Corona

Transportgigant annex logistiek adviseur Gartner heeft ook dit jaar weer een lijst samengesteld van de 25 beste bedrijven als het gaat om supply chain management. Op 1 staat dit keer het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Cisco Systems. 

Omzet van 11 miljard euro of meer

Niet alle bedrijven zijn meegenomen. Enkel bedrijven met een flinke miljardenomzet komen in aanmerking. Daarnaast moeten de firma’s afkomstig zijn uit de sectoren manufactering, retail en/of distributie. 

Luchtvaartmaatschappijen, spoorwegbedrijven, vrachtwagenbedrijven, pakketbezorgers, rederijen, bouwfirma’s, energiebedrijven, banken, olie- en gasbedrijven en instellingen uit de gezondheidszorg ontbreken in de Top 25 Supply Chains. 

Lees hier over de resultaten uit 2019.

Beoordeling door experts

Welke bedrijven de beste supply chain hebben, wordt beoordeeld door analisten van Gartner en zogeheten ‘peer’-stemmers (professionals en experts in de supply chain). Zij kijken naar onder meer rendement op activa, voorraad- en omzetgroei en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Van plaats 5 naar 1

Het in Californië gevestigde Cisco Systems stond vorig jaar op de vijfde plaats, maar voert de ranglijst nu dus aan. Dat is volgens Gartner met name te danken aan de duurzaamheidsprestaties van Cisco Systems, dat onder meer routers, ethernetswitches, telefoons en draadloze netwerkproducten levert. 

Duurzaamheid is key

“De kracht van Cisco’s omzetgroei en de ecologische, sociale en corporate governance prestaties, hebben aanzienlijk bijgedragen aan de stijging naar hun huidige toppositie”, aldus Mike Griswold, analist en vice-president van Gartner. “Cisco wil dat circa 100 procent van hun producten tegen 2025 voldoen aan hun doelstellingen met betrekking tot circulaire economie. Daar ligt hun focus.”

Top 5

De top vijf wordt verder aangevuld door Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, Schneider Electric en Nestlé. In de volledige lijst zijn 6 debutanten opgenomen: Lenovo, AbbVie, British American Tobacco, Reckitt Benckiser, Biogen en Kimberly Clark.

Creatief in coronacrisis

Gartner ziet dat steeds meer (logistieke) bedrijven creatief worden nu wereldwijde supply chains worden verstoord door de coronacrisis, aldus Griswold. “We zien veel kracht en creativiteit in de supply chains. Daardoor kan de samenleving gevoed blijven worden en verzorgd en gezond blijven.”

“We hebben bijvoorbeeld gezien hoe kledingbedrijven persoonlijke beschermingsmiddelen ontwikkelen en hoe luchtvaartmaatschappijen ongebruikte magazijnen ombouwen tot voedselverwerkingscentra. Normaal gesproken zouden dat soort herstructureren maanden in beslag nemen, maar door doelgericht te handelen is men er in geslaagd die periode te verkorten tot slechts enkele weken.”

Overleven in coronatijd

Gartner stelt verder dat succesvolle supply chain-strategieën ook afhangen van twee andere kenmerken: het vermogen om de bedrijfsmodellen snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en de vroege implementatie van digitale technologieën in de eigen supply chain. Volgens de marktonderzoeker is dit de enige manier om te overleven in een competitieve omgeving of in een economische crisis.

De beste WMS-systemen van 2020

In navolging van het onderzoek naar de beste supply chains wereldwijd heeft Gartner ook onderzoek gedaan naar de beste aanbieders van WMS-systemen. Manhattan Associates staat op één en wordt gevolgd door Blue Yonder (voorheen JDA) en Körber (voorheen HighJump). Oracle en SAP completeren de top-5. De verschillen tussen de WMS-systemen zitten hem vooral in zaken als gebruiksgemak, flexibiliteit, slimheid en schaalbaarheid. 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven