Ga naar hoofdinhoud

PQ Silicas schakelt over op LPG-buffer

De Vegotech Buffertank is een nieuw en innovatief buffersysteem dat een veilige inzet van LPG-trucks waarborgt en stilstand voorkomt

Onveilige situaties door stilvallende trucks, productieverlies als gevolg van te vaak en te vroeg wisselen van gastanks en daarmee het weggooien van LPG – en dus geld; voor PQ Silicas was de maat vol. Als eerste liet de producent zijn nieuwe LPG-trucks uitvoeren met de Vegotech Buffertank, een nieuw en innovatief buffersysteem.

Vanuit haar productiefaciliteit in Eijsden levert PQ Silicas hoofdzakelijk grondstoffen voor wasmiddelproducenten in heel Europa. “Een volcontinu proces waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat en stilstand uiteraard ongewenst is, omdat dat tot productieverlies leidt”, weet Frans Duijkers, verantwoordelijk voor de inkoop van technisch materieel en revisiebeheer bij het chemisch bedrijf.

Om die veiligheid te waarborgen en stilstand te voorkomen, legt PQ Silicas dan ook op alle slakken zout. Ook waar het de intern transportvloot betreft. Met de jongste vernieuwing van de vloot kreeg het daarbij een primeur. Als eerste maakt de producent gebruik van de Vegotech Buffertank, een nieuw innovatief LPG-buffersysteem.

“Op onze afdeling logistiek hebben we jaren vrijstelling gekregen voor het verbod op binnendieselen. Onlangs moesten we echter ook daar verplicht op zoek naar een alternatief voor de dieseltrucks”, legt Duijkers uit. De keuze viel op drie Mitsubishi LPG-trucks, die worden geleased van Lima Intern Transport.

Weggegooid geld

Het zijn niet de eerste LPG-trucks voor de producent. In de productie werkt PQ Silicas er al langer mee. “Daar hebben we al de nodige ervaring opgedaan met LPG. Op basis van die ervaring ben ik ervan overtuigd dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Maar ik realiseer me dat er ook nadelen kleven aan het rijden op LPG”, vertelt Duijkers.

De manager legt uit dat de LPG-flessen regelmatig vroegtijdig worden gewisseld. “Onze chauffeurs willen niet stil komen te staan. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties en stilstand. Om dat te voorkomen rijden ze voortijdig naar de wisselplaats om een nieuwe LPG-fles aan te koppelen.”

Omdat niet het daadwerkelijke verbruik wordt gefactureerd, maar per vulling wordt betaald, was de producent hierdoor onnodig veel geld kwijt. “Per week gooiden we minimaal 50 euro weg”, schat Duijkers. Het productieverlies als gevolg van het vaker op en neer rijden naar het wisselstation komt daar nog eens bij.

De buffertank heeft een effectieve inhoud van bijna 2,5 liter en biedt de chauffeur voldoende tijd om de werkzaamheden af te maken en tijdig bij het wisselstation te komen
De buffertank heeft een effectieve inhoud van bijna 2,5 liter en biedt de chauffeur voldoende tijd om de werkzaamheden af te maken en tijdig bij het wisselstation te komen

Tussenoplossing

Bij de aanschaf van de nieuwe trucks ging Duijkers op zoek naar een oplossing. Eerder waren enkele productietrucks al eens voorzien van een systeem dat een akoestisch signaal geeft op het moment dat de LPG-tank bijna leeg is. Daarmee was het probleem echter niet verholpen.

Duijkers: “Onze chauffeurs bleken niet altijd voldoende tijd te hebben om tijdig bij het wisselstation te komen. Ze maken namelijk eerst de taak af waar ze op dat moment mee bezig zijn en rijden dan pas naar het wisselstation, dat in het ergste geval ruim 500 meter verderop ligt. Bovendien loop je met zo’n systeem nog steeds het risico dat de fles niet helemaal leeg is. Je gooit dus nog steeds LPG, en dus geld, weg.” Volgens Lima kan het bedrag dat wordt weggegooid overigens flink oplopen. Als er per tank 2,5 liter wordt weggegooid, is het besparingspotentieel bij een continudienst per truck € 35 per truck per week, rekent de leverancier voor.

Samen met Lima ging PQ Silicas dan ook op zoek naar een alternatief. “We hebben onder andere gekeken naar de mogelijkheid om te werken met twee wisselflessen op een truck. Dat was voor ons echter niet wenselijk in verband met de hoge veiligheidseisen op het terrein. De tweede fles belemmert immers het zicht voor de chauffeur en dat willen we koste wat kost voorkomen. Ook die optie viel dus af”, vervolgt Duijkers.

Nieuw buffersysteem

Het toeval wilde dat een monteur van Lima, samen met een compagnon, al geruime tijd bezig was met de ontwikkeling van een nieuw en innovatief buffersysteem, dat klaar was voor de marktlancering op het moment dat PQ Silicas bij de leverancier aanklopte.

Aan de marktintroductie van de Vegotech Buffertank gingen twee jaren ontwikkelen en testen vooraf. “In het bijzonder het kleppensysteem, dat het schakelen tussen de wisselfles en de buffer regelt, heeft heel wat hoofdbrekens gekost. Maar inmiddels zijn de kinderziektes verholpen en is het systeem – voorzien van CE-markering – klaar voor de praktijk”, weet Leo Verhees, bedenker van het systeem en mede-eigenaar van Vegotech.

De Vegotech Buffertank is een universeel systeem dat op elk merk en type LPG-truck kan worden gemonteerd en door Lima exclusief op de markt wordt gebracht. De LPG-toevoer naar de motor verloopt vervolgens via de buffer. Zodra de wisseltank helemaal leeg is, kan de chauffeur via een schakelaar in de cabine omschakelen naar de buffertank. Deze heeft een bruto inhoud van 3,1 liter. Bij een 80%-vulling komt dat neer op een effectieve inhoud van bijna 2,5 liter. Afhankelijk van de truck en de inzet is dat goed voor ongeveer 30 minuten rijden.

“Daarmee heeft een chauffeur altijd voldoende tijd om de werkzaamheden waar hij op dat moment mee bezig is af te maken en tóch tijdig bij het wisselstation te komen”, aldus Verhees. Zolang er op de inhoud van de buffer wordt gereden, klinkt een akoestisch signaal, dat de chauffeur continu eraan herinnert dat er een nieuwe wisselfles moet worden gemonteerd.

Snel terugverdiend

De Vegotech Buffertank is een universeel systeem dat op elk merk en type LPG-truck kan worden gemonteerd. De LPG-toevoer naar de motor verloopt vervolgens via de buffer
De Vegotech Buffertank is een universeel systeem dat op elk merk en type LPG-truck kan worden gemonteerd. De LPG-toevoer naar de motor verloopt vervolgens via de buffer

PQ Silicas werkt nu ruim drie maanden met de nieuwe verbranders en de Vegotech Buffertank. “De chauffeurs zijn zeer tevreden met zowel de trucks als het buffersysteem”, geeft Duijkers aan. “Het grote voordeel van het buffersysteem is dat de chauffeurs hun handelingen kunnen afmaken voordat de LPG-tank wordt gewisseld. Ik heb verder geconstateerd dat er, ondanks een vermeerdering in de gasafname – als gevolg van de extra LPG-trucks – geen vermeerdering is in het LPG-verlies. Het systeem functioneert dus optimaal.”

Doordat het buffersysteem nauwelijks bewegende delen bevat, is het bovendien onderhoudsarm. De voordelen garanderen een zeer korte terugverdientijd; in het geval van PQ Silicas zelfs minder dan een jaar.

Duijkers is zelfs zó content met het systeem dat hij heeft besloten ook de andere trucks om te laten bouwen en toekomstige trucks standaard met de Vegotech Buffertank uit te laten voeren.

Wie wat waarom?

Wie?

PQ Corporation is een wereldwijd opererende chemisch producent. Vanuit de productiefaciliteit in Eijsden levert het concern hoofdzakelijk grondstoffen voor wasmiddelproducenten in heel Europa.

Wat?

Bij de jongste vernieuwing van de intern transportvloot liet het bedrijf als eerste de LPG-trucks uitvoeren met een nieuw en innovatief buffersysteem: de Vegotech Buffertank.

Waarom?

Om onveilige situaties door stilstand als gevolg van lege wisseltanks tijdens uitvoering van werkzaamheden te voorkomen werd het nieuwe buffersysteem aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven