Ga naar hoofdinhoud

Klaar voor de toekomst dankzij totaaloplossing Reesink Logistic Solutions en MotracLinde


Stilstand kost tijd en geld en in de koeltechniek is een goed werkend systeem essentieel om productverliezen te voorkomen. Op elk moment snel kunnen leveren is voor groothandel Beijer Ref dan ook de hoogste prioriteit. Sinds april 2019 bedienen ze installateurs door de hele Benelux daarom vanuit een innovatief logistiek centrum in Oirschot. Met de door MotracLinde en Reesink Logistic Solutions ontwikkelde totaaloplossing heeft de groothandel een flinke efficiencyslag kunnen maken. 

Centraliseren 

Met verschillende merken is Beijer Ref in Nederland dé specialistische groothandel op het gebied van koudetechniek. Van klimaattechniek, tot industriële koeltechniek en comfortkoeling. In 2016 gaf het Zweedse hoofdkantoor opdracht tot het centraliseren van de backoffice-activiteiten van vier zusterbedrijven. Sinds 2018 vinden deze daarom gecentraliseerd plaats in Oirschot. “In onze vorige panden groeiden we uit ons jasje”, zegt Erwin van Dijk, director logistiek en operations van Beijer Ref.

Brede gangen en AutoStore

Het huidige Beijer Ref in de Benelux bestaat van origine uit de koeltechnische groothandels Coolmark, ECR-Nederland, ECRBelgium en Uniechemie. “Om tot een efficiënte oplossing te komen voor ons gezamenlijke logistieke centrum, hebben we logistiek adviesbureau Groenewout ingeschakeld. Samen met hen hebben we alle data over inkoop, voorraden en verkoop uitvoerig bekeken”, vervolgt Van Dijk. Er werd een drietal scenario’s uitgewerkt, waarna gezamenlijk de keuze werd gemaakt voor een oplossing met brede gangen en AutoStore.

Totaaloplossing bij één leverancier 

Al snel kwam Van Dijk in contact met de specialisten van Reesink Logistic Solutions. “In eerste instantie heb ik voor de verschillende onderdelen in het magazijn bij meerdere leveranciers offertes opgevraagd. Bij Reesink konden we met het totale vraagstuk terecht en dat gaf voor ons de doorslag.” Wat volgde was een voorstel met magazijninrichting en AutoStore van Reesink Logistic Solutions, aangevuld met diverse trucks van MotracLinde. Het magazijn is uitgerust met een AutoStore-systeem, stellingen, flowracks en een pick-to-light-systeem, Reesink transportbanden en Linde elektrische pallettrucks, reachtrucks, een orderverzameltruck en een vorkheftruck.

MotracLinde en Reesink Logistic Solutions: alle oplossingen onder één dak

De logistieke topspelers MotracLinde en Reesink Logistic Solutions werken steeds vaker met elkaar samen om een nog completere aanbieder te worden van interne logistieke diensten en oplossingen. Samen hebben ze al ‘tientallen’ projecten opgepakt, vertelt Joop Uijlen van Reesink Logistic Solutions: “En het worden er steeds meer.”

“We zijn veel meer businesspartners geworden. Of het nu over een heftruck gaat, over geautomatiseerde hoogbouwtrucks, AGV’s, lithium-ion, orderpicking of geautomatiseerde magazijnsystemen: wij kunnen alles aan. De klant moet simpelweg kiezen waar hij zich comfortabel bij voelt.”

Kracht door voorraad en kennis 

Een van die klanten is dus Beijer Ref, dat vanuit Oirschot componenten en onderhoudsdelen levert aan installateurs in Nederland en België. Daarnaast kan een installateur ook de volledige koudevraag bij de vier groothandels uitbesteden. Van Dijk: “We ontwerpen en assembleren dan een volledige maatwerk unit. De installateur hoeft dan alleen de leidingen nog aan te sluiten. Onze kracht en taak in de keten is het hebben van voorraad waardoor de levertijden zo kort mogelijk zijn. Zeker in de koeltechniek is het belangrijk dat een installateur een component snel heeft zodat bijvoorbeeld producten niet bederven.”

Volgens Van Dijk zorgt snelle technologische ontwikkeling ervoor dat hun rol als groothandel verandert. “Producten vernieuwen steeds sneller en voor een installateur is het een uitdaging om het kennisniveau up-to-date te houden. De opleidingen in deze branche sluiten daar niet direct op aan. Neem bijvoorbeeld de transitie van synthetische koudemiddelen naar meer milieuvriendelijke, natuurlijke koudemiddelen. Dat is voor veel installateurs nieuw. Wij willen een rol spelen en betrekken en onderwijzen de installateurs hierin.”

Soepele overgang door laagdrempelig systeem 

In april 2019 werd het volledige systeem in gebruik genomen. “Door wat vertraging tijdens de implementatie van een nieuw ERP-systeem, hadden we een relatief lange testperiode. De medewerkers hebben daardoor goed kunnen wennen aan het systeem en de livegang ging gemakkelijk. Het is een laagdrempelig systeem en de efficiency werd door het personeel direct onderkend”, aldus Van Dijk. Inmiddels draait het magazijn elke dag tussen 07:00 en 18:00 uur. “Het systeem is zo eenvoudig dat zelfs tijdens de nachtelijke storingsdienst een koerier samen met de beveiliger zelf de geplaatste order bij het AutoStore pickingstation kan pakken.”

Met het nieuwe magazijn is Beijer Ref klaar voor de toekomst. “We zijn met het systeem niet alleen voorbereid op groei in volume, maar ook op de krapte op de arbeidsmarkt. Momenteel verwerken we hetzelfde aantal orders met één orderpicker in plaats van vier. Als de centralisatie volledig is afgerond, werken we met twee derde van het oorspronkelijke aantal fte’s.” zegt van Dijk. Begin 2020 wordt de voorraad van de laatste twee groothandels toegevoegd aan het systeem.

MotracLinde RLS

Foto: Joop Uijlen (Reesink Logistic Solutions, links) en Geurt de Groot (MotracLinde).

Hub-functie verder uitbreiden 

Het nieuwe logistieke centrum fungeert voor Beier Ref als een hub voor de Benelux. Van Dijk: “Momenteel zijn we het systeem verder aan het verfijnen. Aan het einde van het jaar voegen we multi-orders toe en hebben we het systeem stabiel. Vanuit daar kunnen we de hub-functie verder uitbreiden naar andere landen. Het AutoStore systeem is eenvoudig uit te breiden en we hebben daar binnen ons pand ook de ruimte voor. Voor AutoStore-begrippen hebben we een redelijk klein systeem met zeven robots. We vinden het mooi om te laten zien dat het geavanceerde AutoStore-systeem ook bij deze aantallen al rendabel is!”

Klaar voor de toekomst

Reesink-projectleider Walter Numan: “Wat dit project zo compleet maakt, is de logistieke totaaloplossing die wij samen met ons zusterbedrijf MotracLinde hebben gerealiseerd. Naast een AutoStore-systeem met een op maat gemaakt conveyorsysteem, flowracks en pick-to-light-systeem, zijn er ook palletstellingen en heftrucks geleverd.”

MotracLinde en Reesink Logistic Solutions ontzorgen bedrijven en logistiek managers door totaaloplossingen aan te bieden. Daar is behoefte aan, weet Geurt de Groot, managing director van MotracLinde: “Klanten zijn immers niet langer enkel op zoek naar producten, maar zoeken ook ondersteuning en service.”

Dankzij MotracLinde en Reesink Logistic Solutions is Beijer Ref nu ‘klaar voor de toekomst’, zegt projectleider Numan: “Het is een prachtig project geworden met een resultaat waar alle partijen trots op mogen zijn.”

Trots

Ook Joop Uijlen en Geurt de Groot van respectievelijk Reesink Logistic Solutions en MotracLinde zijn als vanzelfsprekend trots. En er komen nog veel meer projecten aan die gezamenlijk worden opgepakt. “Veertig tot vijftig procent van de bedrijven heeft plannen om te investeren in logistiek. Eigenlijk is iedereen ‘bezig’. MotracLinde en Reesink Logistic Solutions willen graag bij die projecten helpen”, aldus De Groot.

Wil je meer weten over de samenwerking tussen MotracLinde en Reesink Logistic Solutions? Lees dan ons dubbelinterview met Joop Uijlen en Geurt de Groot in het vijfde nummer van Warehouse Totaal.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven