Ga naar hoofdinhoud

Keuze lastopnamemiddel heeft consequenties voor de stelling


In vergelijking met de mast is het lastopnamemiddel misschien een minder opvallend, maar zeker niet minder belangrijk onderdeel van een miniload. Het lastopnamemiddel bepaalt of het miniload-systeem alleen geschikt is voor kunststof bakken of ook voor kartonnen dozen. Het bepaalt in belangrijke mate de capaciteit en ook de opslagdichtheid van het systeem. Tot slot heeft het lastopnamemiddel consequenties voor het ontwerp van de stellingconstructie.

De miniload in zijn meest oorspronkelijke vorm werkt in feite volgens hetzelfde principe als een heftruck. Het lastopnamemiddel op de kraan bestaat uit een telescoopvork die tot onder de kunststof bak reikt, de bak optilt en uit de stelling haalt. Als de vork maar lang genoeg is, is het zelfs mogelijk om bakken dubbeldiep op te slaan.

Elke magazijninrichter met een miniload in zijn productgamma biedt deze optie, vaak aangeduid met het woord telescoop in de naam van het lastopnamemiddel. Sommigen bouwen zelf een telescoop, anderen kopen die in bij gespecialiseerde machinebouwers zoals het Oostenrijkse TGW of het Duitse MIAS. Meestal gaat het daarbij om een combitelescoop, een lastopnamemiddel waarop aan weerszijden van de telescoopvork twee riementransporteurs zijn gemonteerd. Deze riementransporteurs bieden de mogelijkheid om de bakken af te zetten op een rollenbaan of op doorrolstellingen, bijvoorbeeld voor het aanvullen van picklocaties.

L-profielen of legborden

De telescoop of combitelescoop stelt één belangrijke voorwaarde aan de stellingconstructie: de bakken moeten van onderaf opgetild kunnen worden. Dat kan alleen bij een ‘open face-stelling’, waarbij elke bak aan weerszijden rust op twee L-profielen. Dit is een relatief dure stelling, omdat aan weerszijden van elke opslaglocatie staanders nodig zijn om de L-profielen te kunnen monteren.

Een goedkoper alternatief is een stelling met een ‘gesloten face’, waarbij de bakken aan de volledige onderzijde worden ondersteund, meestal met legborden of diepteliggers. Bij deze constructie volstaat doorgaans één staander per twee tot drie meter, wat een heleboel staal scheelt in vergelijking met een open face-stelling.

Behalve de prijs hebben legbordstellingen nog twee andere voordelen ten opzichte van een open face-stelling. In de eerste plaats is het mogelijk om op legbordstellingen ook dozen te plaatsen zonder het risico dat ze doorzakken. In de tweede plaats is het mogelijk om bakken of dozen van verschillende afmetingen op te slaan.

Eén legbord kan op het ene moment plaats bieden aan drie brede dozen en op een ander moment aan vijf smalle dozen. Bij een open face-stelling ligt de afstand tussen twee L-profielen vast, met als gevolg dat een telescoop of combitelescoop alleen voor bakken met identieke afmetingen kan worden gebruikt.

Deze miniloadkraan van Lalesse is uitgerust met twee Retrievers voor gelijktijdig transport van twee bakken

Optillen en trekken

In de loop der jaren hebben magazijninrichters gezocht naar lastopnamemiddelen die niet alleen geschikt zijn voor open face-stellingen, maar ook voor legbordstellingen. René Wolters weet zich nog te herinneren dat ooit eens is geëxperimenteerd met vacuümtechniek, waarbij de dozen middels zuignappen uit de stelling werden getrokken. “Daarvoor heb je echter op elke kraan een compessor nodig, een vrij dure oplossing”, vertelt de managing director van Knapp Benelux.

Een ontwerp dat wel wordt toegepast, is de Retriever van Lalesse Europe, een Nederlandse magazijninrichter die zijn eigen kranen en lastopnamemiddelen bouwt. De Retriever bestaat uit een uitschuifbare slede met aan de onderkant een brede rol. Dankzij deze rol wordt de bak of doos aan de onderzijde iets opgetild, waarna de last met twee verticaal geplaatste riementransporteurs aan de zijkanten naar binnen wordt getrokken.

Een ander voorbeeld is de Spectra van TGW, in de Benelux vertegenwoordigd door Egemin Automation. Bij dit lastopnamemiddel bevat de uitschuifbare slede aan weerszijden twee nokjes, die achter de eerste verstevigingsribben aan de zijkanten van een kunststof bak haken. Vervolgens wordt de bak op het lastopnamemiddel getrokken. Een alternatieve uitvoering met klemmen in plaats van nokjes biedt de mogelijkheid om behalve bakken ook dozen van verschillende afmetingen te handelen.

Zowel de Retriever van Lalesse als de Spectra van TGW zijn sneller dan de telescoopvork. “De slede hoeft minder ver de stelling in te reiken dan de telescoop en geen tilbeweging te maken, wat per beweging ongeveer één tel scheelt”, vertelt Herbert Kennis, productmanager van Egemin Automation.

Bovendien rust de last bij de Retriever door het optillen van de voorkant alleen nog maar op de achterkant. Dat betekent minder wrijving en dus minder tijdverlies. Onze Retriever heeft voor het oppakken van een bak slechts 2,7 seconden nodig, onze telescoopvork acht seconden”, vertelt Bernardo Stokman, vice-president sales van Lalesse.

Zowel de Retriever van Lalesse als de Spectra van TGW hebben één belangrijk nadeel: beide zijn alleen geschikt voor enkeldiepe opslag.

Uitklappende flippers

De Spectra is erg snel, maar kan slechts één bak, doos of tray tegelijk oppakken

Verschillende magazijninrichters bieden lastopnamemiddelen aan die wel in staat zijn om met dubbeldiepe legbordstellingen te werken. Al die lastopnamemiddelen werken volgens hetzelfde principe. Ze bevatten een uitschuifbare slede die niet zoals bij de Retriever en Spectra alleen tot aan de voorkant, maar helemaal langs de bak of doos tot aan de achterkant reikt. Vervolgens klappen enkele flippers naar beneden, die achter de bak of doos haken en de last uit de stelling op het lastopnamemiddel trekken.

Als de lasten dubbeldiep worden opgeslagen, wordt de slede simpelweg iets langer gemaakt en van extra flippers voorzien. De enige beperking is dat lasten die achter elkaar worden weggezet, tot dezelfde breedteklasse moeten behoren om tegelijkertijd te kunnen worden in- of uitgeslagen.

TGW heeft deze variant Twister genoemd, terwijl Knapp een soortgelijke oplossing onder de naam Gripper levert. Lalesse gebruikt hiervoor de Viper die door MIAS is ontwikkeld. Ze zijn allemaal net iets sneller dan de telescoopvork, omdat er geen tilbeweging nodig is.

TGW heeft de Twister zover doorontwikkeld, dat nu een lastopnamemiddel beschikbaar is die bakken en dozen tot 4 diep kan wegzetten. “We kunnen daarmee 4 korte dozen, maar ook twee lange dozen en alle mogelijke combinaties oppakken. Dat is een kwestie van de juiste flippers in- en uitschakelen”, vertelt Kennis.

Rekenen

Welk lastopnamemiddel het meest geschikt is, hangt onder meer af van de benodigde capaciteit en het aantal opslaglocaties. Een combitelescoop is het eenvoudigste en goedkoopste lastopnamemiddel, maar vergt een relatief dure stellingconstructie met L-profielen. Lastopnamemiddelen zoals de Twister, Gripper en Viper zijn duurder en zijn qua aansturing een stuk complexer, maar de stellingconstructie met legborden is doorgaans goedkoper. Bovendien is de opslagdichtheid groter.

Omdat er geen telescoopvork onder de bakken of dozen gemanoeuvreerd hoeft te worden, is de verticale afstand tussen de lasten kleiner. Tegelijkertijd biedt een afstand van 8 of 9 centimeter tussen de lasten voldoende manoeuvreerruimte voor de uitschuifbare sledes met flippers. Het kiezen van het juiste lastopnamemiddel is kortom een kwestie van rekenen.

Trays

Een alternatief voor bakken of dozen is het gebruik van trays: stalen platen waarop niet alleen bakken of dozen, maar ook losse onderdelen kunnen worden gelegd. Egemin gebruikt voor traymagazijnen een variant van de Spectra, waarbij de nokken aan de uitschuifbare slede aan weerskanten in de tray haken en de tray uit de stelling trekken. Lalesse gebruikt hiervoor een speciale trayretriever. De nokken waarmee de trays uit de stellingen worden getrokken, bevinden zich aan twee kettingtransporteurs aan weerszijden van de tray. “We kunnen de trays zo groot maken als de klant wil. Voor de staalindustrie hebben we al eens een systeem gebouwd dat per tray 2,4 ton kon dragen”, aldus Bernardo Stokman van Lalesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven