Zo bouw je een brandveilig distributiecentrum • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Zo bouw je een brandveilig distributiecentrum


Distributiecentra brandveilig bouwen? Dat kan met de juiste techniek én materialen.

Distributiecentra worden steeds groter en talrijker en de waarde aan goederen in de dc’s is groot. Het is dan ook belangrijk warehouses zo te bouwen dat bij brand het vuur zich niet snel verplaatst van de ene naar de andere ruimte.

Eisen verzekeraars

Ook omdat verzekeraars een steeds zwaardere stempel drukken op hoe gebouwen gebouwd moeten worden als het om brandveiligheid gaat. De waarde van opgeslagen goederen is zo groot geworden dat deze niet meer verzekerbaar zijn als het gebouw helemaal afbrandt.

Compartimentering

Dit onderschrijft de noodzaak gebouwen op te knippen in verschillende brandcompartimenten. Zodat bij een eventuele brand het vuur altijd binnen één compartiment blijft.

Lees ook
In de brand, uit de brand: Montapacking deelt haar ervaringen

Andere voordelen compartimentering

Goede compartimentering zorgt er ook voor dat een ondernemer ook na brand kan blijven voldoen aan de klantvraag en voorkomt daarmee faillissementen. Compartimentering voorkomt bovendien milieuschade aan onder meer het oppervlaktewater door bluswater en hevige luchtverontreiniging die door rook bij uitslaande branden ontstaat.

Cellenbeton

Het gebruik van prefab cellenbeton bij de bouw kan die brandveiligheidseisen verder waarmaken, meent Jan IJzerman, sales manager Xella Aircrete Systems. In de serie Leveranciers aan het woord van Bouwwereld.nl legt hij uit hoe toepassing van cellenbeton distributiecentra en de daarin opgeslagen goederen voor een verwoestende brand kunnen behoeden.

Lees ook
Zo voorkom je dat je warehouse wordt leeggeroofd

Onbrandbaar

Een slimme manier om goederen brandveilig op te slaan, is de muren van dc’s optrekken uit prefab wanden van Hebel cellenbeton. Dit materiaal is onbrandbaar conform NEN-EN 1501 – 1 (Euroklasse A1) en behoudt bij brand zijn constructieve eigenschappen. Daarnaast verspreidt het geen rook of schadelijke gassen en bluswater tast het cellenbeton niet aan, aldus de expert.

Cellenbeton is bovendien minimaal 360 minuten brandwerend. Dat is zesmaal langer dan het Bouwbesluit eist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven