Onlangs kwamen de partners van het kennis- en netwerkplatform Warehousing Excellence voor de derde keer bij elkaar. Doel: nieuwe logistieke uitdagingen in gang zetten en samen tot concrete ontwikkelingen komen voor de warehouse branche. Dat die branche ook kan leren van andere sectoren bleek tijdens het bedrijfsbezoek aan Anthura in Bleiswijk.
In de glastuinbouwsector stijgt de schaalgrootte al jaren. Door hoge arbeidskosten, een tekort aan kwalitatief goede arbeidskrachten, hoge energiekosten en een toenemende behoefte aan just-in-time leveringen zijn bedrijven genoodzaakt efficiencyslagen te maken.
Mede om die redenen besloot Anthura, de nummer één in de wereld op het gebied van veredeling en vermeerdering van de Anthurium plant, in 2003 haar activiteiten te centraliseren in een gigantisch pand (in totaal zijn 12 ha bebouwd, waarvan 2 ha dubbellaags) te Bleiswijk. In 2009 werd het nieuwe onderkomen officieel geopend, maar de kweker verwacht pas in 2013 het gehele project af te ronden. Codema Systems Group, de jongste partner van Warehousing Excellence, leverde hier een verregaand geautomatiseerd systeem dat de glastuinbouwer geen windeieren legt.
Automatisering speelt een belangrijke rol bij Anthura. “Het is de enige weg naar een gezonde toekomst in de tuinbouw”, stelt directeur Mark van der Knaap. In het kolossale greenhouse zijn geen looppaden meer te bekennen; elke vierkante meter wordt ingezet voor productie. De plantjes worden via speciale, van wieltjes voorziene bakken over een transportsysteem als een schuifpuzzel naar de juiste locaties getransporteerd. Om knelpunten te voorkomen worden de lege bakken over een apart systeem gestuurd.
Het proces wordt op verschillende plaatsen met vision systemen gemonitord. Daarnaast speelt de scanning een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor het samenstellen van mixed trays. Dankzij de automatisering steeg de productiviteit aanzienlijk. Minstens even belangrijk is de toegenomen grip op de processen. “Zonder foutmarges hebben we nu optimale grip op het proces”, vertelt directeur Mark van der Knaap. “En dat is best bijzonder in onze sector.”
Concrete ontwikkelingen
Bij het complexe automatiseringsproject nam Anthura ook het proces opnieuw onder de loep. Het proces werd zo lean mogelijk gemaakt. “Zo wordt de automatisering ook beter beheer(s)baar”, vindt Van der Knaap.
Bij het ontwikkelen van een automatisch systeem zijn volgens Codema een aantal zaken van belang. “Het systeem moet modulair en makkelijk bedienbaar zijn. Daarnaast is een goede service cruciaal. Als je een geautomatiseerd systeem aanschaft, moet de service een ‘peace of mind’ zijn. Als bedrijf moet je dan óf investeren in een eigen onderhoudsdienst, óf een goede servicepartner zoeken”, geeft sales manager Roeland van Dijk aan.
De aanwezige Warehousing Excellence partners gaven aan zeker mogelijkheden te zien, onder meer in de bij Anthura ingezette vision- en handlingsystemen. Of dit (op korte termijn) ook leidt tot concrete ontwikkelingen zal blijken.
De eerste samenwerkingsprojecten tussen de partners komen inmiddels overigens wel van de grond. Zo werken Centric, CICT Solutions en Districon momenteel samen aan een oplossing voor een (WMS ondersteunde) slotting van orderpickvoorraad en de aanvoer naar sorteerinstallaties (‘intelligente sequencing’) op basis van optimale stapelvolgorde klantpallets bij EDCO. Rohaco en TEUN ontwikkelen gezamenlijk een oplossing waarbij de unieke emmergrijper van Rohaco wordt gekoppeld aan het laad- en lossysteem van TEUN.