Op 1 januari 2015 worden de eerste maatregelen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht. De wet zorgt ervoor dat medewerkers met een flexibel arbeidscontract eerder recht hebben op een vast dienstverband. Maar er verandert meer. Ook voor werkgevers in de logistiek.
Met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ), die (deels) ingaat op 1 januari 2015, speelt de overheid in op de veranderende markt. Het nieuwe toverwoord luidt ‘werkzekerheid’. De nieuwe WWZ legt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de werkgever, maar óók bij de werknemer. “Als werknemer moet je ervoor zorgen dat je breed inzetbaar bent en blijft. De wet faciliteert in feite dat mensen een leven lang blijven werken”, licht Annette Zomerdijk, Strategy & Business Development Manager bij Tempo Team Group, toe.
In de nieuwe WWZ staan drie punten centraal die de genoemde werkzekerheid moeten waarborgen: flexmaatregelen, ontslagrecht en sociale zekerheid. Ook voor werkgevers in de logistiek verandert het nodige.
Ontslag goedkoper
Een van de wijzigingen is de introductie van de aanzegtermijn. Elke aflopende arbeidsovereenkomst van zes maanden of langer, dient vanaf 1 januari 2015 schriftelijk te worden aangezegd. “Dat geldt dus niet alleen voor contractbeëindiging, maar ook voor het verlengen van een contract. Als de werkgever niet tijdig aanzegt, kan de werknemer de ‘verloren’ tijd claimen, en moet er dus langer worden doorbetaald”, verduidelijkt Zomerdijk.
Als gevolg van de nieuwe wet wordt het ontslagrecht voor werkgevers wel goedkoper: “Als werkgever loop je niet langer het risico een (te) hoge afkoopsom te moeten betalen”, stelt Zomerdijk. Het uit te betalen bedrag wordt wettelijk vastgelegd in de transitievergoeding, die op 1 juli 2015 zijn intrede doet, en bedraagt maximaal € 75.000, of één jaarsalaris (als dat hoger is dan de maximum vergoeding). De transitievergoeding is verplicht voor iedere werknemer die wordt ontslagen en langer dan twee jaar in dienst was.
“Die transitievergoeding is bedoeld om de begeleiding naar een nieuwe baan te versoepelen”, legt Zomerdijk uit. “De vergoeding stimuleert werknemers ook bij het zoeken naar ander werk. Als dit binnen een maand lukt, mag hij de vergoeding mooi in eigen zak steken. Lukt het niet, dan wordt de vergoeding gebruikt voor de begeleiding naar een andere baan. Wie meewerkt, wordt dus beloond. Wie dat niet doet, wordt bestraft.”
‘Flexibiliteit fors beperkt’
“Maar de lastigste veranderingen voor reguliere werkgevers gaan op 1 juli 2015 in”, vervolgt Zomerdijk. “De interne flexibiliteit wordt dan fors beperkt.”
Tot nu toe is het toegestaan om drie contracten voor bepaalde tijd af te sluiten in een periode van drie jaar. “Als de CAO anders bepaalt, kan daarbij bovendien worden afgeweken in aantal, duur en onderbrekingstermijn”, vult Zomerdijk aan. Vanaf 1 juli 2015 mogen die drie bepaalde tijdscontracten echter worden afgesloten in nog maar twee jaar. Afwijking op basis van CAO is dan alleen nog maar mogelijk in bijzondere situaties. Verder verdubbelt de onderbrekingstermijn, van drie naar zes maanden.
Zomerdijk begrijpt dat de nieuwe Wet niet voor iedere werkgever even helder is. Om financiële verrassingen en een te groot verlies aan flexibiliteit te voorkomen, is het volgens haar dan ook goed om professioneel advies in te schakelen. “Wij hebben onze medewerkers opgeleid om dit advies te geven. Alleen dan kan worden ingespeeld op individuele bedrijfssituaties”, besluit ze.
De belangrijkste veranderingen
Per 1 januari 2015:
• Aanzegtermijn voor tijdelijke contracten van zes maanden of langer
• Geen proeftijd meer in een tijdelijke contract van zes maanden of minder
• Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract mag alleen in uitzonderlijke en goed onderbouwde gevallen
Per 1 juli 2015:
• Ketenbepaling
Nu krijgt een medewerker na maximaal drie jaar een vast contract. Dat wordt twee jaar. De opvolgingsperiode (de periode tussen twee tijdelijke contracten) wordt zes maanden in plaats van drie maanden.
• Transitievergoeding
De ontslagvergoeding wordt een transitievergoeding. Een medewerker die ten minste twee jaar in dienst is, krijgt recht op een vergoeding van een derde maandsalaris per jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.
Het Rode WWZ Boekje
De belangrijkste veranderingen met betrekking tot de Wet Werk en Zekerheid zijn door Tempo Team samengevat in Het Rode WWZ Boekje. Met de handzame mini-pocket weten werkgevers precies wat hen te wachten staat en kunnen vervelende financiële verrassingen worden voorkomen. Het Rode WWZ Boekje is gratis en kan worden aangevraagd via www.tempo-team.nl.