Werkvloer

Een percentage van 47 procent -onder 865 ondervraagde werknemers- werkzaam in de fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan zich niet altijd aan de veiligheidsregels te houden. Zo’n 39 procent geeft zelfs toe de veiligheidsvoorschriften weleens bewust te hebben genegeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan, leverancier van benodigdheden voor o.a. warehouses en werkplaatsen. Jan Piet van Dijk is veiligheidscoördinator bij de leverancier en noemt deze uitkomst “verontrustend.” Hij ziet nog veel verbetering mogelijk in de communicatie over veiligheid op de werkvloer.

Oorzaak & gevolg onveilige situaties

Naast een te hoge werkdruk, wordt door de medewerkers die de veiligheidsvoorschriften soms bewust negeren, vooral benadrukt dat de veiligheidsvoorschriften vaak onhandig zijn en belemmerend werken en daarom niet nageleefd worden. Van Dijk: “Heel begrijpelijk. Als het nut van de veiligheidsvoorschriften niet voldoende duidelijk is, gaan medewerkers ze als onnodig ervaren. Zeker wanneer onder tijdsdruk gewerkt wordt, schuift men voorschriften die tijd kosten makkelijker aan de kant.” Maar liefst 35 procent van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat hoge werkdruk soms voor onveilige situaties zorgt. Zo’n 30 procent verklaart weleens een fout gemaakt te hebben door vermoeidheid van te lang doorwerken. “Hier ligt een belangrijke taak voor de werkgever”, vervolgt van Dijk. “Op het moment dat de veiligheid in het gedrang komt, moet er actief worden ingegrepen. Enerzijds door ervoor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is, anderzijds door het belang van veiligheid veel duidelijker aan de orde te stellen. Uiteindelijk zijn de veiligheid op de werkvloer en het opvolgen van de voorschriften de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Openheid over risico’s

Manutan denkt dat een preventiemedewerker kan voorkomen dat onveilige situaties ontstaan door risico’s zichtbaar te maken en adviezen te geven. “Het bespreekbaar maken van mogelijke risico’s is belangrijk.” Uit het onderzoek blijkt dan ook dat maar bij iets meer dan de helft (53%) van de ondervraagden een preventiemedewerker aanwezig is. Zo’n 17 procent weet niet precies of er überhaupt een preventiemedewerker aangesteld is. Maar het aanstellen van een preventiemedewerker is volgens van Dijk niet genoeg. “Daarmee ben je er nog niet. Meer dan 40 procent van de medewerkers geeft aan gemaakte fouten lang niet altijd te rapporteren en 17% vindt het lastig een onveilige situatie te melden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven