Werkvloer

Bedrijven in de logistiek en transport doen te weinig om hun ICT-beveiliging te verbeteren. Uit onderzoek van het Engelse Inmarsat blijkt dat twee derde van de ondernemingen vindt dat hun cyberveiligheid tekortschiet, maar dat de vaardigheden en technologie ontbreken om er daadwerkelijk iets aan te doen.

Inmarsat, wereldleider op het gebied van mobiele satellietcommunicatie, enquêteerde 125 bedrijven. 64 procent van de respondenten gaf aan dat de bestrijding van cyberdreiging binnen het bedrijf beter kan. 66 procent voegde daaraan toe dat men meer zou kunnen doen om gegevensmisbruik te voorkomen. Of er Nederlandse bedrijven zijn geënquêteerd, is niet bekend.

Weinig investeringen in beveiligingstechnologieën

Hoewel de bedrijven op de hoogte zeggen te zijn van de risico’s, heeft slechts 38 procent van hen geïnvesteerd in nieuwe beveiligingstechnologieën. Daar komt bij dat slechts 39 procent van de bedrijven samenwerkt met beveiligingsspecialisten. De reden dat bepaalde firma’s in zee gaan met specialisten, is omdat ze zelf geen mensen in dienst hebben die over de juiste cybervaardigheden beschikken.

Warehouse Totaal schreef eerder dit artikel over hoe kunstmatige intelligentie de kans op een cyberaanval kan vergroten.

Bedrijven zijn niet op risico’s voorbereid

“Industrial Internet of Things (IIoT) geeft bedrijven in de transport- en logistieke sector enorm interessante mogelijkheden, maar verhoogt ook het risico dat deze bedrijven te maken krijgen met cyberbeveiligingsproblemen. Ons onderzoek bewijst dat ze op deze risico’s niet voorbereid zijn”, reageert Tara MacLachlan, vicevoorzitter van onderzoeksbureau Inmarsat op het gebied van IIoT.

“Omdat IIoT de kans op cyberaanvallen vergroot, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze elk element van hun IoT-processen verbeteren. Zonder veilig IIoT-netwerk stellen bedrijven zich mogelijk bloot aan cyberaanvallen die zijn bedoeld om de transport- en logistieke infrastructuur plat te leggen”, aldus MacLachlan. Ze drukt bedrijven dan ook op het hart om samen te werken met gespecialiseerde providers.

Wat is Industrial Internet of Things (IIoT)?

Industrial Internet of Things (IIoT) betekent letterlijk ‘het internet der dingen’. Het staat voor het (draadloos) koppelen van fysieke apparaten aan het internet. Middels IoT kunnen machines, producten, apparaten en systemen digitaal met elkaar en met de mens communiceren. IoT-apparaten zijn bijvoorbeeld: slimme verlichting in huis, de slimme meter in de meterkast en het alarmsysteem dat van afstand bediend kan worden en dat via de app bekeken kan worden.

Wat doe jij om de cyberveiligheid van jouw bedrijf te vergroten? En wil je hierover vertellen? Laat het ons weten in de comments of mail naar g.freriks@eisma.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven