Vanuit het nieuwe parts distributiecentrum (PDC) van UniCarriers in Enschede worden voortaan alle vervangingsonderdelen van de merken Atlet, Nissan en TCM gedistribueerd voor de gehele EMEA en Rusland. Logistiek Totaal nam er als eerste een kijkje. Operational manager Arjen Timmers leidt ons er rond.
Voor Arjen Timmers en warehousemanager Remco Rosink is er nogal wat veranderd op de vestigingslocatie van Atlet in Enschede. Na de fusie van de drie merken Atlet, Nissan en TCM door het Japanse UniCarriers gingen de Zweden wereldwijd met beide Japanse merken samenwerken. Daarmee hebben Timmers en Rosink ook veel spareparts vanuit de productielocaties in Spanje en Japan erbij gekregen en al die bestellingen moeten ook op tijd naar beduidend meerdere afnemers worden doorgesluisd. In totaal omvat de spare parts voorraad nu ruim 20.000 SKU’s verdeeld over drie verschillende warehousezones.
Parts Distributie Centrum (PDC)

Met het sluiten van Nissan Forklift Europe in Amsterdam is de onderdelendistributie van dat merk volledig naar Enschede verplaatst. De spare parts van het merk TCM kwamen daar vervolgens ook nog bij. Het eigen Europese partscenter van Atlet bleek echter veel te klein voor alle vervangingsonderdelen van de nieuwkomers en daarom werd door UniCarriers besloten om een geheel nieuw en groter parts distributiecentrum (PDC) voor de hele groep te betrekken; deze is inmiddels volledig operationeel.
Het PDC werd in recordtijd ingericht en heeft een binnenoppervlak van 2.500 vierkante meter, waarvan 500 vierkante meter facilitair en kantoorruimte. Dat lijkt ogenschijnlijk niet echt groot, maar met ruimtebesparende paternosters en een plateaulift kunnen ze er alle spareparts heel goed in kwijt. Mocht het op termijn toch te krap worden, dan is er nog een naastgelegen kavel beschikbaar voor uitbreiding.
Compacte opslag
Het onderdelenwarehouse is 8 meter hoog en omvat drie verschillende zones. Zone 1 en 2 zijn gereserveerd voor alle kleinere en lichtere vervangingsonderdelen, waaronder de fastmovers. Die zijn voor alle merken ondergebracht in 6 flinke hoge en dus ruimtebesparende paternosterkasten van Kardex-Remstar. Deze zijn evenredig verdeeld over beide zijden binnen de eerste zone, met in het midden de consolidatiezone met niet-aangedreven rollenbanen voor de aan- en afvoer van de benodigde orderverzamelbakken. In de aangrenzende zone 2 staat ook nog een 6 meter hoge plateaulift annex shuttlekast, van dezelfde leverancier met een flexibele vakindeling op de plateauschappen die echter ook geschikt is voor compacte opslag en snelle uitlevering van zwaardere spare parts.

Pick- en Put-to-Light
Vanuit beide zones worden de klantenorders door orderverzamelaars verzameld met behulp van Pick-to-Light en Put-to-light (PTL). Dit systeem werkt − zoals bekend − relatief simpel. Na scanning van de orderbatch gaat op het display een lampje branden, zodat de orderverzamelaar in één oogopslag ziet waar en welk onderdeel moet worden gepickt. Het display vermeldt daarbij ook het exact te picken aantal en voorziet in een afmeldknop om de gepickte orderhoeveelheid te bevestigen.
Als een batch is afgerond, gaat aansluitend aan de overzijde van de paternoster of shuttle een rood lampje branden waar de orders in klaarstaande klantenbakken moeten worden gedeponeerd, met wederom een bevestigingsknop voor gereedmelding. Op deze wijze is de orderverzamelploeg bij een volledige bezetting van 4 man in staat om dagelijks 300 tot 350 pakketverzendingen met samengestelde bestelde spareparts af te handelen, te verpakken en te verzenden.
Palletstellingen
Zone 3 omvat palletstellingen van leverancier Kardex-Stow met in totaal 2.700 palletlocaties. Hier zijn in principe alle relatief grote en zware onderdelen van de drie heftruckmerken opgeslagen, waarvan de zwaarste vanwege de veiligheid en de toegestane stellingbelasting uiteraard zo veel mogelijk onderin het stellingenveld liggen. Van de 6 stellingvelden in deze zone zijn er drie gereserveerd voor het grotere Nissan, twee voor Atlet en één voor het kleinere TCM, dat zijn klanten hoofdzakelijk in België en Frankrijk heeft zitten.
De orders worden vanuit de palletstellingen vooralsnog met behulp van papieren picklijsten verzameld door twee bemande man-up orderverzameltrucks van het merk Atlet. De plannen liggen er al om deze orderverzamelmethode in een later stadium geheel papierloos te maken met behulp van barcodescanning, gekoppeld aan het eigen ERP. Daar wordt later een WMS-module aan toegevoegd.
Contractvervoerders
Voor Europa geldt: ‘Voor half 5 in de namiddag besteld, is uiterlijk de volgende dag in huis’. Verder weg gelegen buitenlandse zendingen vergen doorgaans wat meer tijd. De bestellingen worden allemaal ter plekke door de gecontracteerde pakketvervoerder UPS en palletvervoerder TNT-Express opgehaald en bij regionale subsidiaries/klanten afgeleverd. Bij belevering van de servicemonteurs wordt gebruikgemaakt van TNT-Innight.
Wie wat waarom?

Wie?
UniCarriers omvat tegenwoordig de merken Atlet, Nissan en TCM.
Wat?
Vanuit het onderdelendistributiecentrum in Enschede gaan alle spare parts naar de EMEA en Rusland.
Waarom?
Met de samenvoeging van de drie merken onder UniCarriers was er behoefte aan één centraal Parts Distribution Centre (PDC) voor de gehele groep.
Wereldranglijst
Ook de Crepa groep in Nederland en België is in december 2013 volledig overgenomen door UniCarriers Europe. Het huidige merk Catlift zal binnenkort worden verruild voor dat van Nissan by UniCarriers. Wat er met het merk Caterpillar gaat gebeuren, is in dit stadium ongewis. Daarmee nestelt de hele groep zich nu in één klap op de nummer 7 positie van de wereldranglijst. (Bron: dhf intralogistik).