Schoenenretailer VanHaren verhuisde vorig jaar naar een nieuw en groter onderkomen in Waalwijk. Van daaruit kunnen jaarlijks tot 10 miljoen paar schoenen worden verwerkt. Dat zijn er 4 miljoen meer dan in het oude dc in Nieuwkuijk. Logistiek manager Arthur Bontekoe geeft een rondleiding.
Het 12.000 m2 grote dc biedt plaats aan 5.000 pallets in het bulkmagazijn. In het dc staat enerzijds ook een tussenvloer annex entresol opgesteld van twee verdiepingen met een totaalvloeroppervlak van 6.200 m2. Een speciale transport- en identificatietechniek aan de voorkant van het markante schoenendoosvormige gebouw zorgt voor een optimale efficiency bij de verwerking van de binnenkomende en uitgaande schoenen en accessoires.
VanHaren zag naar eigen zeggen zijn omzet, ondanks een dalende trend in de branche, afgelopen jaar met 5,1% groeien. Vorig jaar werden er in de winkels en online ruim 6,1 miljoen paar schoenen verkocht, dat was ook het maximum aantal schoenen dat in het oude distributiecentrum in Nieuwkuijk kon worden verwerkt.
De verwachte groei noopte tot een nieuw en groter dc en een geautomatiseerde uniforme identificatie. De geboden oplossing voor de schoenenverwerking is door Van Riet Materials handling dusdanig ontworpen dat er voor de toekomst genoeg uitbreidingsmogelijkheden zijn. Zo kan de goederenontvangst worden uitgebreid met meer ontvangstlijnen en is er desgewenst een nog fijnmazigere sortering mogelijk.
Systeemwerking

Bij de goederenontvangst worden de in kartonnen omdozen verpakte schoendozen vanuit de aangedockte trailer door een dockmedewerker handmatig op een aangedreven, uitschuifbare en flexibele rollenbaan gezet. Deze sluit direct aan op het inpandige conveyorsysteem waarna ze op deze lijn automatisch worden gescand en gewogen ter controle. Dit vernuftige systeem is mogelijk, doordat alle binnenkomende schoenendozen van de diverse toeleveranciers zijn voorzien van uniforme barcoderingen, die de exacte schoenendoosinhoud genereren. Het ERP/WMS bepaalt daarmee volautomatisch ook de route van de gehele interne schoenenflow.
Bijkomend voordeel is dat deze werkwijze een volledig goods-to-man systeem is, waarbij de loopafstanden tot een minimum zijn beperkt. Na scanning en weging beslist het bovenliggende beheersysteem of de dozen via het conveyorsysteem naar de bovengelegen tussenvloeren gaan voor de internetbestellingen, of rechtstreeks in het bulkmagazijn terechtkomen, of dat ze direct bestemd zijn voor cross-docking op de begane vloer naar één van de 143 filialen.
Bij de goederenuitgifte komen de schoenendozen terecht via de cross-docking en vanuit het magazijn op een van de tussenvloeren, na het picken van de orders. VanHaren maakt geen gebruik van een sorter met uitvoerbanen. De schoenendoos wordt na het picken automatisch voorzien van een etiket met daarop een filiaalnummer. De dozen worden uitgesorteerd over twee lijnen. Hier staan magazijnmedewerkers klaar die de schoenendozen per filiaal verdelen in rolcontainers.
Online bestellingen
De andere schoenenflow vanaf ontvangst goederen voert via het transportsysteem naar de bovengelegen tussenvloeren/entresols ten behoeve van de internetbestellingen. Nieuw is de online service ‘ship to home’ die Van Haren aanbiedt vanuit de online shop in het dc. Alle filialen zijn voorzien van een elektronisch bestelsysteem waarmee filiaalmedewerkers voor klanten een gewenst paar schoenen kunnen bestellen, dat vervolgens binnen 48 uur gratis thuis wordt afgeleverd. Klanten kunnen via het filiaal van deze gratis service gebruikmaken als de kleur, de maat of het model niet meer voorradig is in de winkel, maar wel in de online shop. Past de bestelde schoen achteraf niet goed, dan kan de klant de schoenen kosteloos terugsturen.
Zowel de verzending als de behandeling van de retourzendingen worden voortaan ook vanuit het nieuwe dc geregeld. De retourzendingen worden na afloop van het seizoen op de bovenste tussenvloer verwerkt en na controle weer in het systeem gevoerd.

Duurzaam en veiligheid
VanHaren maakt sinds 1985 onderdeel uit van de Deichmann groep. Deze Duitse schoenenretailer bestaat precies 100 jaar en is actief in 23 landen met in totaal 3.300 filialen. Het distributiecentrum van Deichmann in Bottrop heeft een vloeroppervlak van maar liefst 40.000 m2. Van hieruit worden alle goederen gedistribueerd en de winkels bevoorraad; een omvangrijk logistiek proces.
De dochteronderneming VanHaren in Waalwijk geldt op een aantal vlakken als het meest moderne en duurzame dc van de gehele Deichmann groep. Zo is het hele gebouw voorzien van automatische regelbare led-verlichting, gecombineerd met daglicht en een warmtepomp gestuurde vloerverwarming. Op last van de brandweer moest er ook een aparte brandveilige ruimte voor sprays en spuitbussen komen en een sprinklerinstallatie. Opvallend detail is dat het voorraadvat met het bluswater in het pand zelf is gepositioneerd. Normaal gesproken staat deze altijd ergens buiten.
Wie wat waarom?

Wie?
VanHaren maakt sinds 1985 onderdeel uit van de Deichmann groep.
Wat?
VanHaren verhuisde vorig jaar naar een nieuw en groter onderkomen in Waalwijk.
Waarom?
De verwachte groei noopte tot een nieuw en groter dc en een geautomatiseerde uniforme identificatie.
Ik ben op zoek naar een grote schoenendoos, bv 1 waar laarzen in hebben gezetten. Weet u misschien hoe ik daar aankan komen?