Veel handen maken licht werk en veel kleine verbeteren kunnen samen een grote besparing of winst opleveren. Dat is de filosofie achter Lean Logistiek, een project van de Universiteit van Tilburg en Midpoint Brabant. Onderzoekers passen de Lean Logistiek-methode momenteel toe bij 7 logistieke bedrijven in de regio Midden-Brabant, waaronder Kivits Drunen.
Kivits Drunen in Elshout, woensdagochtend. Met een grote vrachtwagen worden een slordige 20 pallets met producten afgeleverd. Allemaal ‘klein grut’, dat uiteindelijk verdeeld moet worden over een vijftigtal klanten. Alle producten worden van de pallet gestapeld en op andere pallets op de magazijnvloer gezet. Kriskras door elkaar. Tenminste, zo was het tot voor kort. Totdat Kivits Drunen ging werken volgens de Lean Logistiek-methode. “Het kon allemaal een stuk gestroomlijnder”, vindt Jack Bruininks, warehouse manager bij Kivits Drunen, dat zich specialiseert in de logistiek van geconditioneerde producten, zoals groenten, fruit en convenience-producten.
In plaats van de pallets rond te rijden met een heftruck om her en der ‘stapeltjes’ producten te maken, bedacht Bruininks dat het veel slimmer was om de producten ‘op de plaats’ over te stapelen. Een van zijn loodsmedewerkers bedacht vervolgens een ’tafel’ van pallets, die haaks op de binnengebrachte producten wordt gezet. “De pallets met binnengekomen producten worden in de breedte neergezet. We zetten er in de lengte wat pallets voor. Dan begint de werknemer netjes de producten van de eerste klant over te stapelen, van de ene pallet naar de andere. Als je alles op één lijn zet, hoef je niet alle producten twee of drie keer vast te pakken. Dan gaat alles net wat sneller.”
Kritisch op eigen werk
De oplossing die bij Kivits bedacht is, is net zo logisch als hij simpel is. En dat is ook het hele idee achter Lean Logistiek, een project van de Universiteit van Tilburg en Midpoint Brabant. Het project moet ervoor zorgen dat de regio Midden-Brabant ook in de toekomst een logistieke topregio blijft. De Lean Logistiek-methode stimuleert werknemers om kritisch naar hun eigen werk te kijken. Ze worden gestimuleerd om hun eigen kennis aan te wenden om logistieke processen te verbeteren. Het zijn namelijk toch de werknemers die de hele dag in een bepaalde situatie aan de slag zijn. En dat betekent dat zij vaak zien waar en hoe een bepaald proces beter kan. Zulke simpele verbeterpunten kunnen samen al een heel groot verschil maken. Lean Logistiek is door de Universiteit van Tilburg afgekeken van een managementmethode uit Japan. Daar werd Lean Management door Toyota ingezet om alle handelingen in het productieproces van auto’s efficiënter te maken. Zo efficiënt zelfs, dat Toyota inmiddels werkt zonder voorraden.
Het idee bij Kivits Drunen is hetzelfde: meer gestroomlijnde bedrijfsprocessen, door minimale verandering. Iets meer dan een jaar geleden begonnen ze er met het voortraject. Een student van de Universiteit van Tilburg kwam in april 2010 in huis om de logistieke processen door te lichten. “En nu kijken wij waar het beter kan. Alles gaat heel geleidelijk en in kleine stapjes. Daardoor zie je niet per se in één keer gigantische veranderingen. Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen. Per dag verhandelen we zo’n 800 pallets. Die producten halen we op bij de leverancier. Vervolgens zetten wij alle pallets per klant bij elkaar, en de dag erna vervoeren we het naar de klant. En ondertussen houden we alles op de juiste temperatuur. Die pallets op woensdagochtend zijn de kleinere orders.”

Versterkt teamgevoel
Hoewel de veranderingen klein zijn, hebben ze wel tot doel dat er sneller kan worden gewerkt. Zo kunnen er naar verloop van tijd weer meer producten worden verwerkt. “We pakken er een klein stukje uit en proberen dat te verbeteren. Woensdagochtend is de enige dag in de week dat we deze kleine orders binnenkrijgen. De rest van de tijd werken we veel met volle pallets. Daarom was dit een uitstekend punt om te beginnen. We hebben speciaal voor dit proces gekozen, omdat het gemakkelijk aan te passen was. Ook vanuit de universiteit werd aangeraden om klein te beginnen. Je kunt natuurlijk niet hebben dat je een groot proces gaat aanpassen, en dat dan alles in de soep loopt.”
Het verbeteringsidee kwam uit de koker van Bruininks zelf en werd aangevuld door de loodsmedewerkers. Precies zoals Lean Logistiek bedoeld is: werknemers kunnen zelf met input komen. En hoewel Bruininks toegeeft dat winstoptimalisatie voor Kivits Drunen de belangrijkste drijfveer was om deel te nemen aan het project, brengt het ook een fijn neveneffect met zich mee. Want wanneer je werknemers om input vraagt en je laat zien dat die input ook gewaardeerd wordt, versterkt dat het teamgevoel binnen het bedrijf. “Het motiveert heel erg. Als je weet dat je gewaardeerd wordt, ga je met meer plezier naar je werk. En dat voorkomt fouten. Als er al fouten worden gemaakt op de werkvloer, dan komt dat vaak voor uit een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.”
Voor de klanten van Kivits Drunen verandert er volgens Bruininks helemaal niets. “De klant wil gewoon zijn producten op tijd hebben. En met kleine interne veranderingen zoals deze, kunnen we ervoor zorgen dat we ons werk nog soepeler kunnen doen dan we al doen.”
Wie, wat, waarom?
Wie?
Kivits Drunen uit Elshout regelt de logistiek en supply chain van geconditioneerde producten, zoals groenten, fruit, convenience-producten, bloemen, planten en zuivel.
Wat?
Sinds vorig jaar past Kivits Drunen Lean Logistiek toe in zijn bedrijfsprocessen. Lean Logistiek is een project van de Universiteit van Tilburg en Midpoint Brabant, die hopen dat de regio Midden-Brabant ook in de toekomst blijft behoren tot de logistieke topregio’s van Nederland.
Waarom?
Kivitis hoopt winst te behalen door stapsgewijs kleine aanpassingen in de bedrijfsprocessen door te voeren. Tegelijkertijd versterkt Lean Logistiek het teamgevoel doordat werknemers zelf input kunnen leveren om processen te verbeteren.