Jaren terug zouden bedrijven een fabriek runnen met het ene type softwaresysteem en hun magazijn met een ander. Overdracht van informatie tussen de systemen was soms nodig, maar real time was dit zeker niet.
De situatie is veranderd nu productie en logistiek nauwer met elkaar verbonden raken en de processen complexer worden. Dat vraagt om een vergaande vorm van digitalisering en een nieuwe afstemming tussen softwaresystemen als WMS, MES en ERP. De vraag daarbij is, hoe je dat?
Koni pakt productielogistiek grondig aan
Koni, producent van schokdempers in Oud-Beijerland is in 2017 begonnen met het transformeren van zijn interne productielogistiek en magazijn. Na een automatiseringsslag van het magazijn, een verbeterslag van de productielogistiek (aanvoer van onderdelen gebeurt via een milkrunsysteem) en de orderpicktechniek (Koni pickt orders met de nieuwe Google glass-variant) is in 2019 de aan- en afvoer van onderdelen en gerede producten onder handen genomen via agv’s.
Gratis online paneldiscussie
Worstel je met je (productie)logistiek of zoek je de oplossing voor de WMS/ERP/MES puzzel. Doe dan mee aan de paneldiscussie op 18 november. Hier gaan onder meer Erik Bleeker (Koni) Jeroen van den Berg en Harald Göbel (Viastore) dieper in op het onderwerp.
De reden van al deze innovaties: de productie en interne logistiek optimaliseren en efficiënter maken. Erik Bleeker, senior project manager binnen Koni “Nu hebben we meer een integratie gemaakt en de focus gelegd op wms en erp; met name het stuk ertussen om dat allemaal goed aan elkaar te koppelen en goed te laten flowen.”
Digitalisering laag pitje
Dat aanpassing van de software noodzakelijk is, onderstreept ook Harald Göbel, coo van Viastore. Alleen al omdat bedrijven meer en meer inzetten op automatisering en robots om het tekort aan ruimte en personeel op te vangen. En toch is het aantal bedrijven met 9% dat inzet op digitalisering laag. De machine industrie is nog het meest hiermee bezig, aldus Göbel terwijl de focus met name ligt op productie-optimalisatie en niet op de combinatie productie en warehousing.”
Software koppelen
Een gemiste kans, zeker ook omdat combinaties maken tegenwoordig simpeler is dan ooit: Jeroen van den berg, eigenaar van het gelijknamige consultancybureau stelt: “Van oudsher is software het erp pakket. Hele goede core die heel veel dingen prima kan. Maar tegenwoordig komen er deelsystemen op gebieden die gewoon beter zijn. Bij veel van mijn klanten zie ik dat ze van hun huidige erp pakket aan het afbouwen zijn en een stukje eruit halen en daar een gespecialiseerd systeem in zetten. Het wordt steeds makkelijker om systemen te koppelen met elkaar.”

Plan-act-do-check
Een ‘one fits all solution’ voor het optimaliseren van productielijnen en -logistiek bestaat niet, maar de voorwaarden om tot een optimale modus te komen, zijn wel generiek, meent Bleeker. Houd je aan belangrijke basisregels is het devies van de project manager. “Als je een traject ingaat dan moet je doorzetten om volledige voordelen van het project te hebben. Je kunt het niet half doen. Het is de core van je bedrijf waar je aan sleutelt en daarom moet je doorzetten. Pak een stuk dat je kunt behappen en maak het van A tot Z af en blijf meten. Plan-do-check-act.”