, loopt het risico dat de technologie niet meer beschikbaar is of dat reserveonderdelen niet beschikbaar zijn.
De grootste uitdaging bij uitbreidingen en upgrades is dat deze tijdens de lopende operaties moeten gebeuren. Omdat stilstand geen optie is, kiezen steeds meer bedrijven voor een stapsgewijze aanpak. Grotere retrofitprojecten worden dikwijls gefaseerd en nemen meer tijd in beslag, voor kleinere retrofits volstaan meestal enkele weekends.
Verder moet bij retrofits rekening gehouden worden met de interfaces van ondergeschikte systemen, zoals de plc. Omdat vaak meerdere systemen met elkaar gekoppeld worden, is het belangrijk het effect van een upgrade op andere delen in het proces goed te analyseren.
De juiste timing
Een perfecte planning en gedetailleerde analyses zijn cruciaal voor een goede uitvoering van een retrofit. Wachten tot de systemen het breekpunt naderen om met een upgrade te starten, is te laat. De doorlooptijd van een project kan oplopen tot een jaar.
De meeste uitdagingen uiten zich voor na een vijftal jaar. Het advies is dan om bijvoorbeeld na 5 jaar de softwareversie te upgraden of te vernieuwen.
De meeste retrofits gebeuren bij wijzigingen in het (productie)proces, een snelle groei of een voortschrijdend inzicht in het businessproces. Maar uiteraard moeten ook ‘end of life’-componenten vervangen worden. Bij oplevering van nieuwe installaties en bij retrofits maakt TGW steeds een ‘lifecycle plan’ op. Daarin staan alle componenten van een systeem opgesomd: van mechanische componenten tot de besturing, met hun respectieve levensduur. Op die manier kan perfect ingeschat worden wanneer bepaalde zaken aan vervanging toe zijn.
Tien jaar is ijkpunt
De meeste uitdagingen uiten zich voor na een vijftal jaar. Het advies is dan om bijvoorbeeld na 5 jaar de softwareversie te upgraden of te vernieuwen. Tien jaar is een ijkpunt om de besturing op plc-niveau te herbekijken. Daarom benadert TGW de klant als zijn installatie 85 procent capaciteit heeft bereikt: zodat samen een oplossing kunnen worden uitgewerkt die tijdig de gewenste voordelen oplevert.
Uiteraard kunnen omwille van veranderingen binnen het bedrijf of een nieuwe wetgeving vroeger dan verwacht zaken moeten worden aangepast. Ook veiligheidsnormen kunnen na verloop van tijd wijzigen.
Voordelen van retrofit
Retrofits zijn ook duurzame investeringen omdat ze niet alleen de levensduur van de systemen verlengen, maar ook de efficiëntie verhogen.
TGW verwacht niet dat het aantal retrofits zal dalen. Het klantenbestand van TGW groeit nog steeds, dus op termijn betekent dat ook meer werk op het gebied van retrofits. TGW had zichzelf de doelstelling gesteld om tegen 2025 het aantal retrofit-orders te verdubbelen, maar dat doel zal al tegen 2022 worden bereikt.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TGW