Ga naar hoofdinhoud

Het is geen auto, je bestuurt 6000 kilo

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant Zoetermeer / Warehouse Totaal / Praxis vorkheftruck training door BMWT / heftruckleverancier Crown

Als BMWT-Train-gecertificeerd opleidingsbedrijf verzorgt Crown Intern Transport Mobiel Intern Transport trainingen en opleidingen om het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Bij Praxis in Zoetermeer rijden alle heftruckchauffeurs, met het BMWT-Train-certificaat op zak, een stuk zelfverzekerder rond.

De meeste ongevallen in de logistiek ontstaan door aanrijdingen met (hef)trucks. Daarom is het zo belangrijk dat bestuurders goed opgeleid en geïnstrueerd zijn voordat ze op een heftruck of een ander intern transportmiddel stappen, betoogt BMWT. Via BMWT-Train biedt de branchevereniging Mobiel Intern Transport trainingen en opleidingen op maat aan, die worden verzorgd door erkende partijen zoals Crown.

Van heftrucks tot EPT’s

Praxis maakt in Zoetermeer gebruik van heftrucks, reachtrucks, stapelaars, EPT’s en hoogwerkers van Crown. Voordat een (nieuwe) medewerker met die transportmiddelen aan de slag gaat, gaat die in de leer bij de trainers van Crown. “Wij geven training bij alle transportmiddelen die Crown produceert. Maar wij leveren ook de hoogwerkers en verzorgen hiervan de training”, vertelt Crown-trainer Fred Overwater.

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant Zoetermeer

Trainingen op locatie

Sinds enkele jaren verzorgt Crown de trainingen bij de vestigingen van Praxis. “We volgen het format van BMWT-Train
en koppelen dat aan klantspecifieke wensen en veiligheidsnormen”, legt Overwater uit. “We gaan altijd eerst op locatie
om met de winkelmanager de kritieke punten langs te lopen. Een voorbeeld: het Praxis-pand in Zoetermeer is heel hoog.
Sommige bestuurders zouden dan in de verleiding kunnen komen om langer op hoogte door te rijden met hun lading,
maar dat is gevaarlijk. Je moet met de last eerst naar beneden. Daar letten wij scherp op.”

Oog-hand-coördinatie

Voordat de cursisten de vloer opgaan voor een praktijktest, krijgen ze een e-learning of fysiek boek opgestuurd. “Dat kost Ed de Way: “Iedereen moet weer met tien tenen naar huis kunnen.” ongeveer 2,5 uur thuisstudie”, zegt Overwater. “Eenmaal op locatie geef ik theorieles. Na ieder hoofdstuk volgt een toets om alvast in de examenflow te komen. Daarna moeten cursisten slagen voor het echte examen. Na de pauze volgt het praktijkgedeelte.” Belangrijk daarbij is de oog-hand-coördinatie: “Als die niet goed is, kan de training lang duren. In theorie kan iedereen op nulniveau beginnen, maar zodra de praktijktraining start, hebben wij heel snel door of iemand al ervaring heeft met trucks en of iemand talent heeft.” Bestuurders moeten slagen voor zowel de theorie als praktijk. Herkansingen zijn mogelijk, maar volgens Overwater zijn die lang niet altijd nodig: “Je krijgt genoeg kansen, dus het moet gek lopen wil je niet slagen. Slechts 2 procent haalt het niet.”

Veiligheid hoog in het vaandel

Praxis heeft heel bewust gekozen voor BMWT-Train, vertelt winkelmanager Ed de Way: “Het gaat om het welzijn van je medewerkers. Iedereen moet aan het einde van de dag weer met tien tenen naar huis kunnen.” Désirée Lepelaar, Learning & Development Manager bij Praxis, vult aan: “Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Het voordeel van de eigen online leerplatform diverse opleidingen en trainingen waar medewerkers hun kennis kunnen vergroten over hun vak én over veiligheid.”

Veiligheidsbewustzijn

Een logistieke omgeving zal nooit helemáál vrij zijn van incidenten. De Way: “Overal worden foutjes gemaakt. Dat vertellen we ook aan elkaar. Op deze vestiging heerst een open cultuur.” Het gaat, benadrukken De Way en Lepelaar, immers niet alleen om het terugdringen van het aantal incidenten, maar ook om het creëren van een veiligheidscultuur: “Het is pas een probleem wanneer een
fout niet wordt gemeld en als gevolg daarvan een ongeluk ontstaat.” Niet voor niets begint trainer Overwater zijn presentatie doorgaans met dia’s over ongevalstatistieken en een vergelijking tussen het gewicht van een auto en interne transportmiddelen: “Je bestuurt geen simpele wagen, maar je zit op 6.000 kilo. Ik wil dat ze beseffen waarmee ze aan het werk zijn.” trainingen via Crown is dat hun trainers het materieel door en door kennen. Daarnaast begrijpen zij onze doelgroep en de manier waarop bij ons op de werkvloer met transportmiddelen wordt gewerkt.”

Snel aan het werk

Het trainingstraject gaat dankzij BMWTTrain via Crown een stuk sneller dan voorheen, erkent De Way: “Als wij nú een vacature in het magazijn willen invullen en de kandidaat heeft geen certificaat, overleggen we met Fred op welke locatie die medewerker zo snel mogelijk kan worden opgeleid. Die snelheid zien we ook terug in de Praxis Academy, ons eigen online leerplatform diverse opleidingen en trainingen waar medewerkers hun kennis kunnen vergroten over hun vak én over veiligheid.”

Veiligheidsbewustzijn

Een logistieke omgeving zal nooit helemáál vrij zijn van incidenten. De Way: “Overal worden foutjes gemaakt. Dat vertellen we ook aan elkaar. Op deze vestiging heerst een open cultuur.” Het gaat, benadrukken De Way en Lepelaar, immers niet alleen om het terugdringen van het aantal incidenten, maar ook om het creëren van een veiligheidscultuur: “Het is pas een probleem wanneer een fout niet wordt gemeld en als gevolg daarvan een ongeluk ontstaat.” Niet voor niets begint trainer Overwater zijn presentatie doorgaans met dia’s over ongevalstatistieken en een vergelijking tussen het gewicht van een auto en interne transportmiddelen: “Je bestuurt geen simpele wagen, maar je zit op 6.000 kilo. Ik wil dat ze beseffen waarmee ze aan het werk zijn.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven