Zo zijn er dan bijvoorbeeld geen aparte heftruckpaden waardoor het risico op aanrijdingen groter is. Ook de stille elektrische heftrucks van nu vergroten soms de kans op ongelukken. Zo betalen bedrijven met dergelijke duurzame heftrucks niet alleen meer aan hun energieleveranciers, maar ook aan schadevergoedingen wanneer er ongelukken gebeuren zonder dat de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. Voorkomen is duidelijk beter dan genezen en daar zijn verschillende voorschriften voor.
Veiligheid staat voorop
Van de ongevallen die de afgelopen zeven jaar gemeld werden bij de arbeidsinspectie waren er 36 met dodelijke afloop. Het is dus niet zo gek dat op de veiligheid van het werken met heftrucks gehamerd wordt. Werknemers die met een heftruck werken, moeten goed opgeleid zijn en duidelijke instructies krijgen. Daarbij moeten deze werknemers goed op hun eigen veiligheid letten, maar ook op de veiligheid van de andere mensen op de werkvloer. De Arbowet heeft speciaal algemene bepalingen opgesteld in de Arbowet voor deze werknemers. Zodra bepaalde arbeidsmiddelen een specifiek risico met zich meebrengen, dan mag hier alleen mee gewerkt worden door mensen die hier speciaal voor getraind zijn.
Goed opgeleid en duidelijke regels
Veel van de ongelukken bestaan uit het aanrijden van personen, bijvoorbeeld mensen die op de werkvloer lopen. Ook een deel van de ongevallen ontstaat doordat de heftruck niet op de juiste manier wordt gebruikt, bijvoorbeeld door de heftruck als hoogwerker gebruiken. Zeker het kantelen van de heftruck kan nare gevolgen hebben. Het blijkt dat goed opgeleide heftruckbestuurders minder ongevallen veroorzaken dan bestuurders die niet goed opgeleid zijn. Er kunnen soms wel technische maatregelen genomen worden om de ongevallen te beperken, maar meestal blijkt dit niet voldoende. Het heeft over het algemeen meer effect als de werksituatie organisatorisch beter wordt aangepakt.
Flinke boetes
In de Arbeidsomstandighedenwet, het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling is vastgelegd wat voor de werkgevers en werknemers de rechten en plichten zijn op het gebied van gezond en veilig werken. Deze regels gelden ook voor vrijwilligers of zelfstandigen. Er moet door alle partijen gezorgd worden voor een gezonde en veilige werkomgeving met goede randvoorwaarden. Is dat niet het geval dan kan er een boete uitgedeeld worden. De hoogte van de boete wordt op grond van de Beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving bepaald. Hierin spelen diverse factoren mee die in een beleidsregel zijn uitgewerkt. Er zijn bepaalde normbedragen die variëren tussen de 340 en 13.500 euro. Het boetenormbedrag voor een werkgever die een arbeidsongeval niet gelijk meldt ligt nog hoger, namelijk 50.000 euro. Zeker als er geen onderzoek meer naar het ongeval kan worden gedaan. Deze normbedragen zijn een uitgangspunt. Er wordt bijvoorbeeld ook naar de grootte van het bedrijf gekeken. In bepaalde gevallen kan de boete worden verhoogd of verlaagd. Bij herhaaldelijke ongevallen of een ernstig overtreding is de verhoging enorm.
Zolang er geen duidelijke regels bestaan blijft dit gebied altijd grijs. Daarbij is het genoemde aantal van 1700 daterende uit 2009 en erg achterhaald. Dit is dus oude informatie. Er wordt tevens gezegd dat er in de afgelopen 7 jaar 36 personen om het leven zijn gekomen, ook dit is niet waar. In de periode 2013 t/m 2016 waren er alleen al 44 slachtoffers. Daarbij zijn de laatste 4 jaar niet meegerekend. Dit onderzoek had dus beter gekund. Naast de verschrikkelijke ongevallen is de kwaliteit van de huidige trainingen net zo belabberd. Bedrijven investeren niet meer in de kwaliteit van een cursus. In de afgelopen jaren zijn de groepen groter geworden, trainen we nog maar halve dagen en dan ook nog eens voor de helft van de prijs. De maatschappij betaald hiervoor dus zelf de prijs van de ongevallen. In de arbo wet/besluit/regeling staat niets specifieks ongeschreven betreffende het gebruik van heftruck, behalve dat bedrijven maatregelen moeten nemen, maar blijkbaar zijn deze dus niet goed in staat dit te doen. Er zijn verschillende heftrucks die dagelijks gebruikt worden, kleine (tot 130 cm), grote (breder dan 130cm) of nóg groter, maar de gemiddelde opleider certificeert alleen heftruck. Op een gemiddeld certificaat is helaas niet af te lezen welke “specifieke” deskundigheid iemand daadwerkelijk bezit terwijl art. 7.17c lid 1 dit wel vereist. Kortom zolang er geen dergelijke eisen worden gesteld zullen deze situatie blijven. En betalen we met z’n alle de prijs.