Ga naar hoofdinhoud

Alle veilige heftrucks een keuringssticker


Als logistiek bedrijf ben je volgens de Arbowet verplicht om je mobiele arbeidsmiddelen en magazijnstellingen periodiek te laten keuren. Servicemonteur Frank Lindeman laat bij Bunzl Retail & Industry zien hoe dat in zijn werk gaat. 

BMWT-Keur keurt onder meer heftrucks, tractiebatterijen, laders en magazijninrichtingen.

Keuren gaat door

Ook in coronatijd staat veiligheid hoog op de agenda, merkt BMWT. De belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel voert onder de erkende keuringsinstantie BMWT-Keur periodieke veiligheidskeuringen uit. Daarbij wordt gelet op onder meer heftrucks, tractiebatterijen, laders en magazijninrichtingen. In 2020 groeide het aantal veiligheidskeuringen van BMWT-Keur met 6,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor: 350.605 om 328.188. 

APK voor heftrucks

Als servicemonteur van Toyota Material Handling is Frank gecertificeerd voor het uitvoeren van BMWT-Keur. Met keuringsformulier en tablet in de hand loopt Frank de meer dan 35 heftrucks en elektrische pompwagens na in het dc van Bunzl in Arnhem, partner op het gebied van verpakkingen en logistiek in food en non-food. “Net als bij een auto en een APK combineren we BMWT-Keur vaak met een totale onderhoudsbeurt. BMWT-Keur is een heel gedetailleerd onderzoek en biedt de klant extra zekerheid en houvast.”

Braampjes aan binnenmantel

De ketting, vorken, wielen, beplating, slangen, masten en het loopvlak: alle onderdelen worden nagekeken. Frank: “Als een ketting een bepaald slijtagepatroon vertoont, dan geef ik aan dat-ie vervangen moet worden. En ook mogen er geen lekkages zijn en worden barsten, gaten en beschadigde lampen en aansluitingen gecontroleerd. De beschermmantel van de hydrauliekslang mag best een beetje beschadigd zijn, maar als het erger wordt en er ontstaan braampjes aan de binnenmantel, dan rapporteren wij: afgekeurd. Blijf je met een afgekeurde truck doorrijden en er gebeurt wat, dan ben je de sjaak. Negen van de tien klanten geven aan om het meteen te laten repareren of vervangen. Dat is het beste, want anders moet je een volgende keer extra voorrijkosten betalen.” 

Als de truck is goedgekeurd, komt er een jaarsticker op de basissticker. Hierop staat wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden.

Logistiek houdt elkaar scherp

Frank is al zestien jaar keurmeester en merkt dat de logistiek steeds scherper wordt op veilig materieel en veilig werken: “Er komen steeds meer richtlijnen en die houden de logistieke markt scherp. Steeds meer bedrijven hanteren de 5S-methode: scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden. Ongeveer de helft, en met name de grote jongens, hebben de zaakjes netjes voor elkaar.” Een van die grote jongens is dus Bunzl, dat allerlei verpakkingen opslaat, waaronder broodzakken, vleesschalen, taart-, gebaks- en pizzadozen, verzendverpakkingen, opvulmateriaal, afvalzakken en poetspapier.

BMWT-keuringsstickers

Bij de entree in het warehouse van 19.000 vierkante meter valt Frank meteen iets op: “De vloer ziet er glad en schoon uit, er is duidelijke belettering aanwezig en de gehele werkomgeving is strak en geordend.” Het materieel moet nog steeds worden gekeurd, maar het maakt de klus er wel gemakkelijker op. “Bunzl heeft vrij jonge machines. Het magazijnpersoneel gaat er verzorgd mee om en op deze vloer hebben de heftrucks niet veel te lijden. Dat scheelt in de slijtagekosten.” Iedere goedgekeurde truck krijgt een BMWT-Keur-sticker, met als gevolg dat de gehele vloot in het dc van Bunzl nu netjes met een keuring rondrijdt. “Het komt zelden voor dat we een heftruck afkeuren. Het kan voorkomen dat het loopvlak is uitgedroogd of dat de wielen zijn versleten. Vaak kun je er dan nog wel mee doorrijden tot de volgende keuring. We geven dergelijke aandachtspunten altijd mee aan de klant.”

Flexibel en snel

Het aantal keuringen onder BMWT-Keur zit in de lift en heeft duidelijk niet te lijden onder corona. Keurmeesters houden zich aan de richtlijnen van het RIVM en aan het sectorprotocol ‘Samen veilig doorwerken’, dat BMWT in het voorjaar van 2020 opstelde om alle betrokkenen tijdens keuringen te beschermen. Denk hierbij aan het reinigen van arbeidsmiddelen met alcohol en aan het maken van afspraken over de tijd en locatie van de keuring. Frank: “In overleg met de leidinggevende bepalen we het beste moment, zodat het bedrijf het minste last heeft van de keuring. Bunzl kent op maandag zijn drukste dag en daarom ben ik op donderdag langsgekomen.”

Veiligheid staat voorop

Een keuring heeft dan ook geen tot weinig impact op de operatie in het dc. En ook áls het enig oponthoud zou opleveren, zou dat bedrijven niet moeten afschrikken, zegt Dave de Haan van Bunzl: “De veiligheid staat voorop. Als bedrijf draag je daarin een grote verantwoordelijkheid. Wij schuiven het onderhoud niet voor ons uit en als wij BMWT-Keur aanvragen, staat de keurmeester binnen 48 uur op de stoep. BMWT-Keur is gedetailleerder dan een gewone onderhoudskeuring en kijkt ook naar scherpe randen, versleten kettingen, loszittende pinnen, enzovoort. Dat is belangrijk, want ons personeel moet goed en veilig kunnen werken.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven