Ga naar hoofdinhoud

Zuinige facelift voor Jungheinrich


Jungheinrich heeft haar hydrostatisch aangedreven diesel- en LPG-heftrucks gefacelift. De cabine is vernieuwd en onderhuids zijn de vorkheftrucks opnieuw 8% zuiniger geworden ten opzichte van de voorgangers.

De vernieuwingen hebben betrekking op alle modellen hydrostatische diesel- en LPG-heftrucks van Jungheinrich. De Duitse fabrikant biedt hydrostaten met capaciteiten van 1,6 tot 5,0 ton. De 2,5, 3,0 en 3,5 ton dieselheftrucks werden het grondigst vernieuwd. De brandstofbesparing is gerealiseerd door de toepassing van een nieuwe VW-motor, met commonrail-techniek voor de dieselversies. Deze nieuwe motor zorgt voor minder trillingen, een lager brandstofverbruik en schonere uitlaatgassen. De dieselmotor wordt standaard voorzien van een dieselpartikelfilter, waardoor de heftrucks aan de Europese emissie-eisen van trede III B voldoen.

Zuinig heffen

Ook een verbeterde, variabele hydrostatische pomp draagt bij aan een verlaging van het brandstofverbruik. De pomp stemt de hoeveelheid olie nauwkeurig af op de benodigde kracht voor het heffen en de overige hydraulische functies. Dat spaart ook brandstof wanneer de vorken bijvoorbeeld onbelast worden geheven. In de praktijk lopen de brandstofbesparingen volgens de fabrikant tijdens heffen en andere hydraulische functies op tot 20%.

Hard- en software

Diverse software functies maken het werk van de heftruckchauffeur eenvoudiger. Zo kunnen de heftrucks niet alleen worden uitgerust met automatische horizontaalstelling van de vorken en centrering van de sideshift, maar ook met een blokkering van de hydraulische functies en automatisch wegen. Een dubbelpedaal voor de rijrichting is optioneel. Het toerental wordt tijdens heffen en het uitvoeren van hydraulische functies automatisch op het optimale niveau gebracht. ‘Inchen’ is niet nodig. Dat voorkomt nodeloos hoge toerentallen en verlaagt hierdoor ook het brandstofverbruik.

Met vijf individueel instelbare werkprogramma’s is het gedrag van de heftruck met een druk op de knop af te stemmen op de omstandigheden. De al eerder verbeterde hefmast zorgt voor een tot 85% groter zicht voor de chauffeur. Niet alleen zijn de profielen compacter in elkaar geplaatst, ook beschikt de mast over een geoptimaliseerde slangen- en kettinggeleiding. Verder is de dwarstraverse voorzien van kijkopeningen, zodat de vorkpunten continu zichtbaar zijn.

Access Control geeft de bediening van de truck pas vrij, nadat in de juiste volgorde de stoelschakelaar is geactiveerd en de gordel is gesloten. Drive Control is gebaseerd op het jarenlang toegepaste Curve Control. Naast een automatische snelheidsreductie in bochten, wordt ook vanaf bepaalde hefhoogtes de rijsnelheid begrensd. Bij het assistentiesysteem Lift Control wordt aanvullend op Drive Control de neigsnelheid vanaf dezelfde hefhoogte begrensd en wordt de neighoek op een display in de cabine weergegeven.

Bediening

Naast Solo-Pilot fingercontrols en Multi-Pilot joystick, wordt nu ook de Duo-Pilot leverbaar. Het betreft een mix tussen joystick en afzonderlijke hendels. De Duo-Pilot bestaat uit twee naast elkaar geplaatste hendels waarmee alle hydraulische functies kunnen worden bediend. Elke Pilot-bediening is geïntegreerd in de eveneens nieuwe ergonomische armleuning. De leuning kan op vele manieren worden versteld. Het bestuurdersdisplay bevindt zich niet langer op de armleuning, maar verhuisde naar het schutbord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven