Doordat DHL Supply Chain besloot de Nikon-operatie te centraliseren in een van de 4 warehouses op de campus in Beringe, ontstond de behoefte aan een apart acculaadstation. Samen met GNB en Damco werd in het bestaande pand een flexibele en efficiënte oplossing gerealiseerd.
Vanaf haar campus in Beringe verzorgt logistiek dienstverlener DHL Supply Chain de opslag en internationale distributie van consumentenelektronica en industriële onderdelen, de retourstromen, de onderdelenlogistiek en de replenishment voor diverse opdrachtgevers. De dienstverlener beschikt hiervoor over 4 verschillende warehouses met een gezamenlijk vloeroppervlakte van ruim 127.500 m2, inclusief tussenvloeren.
Een van de opdrachtgevers is Nikon. In verband met de verwachte groei van de producent van optische en elektronische apparatuur werd eerder dit jaar besloten de activiteiten te centraliseren in een van de 4 warehouses op de campus. Een aantal kleinere opdrachtgevers werd overgeheveld naar andere warehouses om op die manier genoeg ruimte te creëren in warehouse Beringe 4. Van de 24.420 m2 vloeroppervlak in dat warehouse wordt sinds dit najaar ongeveer 15.000 m2 in beslag genomen door Nikon.

Laadstation nodig
Om de logistieke operatie efficiënt en vlekkeloos te laten verlopen, is het pand aangepast. Er zijn extra stellingen geplaatst, kabels getrokken en er moest een apart laadstation komen.
“Dat laadstation was er nog niet, omdat de oude operatie (voor meerdere, kleinere opdrachtgevers, red.) daar niet op was afgestemd. In die oude situatie konden we nog prima uit de voeten met een aantal laders, die verspreid over het pand stonden opgesteld. Dat is voor de Nikon-operatie echter onvoldoende”, licht logistics engineer Patrick Starmans van DHL Supply Chain toe.
Voor de realisatie van het nieuw te bouwen acculaadstation klopte DHL Supply Chain aan bij Jungheinrich, de leverancier van alle intern transportmaterieel in Beringe. Jungheinrich schakelde vervolgens GNB Industrial Power in dat het laadstation samen met Damco Metaalwerken ontwierp en bouwde.
Natuurlijke ventilatie

Voor de bouw van het laadstation bleken nauwelijks bouwkundige aanpassingen nodig. De vloer voldoet aan de wettelijke eisen en ook een ventilatiesysteem bleek niet noodzakelijk. “Het pand heeft een vrije hoogte van 10,6 meter. Daarmee zit er niet alleen voldoende ruimte rondom, maar vooral ook boven het laadstation en is er genoeg natuurlijke ventilatie, waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan”, legt Starmans uit.
Die natuurlijke ventilatie is een direct gevolg van de locatie van het acculaadstation in het warehouse, blijkt als de logistics engineer vervolgt: “We wilden het laadstation zo dicht mogelijk bij de Nikon-operatie bouwen om rijafstanden te minimaliseren. Onze eerste keuze ging uit naar de ruimte onder de mezzanine, maar daar was al de bouw van extra kantoorruimte gepland. Bij de docks is onvoldoende ruimte en in de andere hoek van het pand is al een automatische verpakkingslijn gepositioneerd. De huidige locatie bleef daardoor als enige geschikte over.”
Flexibel indelen
Omdat het laadstation letterlijk ín het warehouse is gerealiseerd (geen van de 4 zijden van het station grenst aan een buitenmuur), moest er een passende oplossing komen voor de stroomvoorziening. Die oplossing werd gevonden in een railsysteem dat rechtstreeks van de stroomkast naar het laadstation leidt.
Ook in het laadstation wordt gebruikgemaakt van een rail. Een bewuste keuze, aldus Starmans: “Zo’n spanningsrail pasten we elders op de campus al toe. Het is bijzonder flexibel, doordat je op elk gewenst moment snel en eenvoudig de inrichting van het station kunt aanpassen aan eventueel veranderde wensen. Het enige dat je hoeft te doen is de stekerdoos uit de rail te halen en op de gewenste nieuwe locatie er weer in te steken. Plug and play, dus.”
Rondom het laadstation staat een hekwerk. “Een eis van onze klant”, vervolgt Starmans. Middenin dat hekwerk bevindt zich een toegangspoort. “Alleen daartoe bevoegde medewerkers hebben toegang tot het station. Voor de toegangscontrole maken we gebruik van de standaard medewerkersbadges, die zijn voorzien van een RF-tag.” Bij de toegangspoort is de stroomrail twee meter hoger om aanrijdschade te voorkomen.

Interne training
Chauffeurs en andere toegangsbevoegde medewerkers, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van het dagelijks onderhoud (het overige onderhoud is uitbesteed aan GNB Industrial Power, red.), hebben een interne training gevolgd. Bij die training is naast de veiligheidseisen ook gekeken naar de lay-out van het station.
“Op aanwijzingen van onze medewerkers hebben we zelfs nog een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, waardoor het nog makkelijker en veiliger is om de trucks in het station te manoeuvreren en parkeren”, weet Starmans.
Het acculaadstation is zo ingericht dat iedere lader, en dus ook elk type truck, een eigen plek heeft. Daarbij stelde DHL Supply Chain enerzijds de eis dat er voldoende ruimte moet zijn om snel en veilig met de trucks te kunnen manoeuvreren. Anderzijds moest het station zo compact mogelijk blijven, zodat alleen de echt noodzakelijke opslagruimte in beslag wordt genomen.
Veiligheid voorop
Afhankelijk van de inzetbehoefte van de trucks wordt er gebruikgemaakt van wisselbatterijen. Dat is vooral bij de reachtrucks het geval. “De elektropallettrucks en de orderverzameltrucks kunnen veelal met één lading per dienst uit”, aldus de logistics engineer.
Vanuit ergonomisch perspectief en om aanrijdschades te voorkomen, staan alle laders op een verhoging en is er rondom aanrijdbeveiliging geplaatst. Uiteraard is ook aan de vereiste organisatorische maatregelen, zoals het instellen van een rook-, vuur- en lasverbod, de aanwezigheid van duidelijke pictogrammen en van persoonlijke beschermingsmiddelen gedacht. Want hoe slim en efficiënt het laadstation ook is ingericht; veiligheid heeft en houdt toch de hoogste prioriteit.
Wie wat waarom?
Wie?
Logistiek dienstverlener DHL Supply Chain verzorgt vanuit Beringe de complete logistiek voor diverse opdrachtgevers, onder wie Nikon.
Wat?
In warehouse Beringe 4 werd een compleet nieuw acculaadstation gerealiseerd door GNB Industrial Power en Damco Metaalwerken.
Waarom?
Het laadstation bleek nodig nadat de activiteiten voor Nikon eerder dit jaar in het pand werden gecentraliseerd.