Mesters (ABN Amro): ‘Laat het diplomagerelateerde denken los’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Mesters (ABN Amro): ‘Laat het diplomagerelateerde denken los’

Martijn Reintjes (hoofdredacteur) in gesprek met Han Mesters.

Veel bedrijven hebben moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen. Dit geldt ook voor de logistiek. Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening bij ABN Amro, vindt het daarom tijd worden dat bedrijven inzetten op ander personeelsbeleid.

Focus op competenties

“Ik denk dat we als gevolg van de schaarste op de arbeidsmarkt het diplomagerelateerde denken moeten loslaten”, aldus Mesters in de vijfde aflevering van de podcastserie Mens&werk.

Binnen ABM Amro heeft Mesters een personeelsbeleid ontwikkeld dat zich niet zozeer focust op functieprofielen, maar op competenties. “Competenties worden belangrijker. Binnen een bank kun je mensen bijvoorbeeld makkelijker matchen wanneer je ziet dat ze aan bepaalde criteria voldoen, zoals creativiteit, analytisch vermogen en de intrinsieke motivatie om klanten te helpen.”

Orderpickers klaar voor toekomst

Ook in de logistiek zullen competenties meer waarde krijgen, verwacht Mesters. Bedrijven zullen meer oog (moeten) hebben voor de competenties van medewerkers zodat ze mogelijk breder of anders ingezet kunnen worden binnen de processen.

“Een goed voorbeeld is orderpicking. Dat is een repetitieve tak van sport. Als je repetitieve taken uitvoert, ben je kwetsbaar voor automatisering. Bedrijven zouden orderpickers kunnen beschermen door hen ‘toekomstvaster’ te maken en hen boven de processen te laten uitkijken. Daar gaat het nu nog vaak mis. Als we meer met een helikopterview naar de processen kijken, dan komt de logistieke sector al een stuk verder.”

HR wordt kernactiviteit

Mesters legt verder uit wat de effecten van corona zijn op het nieuwe werken, wat automatisering betekent voor de arbeidsmarkt én Mesters geeft een aantal tips voor het aantrekken én behouden van jongeren

Mesters: “Door de schaarste op de arbeidsmarkt, ook in de logistiek, wordt human resources een kernactiviteit binnen bedrijven. Je moet namelijk weten hoe je mensen kunt vinden én hoe je ze kunt behouden. Daarom wordt de bedrijfscultuur een belangrijk voor de aantrekkingskracht.”

Beluister hier de aflevering

Abonneer je op de podcast

Je kunt je gratis abonneren op de WT Podcast. De podcastserie Mens&werk, een initiatief in samenwerking met ondernemersvereniging evofenedex, is te beluisteren via Soundcloud en Spotify. Voor vragen of feedback: stuur een mail naar warehousetotaal@eisma.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven