Drie externe opslaglocaties waren nog niet genoeg om alle spare parts van Hitachi Construction Machinery Europe te bergen. Zelfs de gangen in het hoofdmagazijn in Oosterhout stonden op een gegeven moment vol. Toen een eindje verderop een drie keer zo groot pand vrij kwam, hoefde Hitachi niet lang te twijfelen. In een half jaar later is de volledige operatie verhuisd.
Het industrieterrein aan de A27 tussen Oosterhout en Dongen is voor een belangrijk deel het domein van Hitachi Construction Machinery Europe (HCME). Wie afslag 17 neemt, komt eerst langs een terrein met tientallen minigraafmachines. Verderop op het industrieterrein staan de grote broertjes: bouwmachines, hijskranen, wiellaadschoppen en andere machines tot 85 ton.
Naast al dit rollend staal staat een gebouw met een lengte van 120 en een breedte van 60 meter. Lange tijd lagen hier de spare parts van Hitachi, variërend van minuscule O-ringetjes tot een rijmotor van 10 ton. De voorraad omvat 65.000 verschillende artikelen, opgeteld zo’n 1,5 miljoen items: veel te veel om kwijt te kunnen in het magazijn. Uitbreiding was niet mogelijk. “We hadden al 86 procent van ons grondgebied bebouwd. Een deel van de voorraad lag daarom op drie externe locaties. In totaal beschikten we over 11.000 vierkante meter aan opslagruimte”, vertelt Ruurd Visser, manager parts logistics bij HCME.
Voormalig Citroën-pand
Met de verhuizing naar een ander pand 200 meter verderop is de opslagruimte in één keer verdubbeld tot 22.000 vierkante meter. Het betreft het voormalige Benelux-dc van Citroën, dat zijn spare parts-distributie op Europees niveau heeft gereorganiseerd en zijn voorraad heeft verhuisd naar Duitsland. “Toen we hoorden dat dit pand te koop werd aangeboden, hebben we direct gereageerd”, vertelt Visser. “Het is een pand waarin we met minimale investeringen meer opslagruimte kunnen creëren. Bovendien is het totale terrein 53.000 vierkante meter, we kunnen dus nog uitbreiden.”
Andere opties waren nieuwbouw, verhuizing naar elders of volledige uitbesteding aan Hitachi Transport System, de logistiek dienstverlener die tot dan toe wel de mensen maar niet de gebouwen, systemen en hulpmiddelen leverde. “Nu we in Oosterhout blijven zitten, kunnen onze mensen hier blijven werken. Dat scheelt ook in bijvoorbeeld reiskosten”, aldus Visser.
In september 2010 ging het management in Japan akkoord met de aankoop van het voormalige Citroën-pand. Op 1 november werd het pand daadwerkelijk in eigendom genomen en kon Hitachi aan de slag. “In de tussentijd hebben we een consultant ingehuurd om samen met ons een plan voor de verhuizing en de inrichting op te stellen. Tevens hebben we enkele stellingleveranciers alvast om offertes gevraagd”, weet Visser.
Materieel hergebruikt
Hitachi heeft zo veel mogelijk materieel uit het oude magazijn hergebruikt in het nieuwe magazijn. Dat geldt niet alleen voor de stellingen en het intern transportmaterieel, maar ook voor de twee plateauliften van Kardex waarin een deel van het kleingoed ligt. Alleen het automatische hoogbouwmagazijn, goed voor 3400 palletlocaties, kon niet mee. “Dat past niet in het pand, of we hadden heel veel extra kosten moeten maken. Wat we ook hebben laten staan zijn de smallegangentrucks waarvan de leasetijd nagenoeg was afgelopen”, vertelt Visser.
Nadat Hitachi de sleutels kreeg, zijn vanaf midden november als eerste alle nieuwe stellingen geplaatst. Dat maakte het mogelijk om de voorraad te verhuizen en het oude magazijn leeg te maken. Pas daarna konden alle stellingen worden afgebroken en in het nieuwe magazijn weer worden opgebouwd. Voor zowel de levering van nieuwe stellingen als het verplaatsen van de oude stellingen is SSI Schäfer ingeschakeld. “We zochten een leverancier die snel kon schakelen. De nood was hoog”, aldus Visser.
De daadwerkelijke verhuizing van de voorraad is in anderhalve maand tijd volledig verzorgd door logistiek dienstverlener Hitachi Transport System. Probleem was dat de uitlevering van spare parts tijdens de verhuizing gewoon doorgang moest vinden. Daarom is het warehouse management systeem (WMS) van Consafe Logistics aangepast, zodat de voorraad ook tijdens de verhuizing continu traceerbaar was.

Op de begane grond
Het nieuwe pand bestaat uit een deel met een laag plafond uit 1972 en een hoger deel uit 2005. Het lage deel heeft Hitachi grotendeels ingericht met legbordstellingen, goed voor 75.000 locaties met kleingoed. “In ons oude magazijn was het legbordengebied verdeeld over drie etages. Nu kunnen we alles op de begane grond houden.”
Pal naast het legbordengebied staat een lange rij doorrolstellingen met diepe kanalen. Die zijn bestemd voor snellopende kleingoedartikelen. Een eindje verderop staan wederom enkele doorrolstellingen, maar nu voor pallets. Hier liggen de filters. “Dat zijn producten met een verschrikkelijk hoge omloopsnelheid. Daarmee moeten we snel kunnen schakelen”, zegt Visser.
In het hoge deel van het pand bevindt zich het grootste opslaggebied, het smallegangengebied. In dit gebied moeten uiteindelijk vier smallegangentrucks van Crown gaan rijden. “Dat is er één meer dan in het oude magazijn. Die is ter vervanging van het automatisch palletmagazijn.”
Achterin het pand bevinden zich draagarmstellingen voor de producten die niet binnen de contouren van een pallet passen. Ook is hier een kluis van 800 vierkante meter voor gevaarlijke stoffen aangelegd. “Dat was ook één van de redenen waarom dit pand ons aansprak. Hier kunnen we veilig onze smeermiddelen opslaan.”
Minder aanrijschades
Visser is blij met het nieuwe magazijn, dat het mogelijk maakt een stuk efficiënter te werken. Niet alleen omdat de drie externe opslaglocaties niet meer nodig zijn, maar ook omdat het nieuwe magazijn logischer is ingericht. “Het oude magazijn zat in een langgerekt pand met twee gescheiden smallegangengebieden, waartussen regelmatig werd gependeld. Bovendien liepen in die smalle gangen ook orderpickers rond, waardoor trucks en orderpickers vaak op elkaar stonden te wachten”, vertelt Visser, die ook hoopt dat de kosten als gevolg van aanrijdschades afnemen. “Die waren het gevolg van ons overvolle magazijn. Dat was ook één van de redenen van onze haast.”
Wie wat waarom?
Wie?
Hitachi Construction Machinery Europe beschikt in Oosterhout over een spare parts magazijn met maar liefst 65.000 artikelnummers. Elke dag gaan zo’n 600 tot 680 zendingen met spare parts de deur uit, waarvan een groot deel binnen 24 uur wordt geleverd.
Wat?
De operatie is verhuisd naar een naburig pand van 22.000 vierkante meter, bijna drie keer zo groot als het oude pand. Behalve de voorraad is ook een groot deel van het materieel verplaatst.
Waarom?
Belangrijkste reden is ruimtegebrek. Het magazijn puilde uit, en Hitachi had elders al drie opslaglocaties bij gehuurd.