Ga naar hoofdinhoud

Klantgerichte oplossing met palletwikkelautomaten


Een uniek serviceconcept dat geen enkele andere leverancier van palletwikkelmachines biedt. Daarmee onderscheidt Matco International zich in markt. De producent van palletwikkelaars doet rechtstreeks zaken met de eindklant en bundelt machine- en folieverkoop, levering, service, onderhoud en beheer in een one-stop-shop formule. “Wij bieden een duurzame, economische en kostenbesparende oplossing voor onze klanten”, stelt  directeur-eigenaar André van der Wei vast.

Matco International heeft in Nederland vestigingen in Deventer en Waalwijk en van daaruit worden onder andere logistieke bedrijven bediend. Dat zijn logistieke dienstverleners, verladers, producenten met eigen magazijn, overslagbedrijven et cetera. Eenieder die met goederenpallets werkt heeft een palletwikkelaar nodig. De vraag is: hoe efficiënt en duurzaam gaat een bedrijf met het verpakken van pallets om? Volgens Van der Wei wikkelt menig logistiek bedrijf nog met de hand en wordt er in zijn ogen teveel onnodig folie verbruikt, waardoor het milieu en de bedrijfsportemonnee teveel wordt belast. Door eerst met de klant op de site het verpakkingsproces van pallets te inventariseren, komt Matco International met een verantwoorde bedrijfskundige en duurzame verpakkingsoplossing op de proppen.

“Het is niet alleen een kwestie van een machine verkopen”, vertelt Van der Wei. “Dat doen veel van onze concurrenten die via re-sellers leveren wel, maar wij werken als producent rechtstreeks met de eindklant. Samen met de klant komen we tot een kostenbesparende, economische en meest duurzame oplossing, waarbij de automatisering een belangrijke rol speelt. Immers, menselijke arbeidskrachten zijn schaars; bedrijven worden steeds meer afhankelijk van een (vol)automatisch wikkelproces. Daarbij zetten wij in op het gebruik van een zo dun mogelijke stretchfolie, waarbij de ladingstabiliteit gegarandeerd is, tegen een zo laag mogelijke kostprijs en CO2-uitstoot voor de klant.”

One-stop-shop formule

Matco International kan zo’n klantgerichte werkwijze toepassen, omdat ze zoveel mogelijk taken in eigen hand houdt. Indien gewenst kan de klant naast de levering van de palletwikkelaar ook de service en langjarig beheer en onderhoud van de machine bij het bedrijf afnemen. Van der Wei legt uit waarom Matco International de one-stop-shop formule hanteert. “Begin december 2018 toen ik het bedrijf overnam, leverde ze de machine af via groothandel en zogenaamde OEM’ers. Daar zijn we bewust vanaf gestapt, omdat we de verkoop, levering, service en onderhoud van onze machines in eigen beheer willen houden. Zo ontstaan er geen discussies tussen de leverancier van de machine en die van de folie als er met het wikkelproces iets misgaat. Wij verkopen namelijk ook de stretchfolie, dus wij kennen precies welke balans er moet zijn tussen de palletwikkelaar en de folie qua dikte en hoeveelheid. Wij kennen onze machines door en door; dat is ook een voordeel voor de klant.”

In-house engineering

De leverancier van semi- en volautomatische palletwikkelaars ontwikkelt en engineert haar equipment in eigen huis. Het productie -en assemblageproces besteedt Matco International uit. Door de in-house engineering kan de focus helemaal op de klantwens worden gelegd en is het bedrijf in staat om een palletwikkelaar-op maat te leveren. Voor elke opdracht gaan de verkopers buitendienst eerst het verpakkingsproces bij de klant in ogenschouw nemen. Aan de hand van hun bevindingen wordt de machine geconfigureerd. In Deventer beschikt Matco International over een experience center waar volautomatische palletwikkelaars in diverse configuraties kunnen worden samengesteld om aan klantspecifieke condities tegemoet te komen. “We voeren voor shipment in het bijzijn van de klant een Factory Acceptance test  en op klantlocatie een Site Acceptance test uit. Daarmee bieden we uiterste transparantie in de prestaties en specificaties van de machine.”

Volautomatisch

Matco International richt zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling en levering van volautomatische palletwikkelaars. Omdat het ontwerp- en engineeringsproces in eigen huis gebeurt, weet het bedrijf het goede optimum te bereiken tussen zo min mogelijk folieverbruik en de gewenste ladingstabiliteit van de goederenpallet. Daarbij wordt de kostprijs per gewikkelde pallet en daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot zo laag mogelijk gehouden.

“Desgewenst krijgt elke klant van ons een rapportage met metingen over de verbruikte folie en wikkelkosten per pallet en de CO2-besparing ten opzichte van het oorspronkelijke wikkelproces van de klant. Wij zien dat veel van onze klanten nog het nodige kunnen besparen op kosten en folieverbruik en daar doen wij ons best voor om de klant daarbij te ondersteunen.”

Bij Matco International werken momenteel circa 65 mensen in Waalwijk en in Deventer. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 30 miljoen euro en naar verwachting stijgt de omzet dit jaar met 12%. Behalve in de Benelux en Duitsland is Matco ook actief in Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Matco

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven