Voor de levering van alle intern transportmaterieel sloot Thule Towing Systems een lange termijn overeenkomst af met Atlet. Aan de samenwerking ging een grondig offertetraject vooraf. Flexibiliteit was in dat traject het sleutelwoord en daar plukt de producent van trekhaaksystemen nu de vruchten van.
Thule Towing Systems heeft met Atlet een meerjarige huurovereenkomst afgesloten voor de levering van alle intern transportmaterieel voor zowel de productiefaciliteit in Hoogeveen als de vestiging in Staphorst, waar de trekhaaksystemen van de producent worden geassembleerd en waar tevens het logistiek centrum is gevestigd. De eerste trucks worden inmiddels volop ingezet. De resterende machines maken de komende maanden hun opwachting.
De samenwerking tussen beide partners vloeit indirect voort uit de filosofie van Thule. “Die is sterk gericht op continu verbeteren en investeren in de toekomst”, weet Wim Feddes, strategisch inkoper bij de onderneming.
De begin dit jaar opgeleverde nieuwe productiehal is daarvan een mooi voorbeeld. “We zijn continu bezig met optimalisatie. Ook het proces kan voortdurend worden verbeterd. We hadden het idee dat de goederenstromen nóg efficiënter en met minder trucks konden verlopen”, licht logistiek manager Janice van Benthem toe.
Flexibiliteit essentieel

Omdat een groot deel van de intern transportvloot toe was aan vervanging, startte Thule daarom een offertetraject voor de aanschaf van nieuwe magazijntrucks. Met een afgetimmerd eisenpakket werden meerdere leveranciers benaderd. “Ondanks de hele goede relatie met onze vorige leverancier zijn we dat traject blanco ingegaan. Alle partijen hadden evenveel kans”, stelt Van Benthem.
De te leveren trucks moesten meer kunnen en meer ergonomie bieden. “Maar, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, er moest ook meer flexibiliteit zijn”, aldus Feddes. “Niet alleen bij het doorvoeren van eventueel noodzakelijke aanpassingen aan de trucks en bij het modificeren van de truckinstellingen, bijvoorbeeld door de rijsnelheid of andere parameters automatisch aan te passen aan de chauffeur. Flexibiliteit moet er zeker ook zijn in de samenwerking. Onze markt verandert en wordt steeds flexibeler. Dan wil je snel kunnen schakelen.”
Een goed voorbeeld van dat snel schakelen is de ‘laagseizoen’-clausule die in het samenwerkingscontract is opgenomen. Tijdens het laagseizoen heeft Thule het recht om huurtrucks stil te zetten of in te leveren. “Daarnaast hebben we in het contract opgenomen dat we recht hebben op een vervangende truck als de werkzaamheden – en daarmee de functie van een truck – de komende jaren veranderen. Als intern transportleverancier moet je daar in meegaan; je moet niet alleen maar trucks willen leveren, maar een totale oplossing bieden voor je klant. Dat heeft Atlet gedaan en dat past perfect bij ons bedrijf”, vervolgt hij.
Minder bekend
Bij die oplossing bleek bovendien dat het aantal trucks inderdaad kon worden gereduceerd; de geleverde trucks zijn goed voor een vlootreductie van 20%. De nieuwe vloot varieert van elektropallettrucks en stapelaars tot een hoogheffende orderverzameltruck. Het gros bestaat echter uit reachtrucks. En daar kiest Thule voor een in ons land minder bekende oplossing. Een deel van de reachtruckvloot zal namelijk bestaan uit insta-reachtrucks, van het merk TCM. Die insta-reachtrucks worden overigens pas begin 2013 geleverd.
“Onze keuze voor deze specifieke trucks heeft te maken met de manier waarop sommige orders in het magazijn worden verzameld”, legt Van Benthem uit. “De trekhaken mogen bijvoorbeeld uitsluitend worden gepickt vanaf een grondlocatie; het zijn lange, zware systemen die gemakkelijk in elkaar blijven haken. Als dat op hoogte gebeurt, komen veiligheid en kwaliteit in gevaar, en dat risico willen we vermijden.
Vanwege het grote assortiment dat we voeren, en met het oog op een effectieve inrichting van ons magazijn, staan de pallets waar vanaf die trekhaken moeten worden gepickt echter ook op het tweede en soms zelfs op het derde niveau. De reachtruckchauffeur rijdt dan met een orderpallet langs de benodigde locaties, haalt daar de juiste pallet uit de stellingen en pickt de goederen pas als de pallet op de grond is geplaatst. Hij moet daarbij dus veel op- en afstappen. Een insta-reachtruck is dan minder belastend voor de knieën en andere gewrichten van de chauffeur.”

Chauffeurs doorslaggevend
In het hele keuzetraject zijn die chauffeurs ook nauw betrokken. Van Benthem legt uit dat de chauffeurs niet alleen op ergonomie hebben gelet: “Zij hebben vooral gekeken naar aspecten als bediening, zicht en draaicirkel. Mede daardoor hebben we nu een oplossing die de hoogst mogelijke praktische bruikbaarheid garandeert.”
Toch moesten er ook aan de Atlet-trucks eerst enkele aanpassingen worden doorgevoerd. Bij de testtruck bleek bijvoorbeeld dat het vorkenbord een dusdanige hoogte had dat het zicht op de derde ligger in de specifieke situatie bij Thule precies werd belemmerd. Bovendien zat er aan de onderkant van dat vorkenbord een opening, waardoor de kans bestond dat de trekhaken de hydrauliekslangen zouden beschadigen.
Die punten zijn flexibel en klantgericht opgelost. En dat typeert volgens Feddes de samenwerking. “We hebben een goed gevoel bij onze nieuwe partner. Ze denken met ons mee en als er een probleem is, of als er aanpassingen nodig zijn, wordt dat soepel opgelost. Zo kunnen wij ons volledig richten op ónze klanten en ónze core business”, besluit hij.
Wie wat waarom?
Wie?
Thule Towing Systems is onderdeel van de Thule Group, bekend van onder andere fietsdragers en dakkoffers. Thule Towing Systems ontwikkelt en produceert trekhaaksystemen en geïntegreerde draagoplossingen.
Wat?
De producent heeft met Atlet een meerjarige huurovereenkomst afgesloten voor de levering van alle intern transportmaterieel voor de vestigingen in Hoogeveen en Staphorst.
Waarom?
Thule Towing Systems zocht een betrouwbare en flexibele partner die een vlekkeloze logistieke inzet kan garanderen, zodat de producent zich kan blijven richten op zijn core business.