Werkvloer

De meeste mensen zullen inmiddels de term VCA wel eens voorbij hebben horen komen. Wellicht ken je bedrijven met een VCA certificaat. Hiermee willen zij aantonen dat ze belang hechten aan veilig werken. Ook in magazijnen liggen gevaren op de loer, dus ook voor medewerkers in magazijnen en bedrijven met een magazijn is het investeren in VCA de moeite waard. Daar zit ook een commercieel kantje aan: sommige opdrachtgevers en werkgevers selecteren hierop. Hoog tijd daarom om VCA eens wat verder toe te lichten.

Wat is VCA?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze kwam tot in stand in 1994, toen aannemers en vertegenwoordigers uit de petrochemische industrie het besluit namen om de handen ineen te slaan en samen tot een onafhankelijk toetsingssysteem te komen met betrekking tot het veiligheidsbeleid. Dit beleid kon aan de hand van de checklist gecontroleerd worden. Anno 2020 is die checklist uitgegroeid tot een breed gedragen instrument in de strijd tegen bedrijfsongevallen in veel sectoren waarin een risicovolle werkomgeving aan de orde van de dag is. VCA is een begrip geworden waar men niet meer omheen kan.

Risico’s op de loer op de werkvloer

Het feit dat VCA relevant blijft en dat hiermee op het gebied van veilig werken nog veel winst te behalen valt, blijkt uit de cijfers van het aantal bedrijfsongevallen dat er jaarlijks in Nederland plaatsvindt. Nog altijd vindt er namelijk 200 duizend keer per jaar een bedrijfsongeval plaats in ons land. Dit zijn alleen de gerapporteerde gevallen, het echte cijfer zou nog wel eens een stuk hoger kunnen liggen. Bij die 200 duizend gerapporteerde bedrijfsongevallen loopt in 4.300 gevallen iemand letsel op, soms van permanente aard. In zestig gevallen per jaar overlijdt er iemand als gevolg van een bedrijfsongeval. Dit bewijst maar weer eens dat het broodnodig is om bij werknemers en bedrijven bewustzijn te creëren voor de risico’s in de werkomgeving en te werken aan de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer.

Het nut van VCA voor werknemers en bedrijven

Ook in magazijnen liggen risico’s op de loer. Iemand kan bedolven raken onder zware spullen, om maar een voorbeeld te noemen. Daarom mag het duidelijk zijn wat de zin is van het volgen van een VCA cursus voor medewerkers in de sector: bewustzijn creëren voor de risico’s die hun werk en werkomgeving met zich meebrengen en de manieren waarop hier op een zo veilig mogelijke manier mee omgegaan kan worden. Geen enkele baan is het immers waard om ernstig letsel door op te lopen. Daarom is een investering in VCA ook een investering in je eigen welzijn en veiligheid als medewerker in een magazijn, maar ook in het welzijn en de veiligheid van je collega’s. Voor bedrijven is het investeren in VCA een manier om het aantal bedrijfsongevallen zo ver mogelijk terug te dringen en eventuele schadeclaims als gevolg van incidenten op de werkvloer te voorkomen.

Is de VCA-cursus voor iedereen hetzelfde?

Er bestaan verschillende varianten van de VCA-cursus voor verschillende doelgroepen. Voor de werknemer op de werkvloer is er de VCA Basis cursus, die men ook wel B-VCA noemt. Hiermee bouwen zij een gedegen basiskennis op op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in de werkomgeving. Leidinggevenden hebben andere verantwoordelijkheden en daarom is er voor hen VOL-VCA: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Voor intercedenten in de uitzendbranche die arbeidskrachten detacheren naar risicovolle werkomgevingen is er VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en Veiligheid Checklist Uitzendbureaus.

Hoe kun je het VCA-diploma behalen?

Het VCA-diploma kan op verschillende manieren behaald worden. Ten eerste is er de klassikale cursus, waarbij men in groepsverband de cursus kan volgen. Dit kan vaak ook op locatie en in één dag afgerond worden, inclusief het VCA-examen. Een alternatieve, individuele optie is het volgen van een online cursus. Ook deze e-learning wordt afgesloten met het officiële VCA-examen. Mensen die liever aan zelfstudie doen, kunnen ook het lesmateriaal opgestuurd krijgen en op hun eigen tempo de lesstof tot zich nemen. Je moet het examen dan laten afnemen bij een erkend examenbureau. In alle gevallen geldt dat het mogelijk is om vóór het officiële VCA-examen nog een proefexamen af te leggen ter voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven