Ga naar hoofdinhoud

Waarom luxe voordeeltjes voor personeel niet belangrijk zijn


In de zoektocht naar personeel bieden logistieke bedrijven steeds vaker extra voorzieningen aan. In de Verenigde Staten beschikken sommige dc’s zelfs al over patio’s, sportscholen, koffiebarretjes, loungeruimtes en jeu-de-boulesbanen, schreef The Wall Street Journal in juni. Maar zijn dit soort luxe extraatjes voldoende om personeel te vinden en te behouden?

De conclusie van dit opiniestuk op de website van Material Handling & Logistics is duidelijk: als de primaire arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk zijn, dan zul je ook geen nieuw talent aantrekken met nagelsalons, gratis pizza’s en wat nog meer. 

Extraatjes worden gewaardeerd …

Een honkbalveld naast een dc kan interessant zijn. Magazijnmedewerkers kunnen met die sport meer spieren kweken die kunnen helpen om veel voorkomende rugklachten te voorkomen. En ook koffiebarretjes, loungeplekken, patio’s en sportscholen kunnen een werkomgeving heus aantrekkelijker maken. 

Het zijn voorzieningen die ‘leuk zijn’ en die door de magazijnmedewerkers ‘worden gewaardeerd’, aldus de redacteur van Material Handling & Logistics

… maar salaris is belangrijker

“Maar net als iedere andere magazijnmedewerker wil de medewerker goed betaald worden, wil die een goede ziektekostenverzekering ontvangen, een veilige werkomgeving hebben, een werkschema met structuur en ruimte voor vooruitgang.”

In de Verenigde Staten stegen de magazijnlonen in 2018 met 6,7 procent. Het uurloon bedraagt inmiddels 13,30 dollar per uur. Maar waarom zou je in een warehouse werken als je bij bijvoorbeeld warenhuisketen Target 15 dollar per uur kan verdienen? Bovendien is dat werk minder belastend voor het lichaam.

Ziektekostenverzekering

Van het personeel dat in magazijnen werkt in de Verenigde Staten, heeft ruim 82 procent een ziektekostenverzekering. En dat is nog altijd een te laag aantal gezien het aantal ongevallen dat in de magazijnen relatief hoog is. 

Overuren en hoge werkdruk

Hier komt bij dat veel bedrijven hun werknemers geen ‘voorspelbare’ werkschema’s aanbieden. Personeel draait overuren en als ze niet productief genoeg zijn, worden ze gekort in het aantal uren dat ze bij het desbetreffende bedrijf mogen werken. 

De werkdruk is in veel dc’s te hoog. Sommige bedrijven sturen werknemers meteen de laan uit als ze een keer te laat komen. Op het gebied van loopbaanontwikkeling en doorgroeimogelijkheden laten veel bedrijven ook steken vallen. 

“Het is een veel slimmere investering om geld rechtstreeks in de portemonnee van de werknemers te stoppen en een goed ‘benefits program’ aan te bieden, in plaats van te investeren in koffiebarretjes of nagelstudio’s”, zo luidt de conclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven