Ga naar hoofdinhoud

Imaging scanners verdringen laserscanners

In tegenstelling tot omnidirectionele laserscanners bevatten imaging scanners zoals deze van Cognex geen bewegende delen

Op deze CeMAT zullen een stuk meer imaging scanners te zien zijn dan drie jaar geleden. Deze technologie heeft zich in de afgelopen jaren enorm snel ontwikkeld. Zo langzamerhand is het enige wat nog in het voordeel van de traditionele laserscanners pleit, de iets lagere aanschafprijs. Vooral op plekken waar 2D-barcodes en omnidirectionele scanners nodig zijn, is de imaging technologie een uitkomst.

Over één ontwikkeling zijn alle fabrikanten van barcodescanners het eens: de traditionele laserscanner maakt steeds meer plaats voor imaging scanners. Een belangrijke reden is de opkomst van 2D-barcodes en ‘stacked’ oftewel gestapelde barcodes. Met de smalle bundel van een laserscanner is het nagenoeg niet mogelijk om 2D-barcodes te lezen. Een imaging scanner heeft daar geen problemen mee. Die maakt in feite een gewone foto, waarna de barcode op de foto wordt herkend met behulp van beeldherkenningssoftware.

Lange tijd waren laserscanners beter dan imaging scanners. Ze waren sneller en hadden een groter bereik, wat met name in logistieke omgevingen van belang was. Met laserscanners kunnen zonder problemen barcodes van dichtbij en van veraf worden gelezen. Dat is bijvoorbeeld handig voor heftruckchauffeurs die vanaf hun truck moeten scannen en soms ook labels op een paar meter hoogte willen lezen. “Nu beschikken we echter ook over long range imaging scanners die vergelijkbare prestaties leveren”, vertelt Robert Hurt, senior director marketing Europa van Intermec, fabrikant van onder andere laser- en imaging scanners.

Omnidirectioneel

Op de vraag of laserscanners helemaal van het toneel zullen verdwijnen, durft productspecialist Charles Worm van Motorola geen antwoord te geven. Motorola beschikt sinds kort over een nieuwe imaging handscanner die ook een groot bereik heeft. “Laserscanners zijn nog steeds iets goedkoper en beter geschikt voor het heel snel achter elkaar scannen van barcodes. Als je geen 2D-barcodes hoeft te scannen, zijn laserscanners nog altijd een goede optie. Nu we echter ook al langere afstanden met imaging scanners aankunnen, worden de verschillen wel kleiner.”

Imaging scanners zijn niet alleen een goed alternatief in situaties waarin 2D-barcodes moeten worden gelezen, maar ook in situaties waarin een omnidirectionele barcodescanner nodig is. Denk bijvoorbeeld aan sorteersystemen waarbij dozen met barcodes op verschillende zijden en onder verschillende hoeken worden aangeboden. Traditioneel worden daarvoor laserscanners gebruikt, waarbij de bundel met behulp van spiegels in verschillende richtingen en onder verschillende hoeken wordt geprojecteerd. Dat betekent veel bewegende delen die slijten, een probleem wat een imaging scanner niet heeft. Als een imaging scanner een barcode detecteert die scheef staat, lost de beeldherkenningssoftware dat wel op. “Er zijn grote logistieke ondernemingen die vanwege slijtage elke week wel ergens een omnidirectionele laserscanner moeten vervangen”, vertelt Jan Naessens, sales manager Benelux van Cognex, een bedrijf dat al jarenlang ervaring heeft met visiontechnologie.

Foto’s

Naessens stelt dat imaging scanners sowieso betere ‘readrates’ hebben dan laserscanners. Bij een barcode die te weinig contrast bevat, onder een hoek is geplaatst of beschadigd is, haakt een laserscanner eerder af dan een imaging scanner. “Een laserscanner heeft bijvoorbeeld ook witruimte rondom de barcode nodig. Als die er niet is, bijvoorbeeld omdat een etiket of iets anders tegen de barcode is aangeplakt, kan een imaging scanner nog steeds zijn werk doen”, stelt Naessens, die eraan toevoegt dat bedrijven heel wat kunnen besparen als zij de readrate al een half procentpuntje opkrikken.

Een imaging scanner heeft als extra voordeel dat de foto ook voor andere doeleinden dan het detecteren van de barcode kan worden gebruikt. Als een operator schade aan een product constateert, kan hij met zijn scanner een extra foto maken en die bijvoorbeeld naar kantoor of zelfs naar de leverancier sturen.

Daarnaast is het mogelijk complete documenten op A4-formaat te scannen en te lezen. “Als je een normale foto maakt van een document dat niet helemaal recht voor de camera ligt, wordt niet alle tekst even scherp. We hebben onder de naam Enhanced Mobile Document Imaging (EMDI) een techniek ontwikkeld waarbij dit effect wordt gecorrigeerd en de tekst wel scherp is”, aldus Hurt.

Tot slot kunnen de foto’s ook worden gebruikt om de readrate op te krikken. Want ook al is de barcode niet te scannen, de betreffende foto blijft behouden. Op basis van die foto kan wel de oorzaak worden achterhaald. “Misschien heeft de labelprinter een storing of is er een leverancier met een slechte kwaliteit labels”, stelt Naessens, die hoge verwachtingen heeft van de onlangs geïntroduceerde vaste imagingscanner Dataman 500. In deze scanner is de beeldsensor gecombineerd met de preprocessor, waardoor maar liefst 1.000 beelden per seconde kunnen worden verwerkt. Bovendien beschikt het apparaat over een autofocus in de vorm van een vloeibare lens en over nieuwe beeldherkenningssoftware.

Multimodaal

Met gebruik van terminals die RFID-tags kunnen uitlezen, kan veel tijdswinst worden behaald
Met gebruik van terminals die RFID-tags kunnen uitlezen, kan veel tijdswinst worden behaald

In het orderpickproces wordt barcodescanning steeds vaker vervangen door voicepicking. Intermec is op deze trend ingesprongen met de overname van Vocollect begin dit jaar. Vooralsnog beperkt de samenwerking tussen beide partijen zich tot multimodale oplossingen: handterminals die zowel barcodescanning als voicepicking en wellicht ook nog andere techologieën ondersteunen. Dat kan een goede oplossing zijn voor operators die veel rouleren. Als ze op het ene moment staan te orderpicken met behulp van voicepicking en op het andere moment de goederenontvangst ondersteunen met barcodescanning, hoeven ze tussentijds niet te switchen van device. “We zullen als gevolg van de overname ongetwijfeld nieuwe producten ontwikkelen, maar het is nog onduidelijk hoe die eruit zouden kunnen zien”, stelt Hurt.

RIFD is een van die andere technologieën die past in een multimodale oplossing. Volgens Worm groeit de interesse van Europese bedrijven voor deze technologie gestaag. Met name de kledingindustrie is geïnteresseerd. “Voor behoorlijk wat toepassingen is de return on investment al redelijk goed rond te rekenen. RFID kan een enorme tijdwinst opleveren. Als je met barcodescanning zes minuten bezig bent om bijvoorbeeld 100 kledingstukken te scannen, doe je dat met RFID in 6 seconden.”

Service en onderhoud

Natuurlijk kunnen de technische specificaties van de scanners van de verschillende fabrikanten flink verschillen, maar echt slechte apparaten worden er niet meer gemaakt. Daarom worden in de keuze van een scanner andere factoren relatief steeds belangrijker. Denk aan service en onderhoud. “Je kunt wel een goedkope scanner uit het Verre Oosten aanschaffen, maar als de service en de ondersteuning niet goed is geregeld kan dat vervelende consequenties hebben”, stelt Worm.

Bedrijven kunnen service en onderhoud helemaal uitbesteden, maar ook speciale softwaretools installeren waarmee ze grip op alle terminals en scanners kunnen houden. “Die systemen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en op basis daarvan alvast tijdig maatregelen nemen. Denk aan het vervangen van een afgeschreven batterij nog voordat de scanner het daadwerkelijk begeeft”, aldus Hurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven