AK: We horen in de branche regelmatig over het belang van WMS. Het lijkt me dus goed om eerst eens te bespreken wat een WMS is, wat het doet en waarom het zo belangrijk is.
MM: ”WMS, ofwel een Warehouse Management Systeem, is de software die verantwoordelijke is voor het digitaliseren van processen in het warehouse. Met als doel: procesoptimalisatie en het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van werkzaamheden, zodat de snelheid, nauwkeurigheid en tijdigheid altijd voorop staan.
Het WMS komt als eerst in actie bij de ontvangst, door het digitaal vastleggen van de goederen. Dat betekent het vastleggen dat goederen zijn binnengekomen en het aanwijzen waar deze vervolgens opgeslagen dienen te worden in het warehouse. Belangrijk om te weten is dat het WMS daarbij altijd rekening houdt met het soort warehouse waarin het zich bevindt: een geautomatiseerd warehouse, een die met shuttle systemen werkt, een warehouse met nauwe gangen of hoge stellingen, of zelfs waar alles nog met de hand wordt gedaan.
Digitaal event 18 november
Wil je meer weten over hoe je jouw warehouse optimaal kunt automatiseren? Meld je dan aan voor het digitale event op 18 november, dat Warehouse Totaal in samenwerking met First Line Software houdt. Tijdens de paneldiscussie hoor je van experts uit de branche en tijdens een Q&A kun je vragen stellen aan specialisten. Mis het niet en meld je hier aan.
Dan komt het transport van de goederen naar de gekozen locatie met de interne transportmiddelen of transportsystemen. Dit is met name handig wanneer er een grote en gevarieerde voorraad in opslag is, met verschillende transport- en pickvereisten. Hierbij kun je denken aan handmatige pickers, transportbanden, bakken en kratten, AGV’s en vorkheftrucks, al naar gelang de aard en de afmetingen van de goederen. Vervolgens faciliteert het WMS het verzamelen, consolideren, verpakken en verzenden van de goederen wanneer het tijd is om het magazijn te verlaten.”
AK: Het voelt alsof we een misvatting moeten rechtzetten – is het WMS bedoeld om mensen overbodig te maken in het warehouse, om ze helemaal kwijt te raken?
MM: ”Absoluut niet. Sterker nog, het tegendeel is waar. Het primaire doel van de software is om mensen te ondersteunen. Werknemers zullen altijd nodig zijn voor de material handling in een magazijn. Het doel is dan ook niet om mensen te vervangen, maar om hen te ondersteunen bij een scala aan moeilijke en uitdagende taken. De warehouse manager zal te allen tijde de arbeidskrachten precies daar kunnen plaatsen waar de data aangeeft dat dat nodig is. Een WMS levert miljoenen gegevens op, die allemaal zijn ontworpen om managers te ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen.”
AK: Kun je ons wat meer vertellen over de belangrijke voordelen die misschien op het eerste oog niet meteen opvallen, zoals het behalen van duurzame doelen? We weten dat eindgebruikers hier steeds meer aandacht aan schenken, terwijl binnenlandse overheden van alles in het werk stellen om verduurzaming hoog op de agenda te krijgen.
MM: ”Een goed WMS zal ook binnen het gehele pand energie besparen, wat een steeds belangrijkere graadmeter wordt voor bedrijven, zoals je net terecht opmerkt. Heftrucks zullen minder kilometers maken, want het WMS optimaliseert de routes waardoor de meest efficiënte weg afgelegd wordt. Er zit veel logica in het WMS om magazijnprocessen op deze manier te ondersteunen, zoals het mogelijk maken van multi-orderpicking.

WMS maakt een enorm verschil voor snelle en nauwkeurige e-commercepraktijken, wat één van de grote veranderingen in het magazijnproces van onze tijd is. Productieaanbod in de verwerkende industrie is een ander belangrijk groeigebied. Productielogistiek is complex en omvat het samenspel van assemblagelijnen met magazijntransport. De transparantie van dit proces wordt mogelijk gemaakt door een goed WMS, zoals ons viadat-aanbod.”
AK: Sommige bedrijven zijn misschien bang voor verstoring van het productieproces bij de integratie van een gloednieuw systeem of het vervangen van een systeem waarmee ze al vele jaren werken. Ze willen bijvoorbeeld viadat integreren in een legacy softwaresysteem. Wat zou je tegen ze zeggen?
MM: ”Ik denk dat het gebruik van legacy-systemen zeker mogelijk is, maar het hangt wel af van de mogelijkheden van de bestaande software. We werken zeer efficiënt samen met lokale integratiepartners over de hele wereld – waaronder jullie natuurlijk bij First Line. Wat heel bijzonder is, omdat jullie ook werken aan de softwareontwikkeling van ons kernproduct. Ik zou deze bedrijven willen vertellen dat niet alleen disruptie erg minimaal is dankzij de ervaring en expertise van onszelf en onze partners, maar ons systeem behoort tot de krachtigste, mede omdat het zo gebruiksvriendelijk is. De gebruikersinterface is heel ergonomisch, waardoor het gemakkelijk is om gebruikers stap voor stap door het proces te leiden. Dat betekent minder fouten in het magazijn, wat altijd een belangrijke ambitie is. Verificatie- en transparantietools bieden bedrijven een krachtig arsenaal om fouten te corrigeren.”
AK: We leven in een veel mobielere wereld, waar desktopcomputers misschien niet langer de voorkeur genieten van de gebruiker. Beperkt dit de mogelijkheden voor WMS-gebruikers?
MM: ”Zeker niet. Onze software is geoptimaliseerd voor ieder gebruikersinterface, van tablets en handscanners tot pick-by-voice-systemen. We installeren onze software zelfs in Google Glass brillen, terwijl traditionele pc’s evengoed nog steeds populair zijn. Alles wordt bepaald op basis van de voorkeur van de klant en de relevante ruimte van het magazijn, of de werknemers zich bijvoorbeeld altijd door de ruimte bewegen of een vaste werkplek hebben. Nogmaals, het doel is transparantie in alle processen.”
AK: En hoe zit het met de integratie met de software van interne transportmiddelen? Ik heb het dan over de introductie van gepatenteerde software die standaard is opgenomen in nieuwe vorkheftrucks, die bijvoorbeeld informatie over batterij, veiligheid, energie en chauffeursgebruik biedt.
MM: ”Een WMS kan zeker informatie uitwisselen met dat soort systemen. De belangrijke vraag die je moet stellen is: ‘wat doe je met die data, hoe gebruik je die?’ Navigatiesystemen zijn erg interessant vanuit WMS-oogpunt, omdat ze nauwkeurige locatie-informatie geven voor heftrucks. Betere optimalisatie en transparantie zijn daardoor mogelijk.”
AK: Wat zijn de meest voorkomende fouten die worden gemaakt door bedrijven die hun material flow willen automatiseren of upgraden ?
MM: ”Het maken van een fout in de basisgegevensanalyse kan heel kostbaar zijn, omdat verkeerde aannames leiden tot verkeerd ontworpen systemen. Maar ik denk dat een andere veelvoorkomende fout is om geen prioriteit te geven aan software bij het ontwerpen van logistieke processen. Sommigen zullen denken: eerst de hardware, dan pas de software. Dat is niet de juiste manier. Je ontwerpt en bouwt een nieuw lichaam, maar de hersenen maken dat lichaam intelligent, en dus moet je eerst aan de hersenen denken. Bedrijven realiseren zich vaak niet het enorme aantal taken dat software kan uitvoeren.”
AK: Laten we eindigen met een blik op de toekomst. Welke vragen denkt u dat bedrijven over vijf jaar zullen stellen?
MM: ”Ik denk dat we een sterkere netwerking en integratie van verschillende IT-systemen gaan zien, zodat ze niet langer op zichzelf staan. Daarmee bedoel ik; ERP, WMS, MES, TMS, devices, heftrucks, IoT. Gegevensuitwisseling zal ook meer gedetailleerde worden. Wanneer bijvoorbeeld een vrachtwagen een magazijn nadert, dan weet de manager vooraf de precieze lading, zodat de goederen min of meer geautomatiseerd kunnen worden ontvangen. Er is nog veel potentieel voor verdere optimalisatie op dit gebied.’
Ik verwacht ook meer ordertracking van eindklanten van e-commerce te zien, met datatracking van orderregels binnen magazijnen, zodat ze precies kunnen zien wanneer hun pakket is gepickt, misschien zelfs vergezeld van visuele beelden.”



Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner First Line Software.