Ga naar hoofdinhoud

TEUN demonstreert robot voor laden van zeecontainers


Een jaar geleden baarde TEUN opzien met de PIQR, een robot voor het automatisch lossen van zeecontainers. Met de PIQR veroverde het bedrijf zelfs de publieksprijs van de Logistica Award. Nu heeft TEUN  een tweede machine ontwikkeld: de PAQR, een robot voor het automatisch laden van containers.
Net als het lossen is ook het laden van containers nog veelal handwerk. Mensen moeten voortdurend tillen, bukken, reiken en draaien om dozen op te pakken of weg te zetten. De PAQR maakt daar een eind aan.

Wie denkt dat de PAQR hetzelfde doet als een PIQR maar dan in omgekeerde volgorde, komt bedrogen uit. Een belangrijk verschil zit ‘m in de aan- en afvoer van pallets. De PIQR stapelt dozen uit zeecontainers op pallets, die vervolgens direct in de stellingen kunnen worden gezet. De PAQR heeft niets van doen met pallets. De dozen die geladen moeten worden, worden stuk voor stuk via transportbanden aangevoerd.
Een ander verschil betreft het aantal dozen dat gelijktijdig kan worden gehandeld. De PAQR kan dankzij de speciale grijper met meerdere vacuüm zuigkoppen meerdere dozen tegelijk oppakken. Deze dozen worden aangevoerd op een transportband die langs de robot leidt. Net als de PIQR is ook de PAQR gemonteerd op een verrijdbare unit die de container kan inrijden. Onder deze unit zijn omnidirectionele wielen geplaatst, zodat de unit op de vaak krappe expeditievloeren ook zijwaarts van het ene naar het andere dock kan manoeuvreren.

De PAQR werd gedemonstreerd tijdens een bijeenkomst van het kennis- en netwerkplatform Warehousing Excellence. TEUN is éénn van de partners van dit platform, dat concrete oplossingen voor problemen van eindgebruikers wil bieden en nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen bij aanbieders wil beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven