Stel je een magazijn voor – groot, rumoerig, kisten en pallets gestapeld op de vloer en in rekken, waarbij niet elke vierkante meter altijd even efficiënt benut wordt. Naarmate de druk op de logistieke operatie toenam, begon men snel in te zien dat dit niet zou werken op de lange termijn. De vastgoedmarkt hielp daarbij ook niet mee. Met torenhoge prijzen leek het idee van uitbreiding een verre droom.
Grenzen
In deze logistieke operatie waarin het ‘Person-To-Goods’ concept centraal stond, hadden de magazijnmedewerkers een zware taak. Ze legden dagelijks meer dan 16 km af om orders te picken en aan de grote vraag te kunnen voldoen. Maar ook zei begonnen tegen hun grenzen aan te lopen. De uitputtende aard van deze taken eiste zijn tol, wat veel potentiële werknemers afschrikte. Werving werd een zoektocht op zich en door hun continu veranderende personeelsbestand stegen de kosten voor opleiding en werving enorm.
Koppel dit aan piekseizoenen zoals Black Friday – periodes waarin de vraag enorm steeg en die de operationele capaciteit van toen absoluut niet aankon. De handmatige werkwijze, hoewel ooit effectief, was niet langer goed genoeg om aan het enorme volume van bestellingen te kunnen voldoen.
De Nieuwe Situatie: ACR-Oplossing van Hai Robotics
MAERSK zag de ACR-systemen van Hai Robotics als een mogelijke game-changer. De HaiPick robots boden namelijk een oplossingen voor het overgrote deel van de uitdagingen waar MAERSK mee te maken had. De oplossing zelf? De broodnodige toename van de opslagdichtheid, zonder het hoge prijskaartje van fysieke uitbreiding dat daar normaal bijhoort.
Maar opslagruimte was slechts één onderdeel van de uitdaging. De verandering en onvoorspelbaarheid in de vraag naar logistieke dienstverlening, vooral tijdens piekseizoenen, hadden een oplossing nodig die niet alleen effectief maar ook flexibel was. De HaiPick ACR’s, van nature flexibel en schaalbaar, boden precies dat. Voorzie je een piek in bestellingen? Zet eenvoudigweg meer ACR’s in. De oplossing is eenvoudig op- en terug te schalen.
Goods to person
Naast een beter gebruik van de aanwezige opslagruimte, was het ‘Goods-to-Person’ concept van Hai Robotics een zegen voor de werknemers. Ze hoefden niet langer het magazijn te doorkruisen en elke dag 16 km te lopen. De ACR’s brachten producten nu rechtstreeks naar hen toe. Het resultaat? Een dramatische toename in de efficiëntie van het picken en een verbazingwekkend hoge pickingnauwkeurigheid.

Maatwerk was een andere troef van Hai Robotics. Het softwareplatform, speciaal op maat gemaakt voor Maersk, zorgde voor een naadloze overgang van een handmatig naar een geautomatiseerd proces. Net alsof de HaiPick altijd al een onderdeel waren geweest van de logistieke operatie van het magazijn.
Haipick ACR
Met 49 HaiPick ACR’s veranderde Maersk’s magazijn van 7.500m2 in een gestroomlijnde en moderne operatie. De resultaten waren ver boven verwachting. De ACR’s verhoogden de opslagdichtheid doordat zij tot 4.3m hoog orders kunnen picken. Dit betekent dat er effectief 63.770 opslaglocaties konden worden ondergebracht binnen de bestaande grenzen, een stijging van wel 30%. Met het ‘Goods-to-Person’-systeem steeg de efficiëntie van het picken – 2,9 keer voor B2B- en 2 keer voor B2C-operaties. Hierdoor kan Maersk nu 1.104 bakken per uur verwerken, allemaal met een indrukwekkende pickingnauwkeurigheid van 99,99%. Door eenvoudigweg de werktijden van de ACR’s aan te passen en gebruik te maken van ‘wave picking’ kunnen zelfs de meest hoge pieken in bestellingen met gemak worden opgevangen.
Routekaart Maersk
In hun strategische samenwerking met Hai Robotics implementeerde Maersk Contract Logistics niet slechts een automatiseringsoplossing; ze stippelden een routekaart uit voor de toekomst van de logistiek. Deze case study onderstreept het belang van innovatie en aanpassingsvermogen in een voortdurend veranderend industrielandschap. De tastbare resultaten en operationele verbeteringen die zijn bereikt in dit project tonen aan hoe menselijke expertise en technologische deskundigheid samen kunnen komen om oplossingen op maat te leveren. Het is een goed voorbeeld voor elk bedrijf dat kampt met uitdagingen inherent aan de moderne logistiek, waarbij steeds meer de nadruk ligt op het belang van strategische investeringen en toekomstgerichte partnerschappen.
Lees meer: www.hairobotics.com
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hai Robotics