Magazijnen onder water: ‘De schade? Tienduizenden euro’s • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Magazijnen onder water: ‘De schade? Tienduizenden euro’s

Bron: Peter Vanderveken/NNieuws Foto: Bron: Peter Vanderveken/NNieuws

Ingestorte bruggen, verwoeste huizen, evacuaties en vele vermissingen en doden. België, Duitsland en de provincie Limburg worden zwaar getroffen door overstromingen als gevolg van de vele neerslag van de afgelopen dagen. Als vanzelfsprekend wordt ook het logistieke bedrijfsleven geraakt. 

De productie en andere logistieke processen in magazijnen in rampgebieden kunnen niet volledig doorgaan of liggen zelfs helemaal stil. 

Dc’s in België onder water

In het Belgische plaatsje Olen, op 35 kilometer ten oosten van Antwerpen, is bijvoorbeeld het distributiecentrum van CodiPack onder water gelopen. CodiPack is een totaalspecialist in labeling, coding, IT & mobility solutions. De volledige productie is stilgelegd, aldus communicatiemanager Sofie Andries

“Hoeveel machines en printers beschadigd zijn, moet nog verder onderzocht worden.  Er is ook een hele stock afgewerkte bestellingen beschadigd.  De raming van de schade loopt zeker in de tienduizenden euro’s”, aldus Andries. 

Productie Nederlandse bierbrouwers on hold

In Zuid-Limburg zijn de magazijnen van bierbrouwers Gulpener (Gulpen) en Brand (Wijlre) deels stil komen te liggen. Leveringen gaan door, maar fusten en flessen kunnen niet worden gevuld. 

Medewerkers halen het magazijn leeg waar Gulpener alle brouwbenodigdheden opslaat. “Ik sta met tien man het magazijn leeg te trekken. Dat is onder water komen te staan. De Gulp loopt aan de andere kant van de straat”, aldus een medewerker tegen het ANP

De financiële schade voor Gulpener is nog niet bekend, zegt directeur Jean-Paul Rutten: “Als het hierbij blijft, is het redelijk onder controle gebleven. Maar dat is anders voor andere ondernemers hier, zoals horecazaken. Zij moesten al die tijd dicht en moeten nu weer twee maanden sluiten om de boel te herstellen.”

De levering van Gulpener aan onder meer supermarkten gaat wel gewoon door; die voorraden staan in Noord-Brabant. 

Om het wassende water tegen te houden, heeft de iets verderop gelegen brouwerij Brand zakken zand, mout en plastic voor het pand gelegd. Wel zijn enkele lege fusten en kratten weggespoeld. Brand zegt tegen De Ondernemer genoeg voorraad te hebben bij dc’s om bier te kunnen blijven leveren.

Steun van overheid en bedrijfsleven

Het demissionaire kabinet heeft het overstromingsgebied in Zuid-Limburg inmiddels uitgeroepen tot rampgebied. Nu kan er sneller hulp worden geboden. Ook worden niet door de verzekering gedekte schades gecompenseerd door de overheid. “We willen het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel”, verklaarde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Er komt ook hulp van nabijgelegen organisaties en bedrijven. Zo heeft Kärcher Nederland, fabrikant van reinigingssystemen, talloze vuilwaterpompen en waterzuigers naar andere ondernemers en huiseigenaren in de regio Geleen, Heerlen en Valkenburg gestuurd, in samenwerking met de partners Agron en Frissen Groen Techniek. Op die manier moet de wateroverlast zoveel mogelijk beperkt worden.

Wilt u meepraten over dit onderwerp? Reageer in de comments of mail naar warehousetotaal@eisma.nl

Redactie Warehouse Totaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven