Ga naar hoofdinhoud

Onkenhout groeit stap voor stap

Het magazijn van Onkenhout is uitgebreid met 450 vierkante meter, voldoende voor palletstellingen met 660 opslaglocaties waarvan momenteel de helft is geïnstalleerd

Onkenhout kampte 6 jaar geleden met een gebrekkig functionerend magazijn dat snel vol dreigde te lopen. Samen met adviesbureau Eilogic heeft de technische groothandel een 6-jarenplan opgesteld waarin efficiëntie en verdichting centraal staan. Nu het plan zijn voltooiing nadert, is de opslagcapaciteit verviervoudigd terwijl het vloeroppervlak met slechts 30% is uitgebreid. De laatste stap betreft de aansturing van het magazijn met een nieuw ERP-systeem.

Onkenhout ziet zijn omzet in Nederland dit jaar met maar liefst 20% groeien. De groothandel – groot geworden in popnagels – is specialist in mechanische bevestigingstechniek en levert daarnaast ‘access hardware’ zoals scharnieren, sluitingen en gasveren.

“Wij onderscheiden ons door de kennis over de toepassing van de producten die wij verkopen. Als een machinefabrikant vraagt hoe een grote installatie zo goed mogelijk in elkaar kan worden gezet, dragen wij daarvoor de oplossing aan. Blijkbaar wordt onze toegevoegde waarde op dit vlak nu in de markt onderkend”, vertelt algemeen directeur Frits-Hein Onkenhout.

In logistiek opzicht vormt de groei van Onkenhout geen enkel probleem meer. In het magazijn in Diemen ligt voor 150 dagen voorraad, en er is ruimte voor nog veel meer. Het is het resultaat van een zes jaar durend traject waarin de opslagcapaciteit van het magazijn stap voor stap is verviervoudigd. “Een andere optie was volledige nieuwbouw, maar dat is vele malen duurder dan de oplossing die we nu hebben gekozen”, verklaart Onkenhout.

Grip op operatie

De plateauliften maken het mogelijk om op enkele vierkante meters negen keer zoveel voorraad te leggen als in legbordstellingen
De plateauliften maken het mogelijk om op enkele vierkante meters negen keer zoveel voorraad te leggen als in legbordstellingen

Het traject startte in 2007, toen Onkenhout besloot om het magazijn in België te sluiten en de voorraad voor de Benelux naar Diemen te verhuizen. Dat was nog voor de start van de crisis, toen Onkenhout jaar na jaar een sterke omzetgroei noteerde. De logistieke organisatie miste op dat moment de kennis en de vaardigheden om de groei aan te kunnen. “De vraag was of we de komende 15 jaar op deze locatie in Diemen konden blijven zitten en of we met deze organisatie vooruit konden. Daarnaast kende het magazijn op het gebied van ergonomie en veiligheid de nodige aandachtspunten”, schetst Onkenhout.

De groothandel besloot de hulp in te roepen van Eilogic. Dit logistiek adviesbureau zorgde er allereerst voor dat de grip op de operatie weer terugkeerde, onder meer door aparte teams voor inkomende en uitgaande goederenstromen samen te stellen en enkele functieveranderingen door te voeren. “Als het hoofd magazijn niet stressbestendig is en het overzicht mist, loopt de organisatie vast”, weet Onkenhout, die zelf sindsdien minder sturing aan het magazijn hoeft te geven.

Minder lopen

Na de organisatorische veranderingen zijn het orderverzamel- en verpakkingsproces aangepakt. Een belangrijke maatregel is het creëren van telweegstations dichtbij de picklocaties, waardoor medewerkers minder ver hoeven te lopen om aantallen stuks af te wegen. Daarnaast is de hoeveelheid uitzoekwerk op het inpakstation flink gereduceerd door tijdens het orderverzamelen slechts een beperkt aantal orders mee te nemen en de artikelen direct per order op de nieuwe orderpickkarren te sorteren. Het resultaat is dat de 6 medewerkers van Onkenhout nu 25% meer orders verwerken als voorheen.

Tegelijkertijd heeft Eilogic een plan opgesteld om de opslagcapaciteit gefaseerd te vergroten voor de komende 15 jaar. Dat kon, maar alleen na uitbreiding van het magazijn met een 11 meter hoge aanbouw en de introductie van nieuwe opslagconcepten”, vertelt Onkenhout.

Reachtruckmagazijn

De uitbreiding vond plaats in 2009, toen het magazijn van 1.400 vierkante meter met 450 vierkante meter is vergroot. In het nieuwe deel staan stellingen met 330 palletlocaties, bestemd voor de bulkvoorraad van Onkenhout. Met het oog op de toekomst is er ruimte om het aantal palletplaatsen nog eens te verdubbelen.

Tegelijkertijd is het bestaande palletstellingenmagazijn omgebouwd van een heftruckmagazijn in een reachtruckmagazijn, met als resultaat dat de totale opslagcapaciteit in het oude deel is vergroot van 380 naar 460 pallets. De hele ombouw heeft onder leiding van Eilogic in slechts één weekend plaatsgevonden, zodat de dagelijkse operatie ongestoord kon doorgaan.

In 2011 zijn vervolgens twee van de in totaal 5 te plaatsen plateauliften geïnstalleerd. Op de 80 plateaus van deze twee liften ligt de pickvoorraad van de slow- en mediummovers, die tot dat moment nog in het gebied met legbordstellingen lag. “Met deze kasten van Kardex kunnen we op hetzelfde oppervlak veel meer artikelen kwijt, die nu ook nog eens stofvrij worden opgeslagen. Bovendien is de ergonomie van het orderverzamel- en aanvulproces sterk verbeterd”, weet Onkenhout.

Frits-Hein Onkenhout: “De vraag was hoe lang we nog op deze locatie en met deze organisatie vooruit konden”
Frits-Hein Onkenhout: “De vraag was hoe lang we nog op deze locatie en met deze organisatie vooruit konden”

Barcodescanning

Als laatste heeft Onkenhout geïnvesteerd in doorrolstellingen en draagarmstellingen. De doorrolstellingen bieden de mogelijkheid om meer pickvoorraad neer te leggen, zodat de picklocaties minder vaak moeten worden aangevuld. Opmerkelijk is dat de voorste rollen op aanraden van Eilogic zijn vervangen door een metalen blad met opstaande rand, zodat niet alle dozen meteen naar voren rollen. Daardoor is het eenvoudiger om de voorste dozen na het afwegen van de juiste aantallen weer terug op hun picklocatie te plaatsen.

Nu het bedrijf dankzij de transformatie de komende jaren verzekerd is van voldoende opslagcapaciteit, heeft Onkenhout het vizier verlegd naar de aansturing van de operatie. “Omdat ons bestaande ERP-systeem niet langer wordt ondersteund, gaan we een nieuw ERP-systeem implementeren: Microsoft Dynamics AX. Een goed moment om ook de plannen voor een verbeterde aansturing van het magazijn mee te nemen. De plannen voor het gebruik van barcodescanning bij goederenontvangst, inslag en plateauliften liggen al klaar.”

Wie wat waarom

Door stroomlijning van het verpakkingsproces is de productiviteit in het magazijn flink gestegen
Door stroomlijning van het verpakkingsproces is de productiviteit in het magazijn flink gestegen

Wie?

Onkenhout is een groothandel in toegangs- en bevestigingstechniek met 11.000 artikelen op voorraad.

Wat?

In 6 jaar tijd heeft Onkenhout conform het plan van Eilogic de opslagcapaciteit verviervoudigd door te investeren in onder meer reachtrucks, plateauliften en doorrolstellingen.

Waarom?

Aanpassing van het bestaande magazijn was goedkoper dan nieuwbouw. Onkenhout is nu verzekerd van een efficiënter proces en voldoende opslagcapaciteit voor de komende 10 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven