Ga naar hoofdinhoud

Strengere regels voor etiketten chemische stoffen: dit verandert er


Bedrijven die werken met chemische stoffen moeten zich voorbereiden op strengere eisen voor etiketten. De nieuwe regels, die vanaf 1 januari 2027 ingaan, moeten zorgen voor betere leesbaarheid en duidelijkere waarschuwingen. Ook komen er nieuwe gevarenklassen bij.

Om etiketten overzichtelijker te maken, moeten bedrijven voortaan zwarte tekst op een witte achtergrond gebruiken. Dit kan gevolgen hebben voor productdesign, maar verbetert de leesbaarheid aanzienlijk. Daarnaast gelden specifieke richtlijnen voor de tekstopmaak. De regelafstand moet minimaal 120 procent van de lettergrootte zijn en alleen schreefloze lettertypes zijn toegestaan. ‘Serif’-lettertypes, met decoratieve lijntjes aan de letters, zijn niet langer toegestaan. Ook moet de tekst goed leesbaar, onuitwisbaar en horizontaal geplaatst zijn.

Ruimte voor aanpassingen

De nieuwe etiketteerregels gelden voor chemische stoffen en mengsels die vanaf 1 januari 2027 op de markt komen. Voor producten die vóór die datum zijn aangeboden, geldt een uitverkooptermijn van twee jaar. Dat betekent dat deze oudere etiketten uiterlijk op 1 januari 2029 aan de nieuwe eisen moeten voldoen.

Naast de bestaande gevarenklassen komt er een nieuwe categorie bij: ‘hormoonverstorend’. Deze classificatie wordt vanaf 1 januari 2027 verplicht.

Uitvouwbare etiketten toegestaan

Een versoepeling in de regels maakt het mogelijk om standaardvolumes te voorzien van uitvouwbare etiketten, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Voorheen was dit alleen toegestaan in specifieke gevallen.

Snellere updates verplicht

Vanaf 1 juli 2026 moeten bedrijven hun labels binnen zes maanden na een (her)classificatie van een CLP-stof of -mengsel actualiseren. De eerdere eis om dit ‘zo snel mogelijk’ te doen, is nu vervangen door deze duidelijke termijn. Voor deze wijziging geldt geen overgangsperiode, wat betekent dat bedrijven hier direct rekening mee moeten houden.

Met deze veranderingen wil de Europese Unie de veiligheid rondom chemische stoffen verbeteren en informatie voor gebruikers en consumenten helderder maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.