Steeds meer bedrijven willen automatiseren, maar automatisering stuit nog te vaak op scepsis in de boardroom. Het is logisch om rekening te houden met de potentiële risico’s, maar de terughoudendheid is vaak gebaseerd op ongefundeerde mythes. Dit zijn de vijf meest hardnekkige misvattingen rond de automatisering van magazijnen.
Het gebruik van robots, dat is vooral iets voor grote bedrijven
‘Met de handen uit de mouwen’. Met deze mentaliteit hebben veel ondernemers hun mkb vanaf de grond opgebouwd. Ze verwachten dan ook niet dat automatisering
iets oplost wat ze niet zelf met mensen kunnen aanpakken. Maar zolang je een magazijn hebt en producten die in bakken passen, is Autostore altijd voordelig voordelig voor je bedrijf. Onafhankelijk van de bedrijfsgrootte. Kleiner zijn is in potentie zelfs een troef. Het stelt een bedrijf in staat om zich snel aan te passen en te
veranderen. Omdat Autostore een schaalbare oplossing is, heb je bijvoorbeeld een concurrerend voordeel omdat je kosten vermijdt, zoals de tijdelijke inzet van extra
handjes.
Investeren in Autostore betekent een nieuw magazijn bouwen
Element Logic is trots op ’s werelds grootste Autostore opslag- en orderpicksysteem, maar dit kan bedrijven ook afschrikken. Groot, groter, grootst wekt toch het gevoel dat je als bedrijf moet investeren in een groter pand. Terwijl Autostore juist kan betekenen dat je niet hoeft te verhuizen. De oplossing is namelijk de extreem compacte opslagwijze, waardoor de ruimte tot wel tachtig procent beter benut wordt. Het is dus eerder een kwestie van profiteren van de bestaande ruimte dan van investeren in een nieuwe ruimte.
Met automatisering moet je ‘all the way’ gaan (en dat kost veel geld)
Het lijkt een grote investering, misschien wel de grootste die het bedrijf ooit heeft gedaan. Door juist ‘klein’ te beginnen kun je het maximale halen uit een bestaande installatie en leg je de basis om op termijn eventueel groot uit te pakken. Zo zijn er bedrijven die gebruik maken van robots voor maar een deel van hun productaanbod en grote producten of gevaarlijke stoffen nog handmatig verwerken. Zo kan het bedrijf in een stroomversnelling geraken, zonder tien jaar vooruit te hoeven kijken en daarvoor te investeren. Er zijn maar weinig systemen die dat kunnen bieden.
Robotisering resulteert in minder banen voor onze mensen
Het World Economic Forum verwacht dat binnen vijf jaar bijna de helft van al ons werk is geautomatiseerd. Het is dus niet verrassend dat mensen zich zorgen maken dat robots hun werk overbodig maakt. Maar nieuwe technologieën leveren ook werkgelegenheid op. Menselijke vaardigheden zijn bijvoorbeeld nodig om te zorgen dat de operatie soepel verloopt. Robots leiden voor de meeste werknemers zelfs tot meer interessante taken. En tijdens piekweken kun je dankzij de automatisering ook makkelijk opschalen. Dit betekent minder stress, minder overuren, en minder ongunstige werkuren. Allemaal redenen om nieuwe technieken juist te omarmen.
Investeren in onzekere tijden brengt onnodig risico’s met zich mee
Integendeel, onvoorspelbaarheid is de reden waarom Autostore werkt. Met seizoensgebonden pieken, veranderingen in grondstoffenprijzen en wereldwijde trends, hebben veel bedrijven te maken met pieken en dalen in vraag en aanbod. Hoe realistisch en onverwacht dit kan zijn, laat de coronapandemie zien. Schaalbaarheid en flexibiliteit door automatisering betekent voorbereid op de toekomst, wanneer je het nodig hebt. Zo haal je steeds weer het maximale uit de bestaande situatie. Zie het als de Billykast, die kun je ook zo groot en complex maken als je wilt.