Een praktijkvoorbeeld hoe het moet. Zo omschrijft Jan Hommes de veiligheidsaanpak van Schneider Electric. Niet zonder resultaat, want de technische groothandel won in 2016 de Prijs Veiligste Magazijn.
De systematische aanpak is de drijvende kracht achter het succes. Hommes: “Alle elementen komen bij elkaar.” Veiligheid staat op 1 en die denkwijze is systmeatisch doorgewerkt in alle lagen van het bedrijf aldus de BMWT directeur.
Dagstart
Schneider Electric werkt onder meer met een dagstart en een keer per drie maanden is er een stop for safety. Dan wordt 10 minuten het proces stilgelegd om situaties te bespreken die opvallen. Aan techniek ook geen gebrek in het 40.000 vierkante meter grote dc met 300 mensen en 30 rijdende eenheden.
Verkeersplan

Van Gils: “Het elimineren van risico op ongevallen begint bij het splitten van voetgangers en rijdend materieel.” Zo heeft Schneider recent nog een akoestisch systeem aangebracht waardoor voetgangers worden gewaarschuwd als er een heftruck (die niet zichtbaar is) door een van de haldeuren komt. Ook zijn er stellingen geplaatst op een bepaalde plek in het dc waardoor voetgangers en heftrucks nog beter zijn gescheiden.
Helikopterview
Van Gils: “Veiligjheid is nooit klaar. Het vergt constante onderhoud ook bij ons. Zeker nu we net ons dc in Venray hebben ondergebracht in Helmond. Dat geeft weer andere dynamiek en processen veranderen. Daarom staan we nu op het punt een helikopterview toe te passen en de data opnieuw te analyseren. Zijn de uitgangsposities die we ooit hebben geformuleerd nog valide?”
Hommes: “Veiligheid moet je altijd onderhouden en techniek helpt”, maar wees pragmatisch is zijn advies. “Een gouden techniek of aanpak is er niet. De inrichting en omgeving van het warehouse is bepalend.”
Beluister meer podcasts over veiligheid in het magazijn
