Productnieuws

Montapacking pioniert met ‘mixed reality’

Als één van de eerste logistieke bedrijven in Nederland zet Montapacking de HoloLens van Microsoft in in haar magazijn. Het gebruik van de ‘mixed reality-bril’, die 3D-visualisaties in de werkelijke wereld projecteert, moet voor de specialist in fulfilment en verpakken een flinke efficiencyslag opleveren.

Als e-commerce-bedrijf verzorgt Montapacking de logistiek van meer dan 300 webwinkels. Voor volgend jaar heeft de onderneming zich ten doel gesteld om de totale kostprijs van haar dienstverlening te halveren. De HoloLens moet eraan bijdragen om dat voor elkaar te krijgen. Vooral in het 10.000 vierkante meter grote warehouse van Montapacking, waar medewerkers duizenden orders voor webwinkels klaarmaken, kan de mixed reality-techniek veel tijd winnen.

Kunstmatige intelligentie

Montapacking-directeur Edwin van der Ham: “We hebben enorm veel rekken met coderingen. Nu moeten medewerkers de locatie min of meer uit hun hoofd leren. Maar stel nou dat de HoloLens een streep trekt zodat de route ernaartoe duidelijk wordt, en ook nog het betreffende rek groen kleurt. Dan loop je er zelfs als nieuwkomer zo heen. Dat zou fantastisch zijn en een versnelling van ons werkproces betekenen. De volgende stap is dat we binnenkomende producten gaan scannen door er enkel via de HoloLens naar te kijken. Die herkent alles. Telkens naar een computer lopen, hoeft dan niet meer. De kunstmatige intelligentie waarvan we nu gebruikmaken, aangebracht op de pols van de medewerker, is straks ook overbodig.”

HoloLens

Begin 2015 presenteerde Microsoft de HoloLens; een bril waardoor je levensechte, holografische projecties kunt zien in de werkelijke ruimte waar je je bevindt. Een belangrijk verschil met virtual reality, waarbij de werkelijkheid helemaal wegvalt. Je kunt met de HoloLens op bijvoorbeeld om de projecties heen lopen; de werkelijke en virtuele wereld vermengen zich met elkaar. Deze nieuwe technologie is in 2019 verkrijgbaar in de winkels, zo luidt de verwachting. Maar Montapacking, altijd sterk technologiegedreven, heeft de ontwikkelversie van de bril al in huis gehaald.

In de logistieksector maken steeds meer bedrijven gebruik van robottechnologie, weet Johan van der Slikke. Als IT-manager bij Montapacking gelooft hij vooral in de mogelijkheden van de HoloLens in interactie met de mens. “Robotisering betekent: grenzen opwerpen. Een kleine afwijking van een product in ons magazijn en een robot snapt het niet meer. Een mens werkt flexibel en dynamisch, zéker in combinatie met de HoloLens.”

Bruikbare applicaties

Ook Haiko van der Velden, medeverantwoordelijk voor research & development bij Montapacking, is enthousiast. Volgens hem is het grote voordeel van de HoloLens dat de bril de ruimte waarin de gebruiker zich bevindt, leest en begrijpt. “Met virtual reality zie je de werkelijkheid helemaal niet meer. Maar met mixed reality maak je gebruik van de werkelijke omgeving, door er 3D-visualisaties in te plaatsen. Je blik is de aanwijzer, je hand fungeert als een soort muisknop door er gebaren mee te maken.”

De komende maanden gaat Montapacking volop aan de slag met de toepassing van de bril. Van der Ham: “Het moet geen experiment blijven. De HoloLens gaat uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van ons werkproces. Mixed reality is de toekomst, zeker voor ons warehouse.”

Lees meer in onze gedrukte uitgave die op 16 juni verschijnt.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TEST
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven