Ga naar hoofdinhoud

Houtvezelpallets ideaal voor export

De handling van houtvezelpallets met heftrucks vereist wat zorgvuldigheid, schuiven over de grond is bijvoorbeeld uit den boze

Wie op internet zoekt naar houtvezelpallets, komt twee merknamen tegen: Inka Pallets en Presswood Pallets. Beide merken hebben exact dezelfde eigenschappen: ze zijn licht, nestbaar, goedkoop en ideaal voor export, maar hebben wel een eigen gebruiksaanwijzing. Voor gebruik van deze pallets is dan ook de nodige handigheid en zorgvuldigheid vereist.

Eigenlijk is er maar één partij die houtvezelpallets produceert, welke merknaam ze ook dragen: de firma Presswood. Dit bedrijf, onderdeel van de Vierhouten Groep, beschikt over twee productielocaties in Ermelo en Berlijn. “In Ermelo maken we 25.000 pallets per dag. Die gaan de hele wereld over, ook naar China en India, maar de belangrijkste afzetmarkt is Europa”, vertelt Richard Lammerts van Bueren, sales manager van Presswood, dat al 28 jaar actief is in de markt.

De belangrijkste grondstof voor houtvezelpallets bestaat uit oud hout, afkomstig van bijvoorbeeld kisten of pallets. Dit hout wordt allereerst vermalen totdat de snippers de optimale grootte hebben bereikt. Daarna worden de snippers gereinigd en samen met de juiste dosis kunsthars en lijm in een matrijs gestopt. Vervolgens wordt deze samenstelling bij een druk van 200 bar en een temperatuur van 180 graden tot de juiste vorm samengeperst.

Houtvezelpallets worden voornamelijk voor export gebruikt. Ze voldoen aan de ISPM 15-standaard

Draagkracht

Het ontwerp van de matrijs bepaalt de vorm van de pallet en daarmee de draagkracht. Zo heeft Presswood bijvoorbeeld drie typen met het formaat van een europallet. De F86 heeft 6 voeten en kan maximaal 350 kilogram dragen, terwijl de F8LF negen voeten heeft en 900 kilogram aankan. Daarnaast bevat het dek van elke houtvezelpallet groeven in een patroon dat de draagkracht nog verder moet versterken. De 1.250 kilogram van de F8LF/S is de zwaarste last die een houtvezelpallet kan dragen.

“Daarmee kom je in de praktijk een heel eind”, aldus Lammerts van Bueren, die verklapt dat Presswood werkt aan een nieuw type pallet voor onder meer de luchtvrachtsector. Deze pallet is dankzij een nieuw ontwerp lichter en tegelijkertijd toch sterker dan zijn voorganger. “Daarmee denken wij een gat in de markt te vullen.”

Het feit dat de pallets bij een temperatuur van 180 graden worden samengeperst, zorgt ervoor dat er geen levende organismen in het hout achterblijven. Dat betekent dat houtvezelpallets voldoen aan de wereldwijde ISPM 15-standaard. Ze hoeven dus niet behandeld te worden voordat ze worden geëxporteerd.

Wat de prijs betreft zijn houtvezelpallets te vergelijken met een tweedehands pallet. Een normale pallet is een stuk duurder. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de grondstoffen. Een normale pallet is gemaakt van nieuw hout en bevat spijkers, terwijl een houtvezelpallet voornamelijk bestaat uit afvalhout.

Exportpallet

Het aantal voeten en het groevenpatroon bepaalt de draagkracht van een houtvezelpallet

Presswood heeft een wereldwijd netwerk van 160 wederverkopers, waarvan 7 in Nederland. Er zijn in dit land echter veel meer verpakkingsleveranciers die houtvezelpallets in hun assortiment hebben. “Als een palletleverancier een klant heeft die om houtvezelpallets vraagt, neemt hij ze vaak ook op in zijn assortiment. Deze leveranciers genieten echter niet dezelfde privileges die de officiële wederverkopers krijgen”, aldus Lammerts van Bueren.

Een van de bedrijven met houtvezelpallets in zijn assortiment, is Palletcentrale. Dit bedrijf heeft in Nederland 6 vestigingen, produceert zijn eigen pallets en verkoopt er daarvan 4,5 miljoen per jaar. Volgens commercieel directeur Frank Bennemeer verkoopt Palletcentrale maar weinig houtvezelpallets. “Als klanten erom vragen, dan dienen ze meestal als vliegtuigpallets. Ze zijn licht in gewicht, en dat scheelt zeker bij luchtvracht flink in de transportkosten. En als de vracht op de plaats van bestemming is, kun je de pallet weggooien. Klanten kopen ze voor eenmalig gebruik”, aldus Bennemeer.

Dekker Packaging is een van de 7 officiële wederverkopers in Nederland. Deze verpakkingsspecialist levert alleen houtvezelpallets aan klanten die exporteren naar landen die de ISPM 15-standaard hanteren. “Voor export naar landen als Australië, China, Verenigde Staten of Mexico kunnen bedrijven hun pallets laten gassen, maar dat is een heel gedoe inclusief certificaten enzovoort. Een alternatief bestaat uit kunststof pallets, maar die zijn duur. Houtvezelpallets zijn goedkoop en hoeven niet gegast te worden”, vertelt Piet Groot, purchase manager bij Dekker Packaging.

Ook Presswood zelf zet zijn pallets in de markt als exportpallets. “Veel klanten gebruiken ze in de wetenschap dat ze die nooit meer terugzien. Hoe groter de afstand is, hoe minder het loont om pallets te verzamelen en retour te sturen”, stelt Lammerts van Bueren.

Kleine stapels

Er zijn echter ook bedrijven die houtvezelpallets voor andere doeleinden gebruiken. Denk aan een meubelproducent die liever geen normale pallets gebruikt vanwege de spijkers die krassen op de meubels kunnen achterlaten. Lammerts van Bueren: “Daarnaast hebben we meerdere klanten die ze in een roulatiesysteem gebruiken en er statiegeld op zetten. Als ze zijn afgeschreven, kunnen ze weer kosteloos worden ingeleverd. Wij recyclen ze en maken er weer nieuwe houtvezelpallets van.”

Houtvezelpallets hebben meer voordelen. In tegenstelling tot gewone pallets zijn ze bijvoorbeeld nestbaar, wat voor ruimtebesparing zorgt. Een stapel van 50 houtvezelpallets is niet hoger dan een stapel van 15 europallets. Het afstapelen met behulp van een heftruck vergt enige handigheid, maar is niet onmogelijk zoals een filmpje op Youtube laat zien. “Het is echter wel aan te bevelen om de pallets binnen op te slaan. Als ze buiten staan en vochtig worden, gaat het hout werken en krijg je ze niet meer van elkaar”, vertelt Lammerts van Bueren.

Ook verhalen dat houtvezelpallets niet over rollenbanen of kettingbanen kunnen lopen, ontzenuwt de sales manager van Presswood. “De eerste houtvezelpallets hadden ronde voeten die ongeschikt waren voor rollenbanen. We hebben nu echter een type met langgerekte voeten van 25 centimeter. Dat levert geen problemen meer op.”

Ook het plaatsen van houtvezelpallets in stellingen is in theorie mogelijk, maar Lammerts van Bueren raadt het vanwege het ontbreken van onderlatten niet echt aan. De voeten passen weliswaar op de liggers, maar dat vergt zo’n nauwkeurigheid van de heftruckchauffeur dat het beter is om een gewone pallet als moederpallet te gebruiken.

Houtvezelpallets bestaan uit houtsnippers die met kunsthars en lijm onder hoge druk en bij hoge temperatuur worden samengeperst

Kapot is kapot

In het Youtube-filmpje van Presswood staan nog meer handling tips. Plaats bijvoorbeeld bij blokstapeling eerst een houten plaat op de onderste pallet voordat er een tweede houtvezelpallet met lading bovenop wordt gezet. De voeten kunnen anders wel eens hun afdruk op de onderste lading achterlaten. Zorg er daarnaast voor dat pallets gelijkmatig gestapeld en ontstapeld worden om puntbelastingen te voorkomen. Ga niet op houtvezelpallets staan en vermijd tot slot geschuif met deze ladingdragers over de vloer. Al deze tips wekken de indruk dat houtvezelpallets toch wat kwetsbaarder zijn dan normale pallets. Of, zoals Frank Bennemeer van Palletcentrale zegt: “Kapot is kapot. Een houtvezelpallet kun je nooit meer repareren. Als een normale pallet een kapotte klos heeft, kun je die tenminste nog vervangen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven