Werkvloer

Sun Chemical in Etten-Leur heeft recent twee explosiebeveiligde heftrucks, oftewel Ex-trucks, in gebruik genomen. De door Hyster importeur Heffiq geleverde trucks voldoen aldus Heffiq aan alle veiligheidseisen uit de ATEX-richtlijn, maar dragen ook op andere vlakken bij aan een verbeterde veiligheid.

Jaarlijks produceert Sun Chemical zo’n 30.000 ton diepdruk inkt, die wordt geleverd aan drukkerijen in heel Europa. De inkt wordt vervaardigd op basis van tolueen, een oplosmiddel dat vergelijkbaar is met terpentine. “Mede vanwege de brandgevoeligheid van tolueen zijn we verplicht om te werken met explosievrije productieapparatuur. Daaronder vallen ook onze heftrucks. Een vonk van bijvoorbeeld onbeveiligde elektrische apparatuur op zo’n heftruck, of overmatige warmte van de motor, kan immers catastrofale gevolgen hebben. Wij spelen daarom altijd op safe”, stelt operations manager Nick Jukes.

Latijn

Twee van de drie vorkheftrucks, die door Sun Chemical worden ingezet voor het laden en lossen van grondstoffen en eindproducten, en voor het bevoorraden van de productielijnen, zijn recent door Heffiq vervangen. “De vorige trucks waren aan het eind van hun Latijn”, vervolgt Jukes. “We hebben verschillende leveranciers benaderd. Daarbij hebben we gekeken naar prijs, betrouwbaarheid, comfort, het serviceapparaat en inzetspecifieke zaken, zoals doorrijdhoogte. Maar uiteraard ook naar veiligheid.”

Explosiebeveiligd

Om de nieuwe elektrische vierwieltrucks, type Hyster J2.5XN, geschikt te maken voor een veilige inzet schakelde Heffiq explosiebeveiligingsspecialist Mitrex in. Deze heeft de trucks dusdanig geprepareerd dat alle hete componenten en delen die vonken kunnen afgeven, gehuld zijn in drukvaste omhulsels. “Dan moet je denken aan alle elektrische componenten. Ook zijn de vorken omkleed met een rvs-laag, en zijn de trucks voorzien van antistatische banden; om vonken tegen te gaan”, verduidelijkt Jukes.
Om de veiligheid op de werkvloer nog verder te verbeteren, zijn de nieuwe trucks bovendien uitgevoerd met Hyster tracker. Dit cloud based vlootbeheersysteem geeft Sun Chemical  inzicht in de inzet van de trucks.

Maximaal inzetbaar

Voor een maximale inzetbaarheid leverde Heffiq een extra wisselaccu en Hyster S2.4 HBE stapelaar. Met behulp van de stapelaar kan de accu eenvoudig en veilig worden gewisseld indien nodig. “Vooralsnog hebben we voor één wisselaccu gekozen, met een optie voor een tweede. We zijn recent overgestapt van een tweeploegen inzet naar een drieploegendienst. Zodra die drieploegendienst definitief is, zullen we de optie voor die tweede wisselaccu lichten”, besluit Jukes. Sun Chemical leaset deze nieuwe trucks inclusief een all-in onderhoudscontract.

Meer informatie: Heffiq B.V.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven