Ga naar hoofdinhoud

Blastrac op pole position met plateauliften van Kardex


Een gebrek aan ruimte stond verdere groei van Blastrac BV in de weg. Door pallet- en legbordstellingen in te ruilen voor zeven plateauliften van Kardex, heeft de machinefabrikant uit Nieuwegein niet alleen ruimte vrijgemaakt, maar ook de kwaliteit en productiviteit flink verbeterd. Vanaf de opvallende Formule 1-vloer worden alle productie- en verkooporders nu razendsnel verzameld.

De wereldwijde vraag naar de producten van Blastrac is groot. Sinds 2014 is de verkoop van machines voor het frezen, stralen, strippen, schuren en polijsten van vloeren verdubbeld. Een groot deel van de machines wordt in Nieuwegein geassembleerd en daarvandaan gedistribueerd naar klanten in Europa, Afrika, Midden-Oosten, India en Zuid-Amerika. Daarnaast worden de vestigingen in Azie en Noord-Amerika wekelijks beleverd. Ook reserveonderdelen en verbruiksartikelen zoals diamantschijven komen uit Nieuwegein. “Vanwege de snelle groei werd ons bestaande magazijn met legbord- en palletstellingen al snel te klein. We hebben het nog een tijdje volgehouden, maar in september 2016 werd ingrijpen noodzakelijk”, vertelt Koen de Bruin van Blastrac.

Als inkoper komt De Bruin bij veel bedrijven over de vloer. Regelmatig ziet hij daar de compacte, verticale opslagsystemen staan zoals Kardex die ontwerpt en produceert. “Ik had mijn collega’s van de afdeling logistiek al eens getipt over die systemen. Ze bieden de mogelijkheid om veel artikelen op een klein oppervlak op te slaan”, weet De Bruin. Een uitkomst, aangezien Blastrac op de bestaande locatie niet kon uitbreiden en ook niet wilde verhuizen. “Dat hoefde ook niet, want in principe hadden we voldoende ruimte tot onze beschikking. We moesten die alleen efficiënter inrichten. Dat kon met de verticale opslagsystemen van Kardex.”

Zwaardere componenten
Kardex is niet de enige magazijninrichter met verticale opslagsystemen in het productportfolio. Blastrac heeft de systemen van verschillende leveranciers bekeken en met elkaar vergeleken. Referentiebezoeken hebben de doorslag gegeven. “De naam Kardex kwamen we veel tegen bij productiebedrijven die grotere en zwaardere componenten in hun opslagsystemen hebben liggen. Die systemen zijn wat robuuster dan die van de concurrenten, die we vrijwel alleen tegenkwamen in kleingoedmagazijnen. En wij hebben behalve kleingoed ook onderdelen met gewichten tot 60 kilogram per stuk in ons artikelbestand. Ook die plaatsen we graat in het opslagsysteem.”

Het meest aansprekend was het referentiebezoek aan Van Raam. Deze fietsfabrikant uit Varsseveld heeft eveneens verticale opslagsystemen van Kardex in gebruik. De herkenning was groot toen bleek dat Van Raam hetzelfde ERP-systeem gebruikt als Blastrac: Exact Globe. Het was dus mogelijk om de plateauliften en het ERP-systeem feilloos met elkaar te laten samenwerken. “Bovendien: Kardex is een bekende naam in de intralogistiek. Dat gaf het nodige vertrouwen. In het voorjaar van 2017 hebben we daarom een overeenkomst getekend over de levering van drie plateauliften. Vorig jaar zijn daar nog eens vier stuks bijgekomen. Sinds 9 december 2019 hebben we nu zeven plateauliften in gebruik.”

Productie- en verkooporders
Alle zeven plateauliften hebben een hoogte van zes meter en een draagvermogen van 450 kilogram per plateau, veel meer dan in eerste instantie nodig was. “We hadden een entresolvloer met legbordstellingen voor onder meer bouten, moeren, lagers en andere kleine componenten. Door dat kleingoed in de eerste drie plateauliften te leggen, konden we de entresolvloer afbreken en extra ruimte creëren. Maar al snel hebben we besloten ook de rest van de voorraad in plateauliften onder te brengen. In totaal gaat het om 4685 unieke artikelen, verspreid over 6050 opslaglocaties”, verklaart De Bruin.

Net als bij Van Raam is het ERP-systeem Exact Globe geïntegreerd met Power Pick Global, de software van Kardex. Informatie over productieorders of verkooporders met artikelen uit het magazijn, gaan inclusief artikelnummers naar Power Pick Global. “Onze eigen verkoopvestigingen in het buitenland ontvangen eens per week een levering. Die verkooporders verzamelen we drie dagen voor levering. De productieorders kunnen we verzamelen wanneer we daarvoor tijd hebben. De artikelen die we deze week verzamelen, heeft productie pas volgende week nodig”, legt De Bruin uit.

Fouten vrijwel onmogelijk
Als een medewerker een productie- of verkooporder scant, zet Power Pick Global de juiste plateauliften in beweging. In deze software staat immers op welk plateaus in welk opslagsystemen de gevraagde artikelen liggen. De lift brengt die plateaus naar de uitvoeropening, waarna de orderpicker het juiste artikel kan picken. Een LED-pointer wijst aan welk artikel hij moet pakken. Een afbeelding van het artikel met aanvullende artikeldata verschijnt op het scherm naast elke plateaulift. Een grafische weergave van het plateau met daarop de gemarkeerde locatie van het artikel maakt het maken van pickfouten vrijwel onmogelijk.

Met de komst van de zeven plateauliften zijn alle problemen uit het oude, handmatige magazijn verdwenen. “Medewerkers moesten vroeger met papieren orderpicklijsten in de hand op zoek naar de gevraagde producten. Omdat het aantal orders toenam, groeide eveneens het aantal pickfouten. Dat we vanwege ruimtegebrek soms meerdere artikelen op één locatie moesten leggen, maakte de problemen groter”, vertelt De Bruin, die eraan toevoegt dat Blastrac steeds meer moeite had om geschikt personeel te vinden. “Nu is het werk een stuk aantrekkelijker geworden. Omdat alle zeven plateauliften in dezelfde ruimte staan, hoeven medewerkers geen kilometers meer te lopen langs alle stellingen.”

Formule 1-vloer
Blikvanger is de prachtige Formule 1-vloer inclusief finishlijn en vangrails die tussen de zeven plateauliften is aangelegd. Orderpickers zijn enthousiast over de vloer en wanen zich op het circuit van Zandvoort. Marketing manager Rocco van Vliet kwam met het idee. “Als vloerspecialist wilden we graag iets extra’s doen. Deze vloer is een mooi visitekaartje richting klanten, maar motiveert ook de mensen die hier moeten werken. Daarnaast heeft de vloer wel degelijk een functie. De opstelvakken waar normaal de Formule 1-auto’s klaar staan voor de start, gebruiken wij voor de bakken en dozen waarin we de orders verzamelen.”

De vloer is niet het enige wat medewerkers motiveert. Ze hebben moeten wennen aan de nieuwe werkwijze, maar willen voor geen goud meer terug naar de oude situatie. “Alle artikelen liggen nu altijd dichtbij. Ze hoeven veel minder te lopen en te zoeken. Omdat alle artikelen op ergonomische werkhoogte worden aangeboden, hoeven ze niet meer te reiken, bukken en tillen. En ze maken minder fouten. Meteen in het eerste naar na de ingebruikname zagen we het pickfouten met 25 procent dalen. In het tweede jaar daalde het aantal pickfouten met 30 procent.”

Stuk veiliger
Niet onbelangrijk: de zeven plateauliften zijn een stuk veiliger dan de oude legbord- en palletstellingen. In de volledig omsloten opslagsystemen liggen alle artikelen stofvrij achter slot en grendel. Voorheen lagen de duurdere producten in afsluitbare containers. “Daarnaast is de kans op schades en ongevallen een stuk kleiner geworden. In de oude situatie gebruikten we bijvoorbeeld heftrucks om de verzamelde orders van de entresolvloer naar beneden te brengen. Dergelijke toeren hoeven we nu niet meer uit te halen”, weet Van Vliet.

De oorspronkelijke doelstelling van de investering in de zeven liften is gerealiseerd: verdere groei faciliteren door ruimte in het pand vrij te maken. “Zonder deze liften was dat niet mogelijk geweest”, stelt De Bruin. “Daarnaast is de productiviteit flink gestegen. Met een iets kleiner team verwerken nu 10 procent meer verkooporders, 8 procent meer inkooporders en 12 procent meer verkooporders dan voorheen. Daarnaast is de omvang van een deel van de orders ook nog eens gegroeid. Vanwege de besparing op arbeidskosten en de vermindering van het aantal pickfouten ligt de terugverdientijd naar schatting rond de twee jaar.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven