Ga naar hoofdinhoud

Frigolanda laat niemand in de kou staan


Specialist in diepvrieslogistiek Frigolanda wil niet de grootste zijn. Althans, niet in volume of aantal sites. Wél als het aankomt op dienstverlening en flexibiliteit. Daarvoor is een goed ingericht koel-/vrieshuis een van de belangrijkste pijlers. Turn-Key leverancier SSI SCHÄFER bood de oplossing met hun beproefde systeem voor een verhoogde opslagcapaciteit.

Ben van Leeuwen, Global Business Development Manager bij Frigolanda zorgt ervoor dat alles op de locaties op rolletjes gaat. Dat het team binnen een kleine bezetting doet wat klanten van het bedrijf verwachten. “We zitten in een niche. Onze klanten willen geen nummer zijn en hebben een hoge mate van flexibiliteit nodig.”

Dat moet ook, want ieder kwartaal ziet er anders uit. De seizoenspatronen die eerder gewoon waren, waarbij de oogst opgeslagen werd en langzaam werd afgeroepen, is niet meer. Frigolanda probeert van de seizoenen weg te blijven omdat ze nooit perfect op elkaar aansluiten, alleen op papier. Koel- en vrieshuizen zijn tegenwoordig ‘dienstverleners’. En toekomstbestendigheid wordt steeds belangrijker.

Je probeert idealiter het jaarrond een stabiele dienstverlening te bieden. Koel-/vrieshuizen hebben te maken met in- en outboundpieken, waarbij de activiteiten continu veranderen. Het kan betekenen dat je voor dezelfde klant in het begin van het jaar met bulk bezig bent en rond de zomer met orderpicking. Of als er ergens een voorraadprobleem is, dan stap je automatisch van de bulk af. Dat zie je overal. Bij productie-, grondstof- en voorraadproblemen kan een opdrachtgever besluiten dat alle afnemers allemaal een beetje krijgen. Dan werk je alweer met kleinere volumes. Als dienstverlener moet je dit kunnen.

Langdurige relaties

Als internationaal full-service logistiek bedrijf speelt Frigolanda – opgericht in 1986 – een actieve rol in de implementatie en continue verbetering van logistieke oplossingen voor zijn klanten in hoofdzakelijk de diepvriesindustrie. Dankzij langdurige relaties met partners is het bedrijf in staat in te spelen op individuele logistieke behoeften.

Frigolanda biedt opslag, orderverzameling, distributie en andere VAL diensten. De warehousing-faciliteiten in Nederland, Oost-Duitsland en Polen hebben een capaciteit van 80.000 pallets, goed voor meer dan 500.000 m3 magazijnruimte. In Nederland slaat Frigolanda grondstoffen, halffabricaten en eindproducten op. En alles wat je in de supermarkt vindt: pizza’s, ijs, friet, vlees, vleesvervangers en héél veel snacks.

Verrijdbaar opslagsysteem

Frigolanda bedient meerdere partijen en kent een grote variatie in de goederen en handeling. Dit betekent flexibel denken. Mede om die reden, startte in het najaar van 2020 een uitbreiding van de locatie Oosterhout, waarbij specialist op het gebied van intralogistieke oplossingen, SSI SCHÄFFER in de arm werd genomen voor de inrichting van het koel-/vrieshuis. 

De uitdaging zat hem in de beschikbare ruimte. SSI SCHÄFER maakte meerdere ontwerpen en varianten daarop. “Vanuit SSI SCHÄFER denken we het liefst in een vroeg stadium mee. Een soepele en optimale magazijnoperatie bij onze klanten is dan ook onze missie. Wij houden van een mooie uitdaging. Ofwel, THINK TOMORROW is more than our tagline”, zegt SSI SCHÄFER.

Uiteindelijk was het eenvoudig voor Frigolanda. Wat heb je nu nodig en wat zou je bouwen als je alles kunt doen? Je moet het als een complete operatie zien, want als je aan de voorkant iets verandert, heeft dat invloed op de achterkant. Het totaalpakket mag je niet over het hoofd zien. Wat wil je? Heb je maximale opslagcapaciteit nodig of maximale flexibiliteit? 

PROJECT SCOPE
• Verrijdbare stellingen in diepvries magazijn ca. -22°C
• Vier verrijdbare zones met vijf opslagniveaus
• Wagens verplaatsen 294 ton
• Afzethoogte pallets 9.200 mm
• Palletgewichten tot 1.000 kg
• 700 meter rails opgenomen in de bouwkundige vloer
• Turn Key Solution: Ontwerp, advies, productie, montage én projectmanagement

Frigolanda koos voor het meest flexibele ontwerp en richtte het magazijn in met verrijdbare palletstellingen van SSI SCHÄFER. Met dit systeem wordt de opslagruimte optimaal benut. En met een gelijkblijvend ruimtevolume is de opslagcapaciteit nagenoeg verdubbeld. Bijkomend voordeel: er is minder energie nodig voor de klimaatbeheersing. Daarnaast is er in het magazijn door het verrijdbare principe maar één gangpad nodig om de goederen te bereiken. In tegenstelling tot andere compacte opslagoplossingen blijft bij verrijdbare stellingen elke pallet direct toegankelijk.

Frigolanda: “We kozen voor simpel want simpel is makkelijk, makkelijk is snel en makkelijk is flexibel. We hebben nu een heel groot gangpad en enorme deuren. Je kunt ver kijken, met goed overzicht omdat je dan veilig en snel kunt werken.”

Altijd de lange termijn

“Voor het werk dat Frigolanda nu in de nieuwe hal doet – veel bulk en grote batches – lag voor de korte termijn een shuttlesysteem misschien meer voor de hand. We hebben echter gekozen voor een verrijdbare oplossing, zodat ook individuele pallets bereikbaar zijn. En om over tien jaar ook nog iets met het pand te kunnen doen. Dat is een bewuste keuze geweest. Zo kijken we naar alle beslissingen, het gaat altijd om de lange termijn. Wat we vandaag doen, kan over twee jaar weer heel anders zijn. Waar vroeger alles statisch was en er weinig gebeurde, wordt er nu veel in de branche geïnvesteerd. We maken bijvoorbeeld mee dat een klant besluit om verschillende pallethoogtes te testen. De bouw was nog niet klaar, of er kwam al een aanvraag om alle liggers op te hogen. Daar moet je dan ‘flexibel’ in zijn.” Dat is dan ook het toverwoord. “En dat zijn we nu zeker, met dit verrijdbare opslagsysteem van SSI SCHÄFER”.

SSI SCHÄFER: project Frigolanda (2021)
Opslagcapaciteit 9.260 Euro-palletplaatsen
• Ruimtebesparing 100%
• Dynamisch verrijdbare palletstellingen systeem
• Maximale benutting van de beschikbare ruimte

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven