Logistiek dienstverlener Fulfilment Solutions heeft onlangs het compacte opslag- en orderpicksysteem AutoStore van Lalesse Europe uit Doesburg in gebruik genomen. Tien robots zorgen ervoor dat twee orderpickers maar liefst 500 picks per uur kunnen realiseren.
Het AutoStore-systeem wordt bij Fulfilment Solutions in Nieuw-Vennep ingezet voor de orderverwerking van retailers als Mconomy (mobiele communicatieproducten) en Manta (cadeauartikelen). “Het AutoStore-systeem van Lalesse levert de efficiëntie die wij zoeken en is daarnaast erg compact en flexibel”, stelt Steven Kersbergen, managing director van Fulfilment Solutions.
De snelle groei zorgt ervoor dat de bestaande logistieke operatie, gebaseerd op legbordstellingen en barcodescanning, niet langer voldoet. De orderpickers waren 70% van hun tijd bezig met lopen van de ene naar de andere picklocatie. Dat moest volgens Kersbergen beduidend beter kunnen.
Het AutoStore-systeem van Fulfilment Solutions telt 13.000 kunststof bakken, die in een aluminium raamwerk op een oppervlakte van 750 vierkante meter zijn opgestapeld. Over het raamwerk rijden 10 robots, die de bakken uit het raamwerk tillen en naar de ‘poorten’ van het systeem brengen. Daar staan de orderpickers die het juiste aantal uit de bakken pakken en in verzenddozen leggen. Het zijn dus niet langer de orderpickers die naar de artikelen hoeven te lopen, maar de robots die de artikelen naar de orderpickers toebrengen.
Entresol

Bijzonder is dat het systeem op een entresolvloer in het warehouse van moederbedrijf CTS Group is geplaatst. De hoogte van het systeem is daardoor beperkt tot 9 bakken, terwijl AutoStore tot 16 bakken hoog kan gaan. Op deze manier wordt de beschikbare ruimte in het warehouse volgens Kersbergen het best benut. Dat niet de maximale hoogte van het systeem wordt gebruikt, betekent dat de bakken over een groter oppervlak zijn verdeeld. Dat heeft weer als voordeel dat de snellopers in de bovenste twee lagen blijven liggen, zodat de robots minder diep hoeven te ‘graven’.
Het systeem kent in totaal 4 poorten. Twee daarvan zijn uitgerust als carrouselpoorten, wat betekent dat voor de aan- en afvoer van bakken gescheiden kanalen worden gebruikt. De andere twee zijn conveyorpoorten, die één kanaal hebben voor zowel de aan- als afvoer van bakken.
Orderverzamelen
Alle poorten zijn voorzien van touchscreens, labelprinters en barcodescanners die als extra controlemiddel bij het orderpicken worden ingezet. De snelle carrouselpoorten worden uitsluitend ingezet als orderpickstation. De conveyorpoorten zijn bedoeld voor het aanvullen van de voorraad en voor het terug op voorraad leggen van retourgestuurde goederen. Op piekmomenten kunnen ze echter ook worden bijgeschakeld als orderpickstation. Alleen al met de twee carrouselpoorten kunnen 500 picks per uur worden gehaald. Dat betekent volgens Kersbergen dat elke 7 seconden één pick wordt gerealiseerd. Voorheen lag dat nog op 23 tot 27 seconden pp. Omgerekend over de beschikbare medewerkers zijn dat met de AutoStore tussen de 1.000 tot 7.000 orders per dag.
Systeemvergelijking
De keuze voor AutoStore volgde na een uitgebreid onderzoek van Bob Oudshoorn, student van de Hogeschool Amsterdam. Hij vergeleek verschillende orderpicksystemen met elkaar, waaronder voicepicking, pick-to-light, mini-loads, shuttles en een sorter in combinatie met batchpicking. Kersbergen ontdekte de AutoStore op de vakbeurs Logistica in 2012. Uitgaande van een groei van het aantal orderregels bleek investeren in dit systeem uiteindelijk het meest geschikt voor de CTS Group.
Lalesse is eind oktober 2013 begonnen met de bouw van het systeem. Behalve het AutoStore-systeem omvat het project ook de installatie van twee kleine zwaartekrachtbanen voor de aanvoer van lege verzenddozen en een aangedreven rollenbaan voor de afvoer van volle verzenddozen. Twee spiraalconveyors zorgen daarnaast voor de aanvoer van bulkvoorraad en de afvoer van verzenddozen. Eind februari 2014 is het hele systeem in gebruik genomen.

Schaalbaarheid
AutoStore is volgens Kersbergen niet alleen een interessant systeem uit financieel oogpunt, maar ook een systeem waarmee CTS Group zich wenst te onderscheiden in de markt. “Hiermee laten we klanten zien dat we hun logistiek sneller en efficiënter kunnen verzorgen dan onze concurrenten.” E-fulfilment is door de stijgende vraag van webwinkels een groeimarkt, maar er zijn volgens hem nog maar weinig logistiek dienstverleners op dit terrein met een passende logistieke operatie die deze nieuwe markt tegemoetkomt.
Een ander voordeel is de schaalbaarheid van het systeem. In december is het aantal orderregels gestegen tot 7.000 per dag, een piek waarvoor Kersbergen 50 mensen heeft moeten inhuren. Met AutoStore zal dat voortaan veel minder zijn. Door dubbele diensten te draaien kunnen ze snel opschalen. De 10 robots zijn volgens de berekende scenario’s voorlopig ruim voldoende, maar ook dat aantal kan desnoods worden uitgebreid. Zo is er een fictief scenario met 20 robots doorgerekend.
Wie wat waarom?
Wie?
Fulfilment Solutions – onderdeel van CTS Group – is een internationale logistiek dienstverlener die opereert vanuit een strategische locatie nabij Schiphol.
Wat?
Fulfilment Solutions heeft het compacte opslag- en orderpicksysteem AutoStore van magazijninrichter en automatiseerder Lalesse Europe aangeschaft.
Waarom?
De orderpickers van FS waren 70% van hun tijd bezig met lopen van de ene naar de andere picklocatie. Dat moest beduidend beter kunnen met een ‘goods to man’- systeem.
Fulfilment Solutions
Fulfilment Solutions beschikt over een warehouse van 13.500 vierkante meter met 26 laaddocks en ruim 10.000 palletlocaties. Daarnaast beschikt de CTS Group over 7.000 vierkante meter externe opslagruimte.