Ga naar hoofdinhoud

Fabory introduceert Optical Bin


In samenwerking met technisch buro West-Brabant ontwikkelde Fabory een nieuw bestelsysteem, genaamd Optical Bin. In een traditioneel 2-bin systeem komt de distributeur langs om een voorraadbak te scannen en zo te registreren of deze nog vol is of niet. Is de bak leeg, dan wordt deze, afhankelijk van de afspraken met de klant, de eerstvolgende keer dat de distributeur langs komt aangevuld. Als de bak echter leeg raakt net nadat de distributeur is geweest, wordt dat pas geconstateerd tijdens de volgende ronde. Om stilstand te voorkomen moet dan extra voorraad worden aangehouden, met de bijbehorende kosten. Om dit te voorkomen introduceert technische groothandel Fabory de nieuwe logistieke dienstverlening.

Bij Optical Bin detecteren sensoren of de bakken vol of leeg zijn. Als dat laatste het geval is, wordt volledig automatisch via het internet een bestelling doorgegeven aan Fabory. “Als er met de klant een leverfrequentie is afgesproken van twee weken, moet hij met een traditioneel systeem een voorraad van vier weken aanhouden om zeker te zijn dat hij niet zonder voorraad komt te zitten. Met het Optical Bin systeem is dat twee weken plus één dag”, licht Albert van Reusel, Supply Chain Consultant van de technische groothandel toe.
Het volautomatische systeem biedt ook kostenvoordelen, vertelt Supply Chain Director Maurice Geerars: “Behalve die voorraadkosten heeft het ook effect op de service fee. Service on-site is immers niet meer nodig. Daarnaast zal de forecasting beter worden en ook dat scheelt geld. Met dit systeem krijgen wij een perfect inzicht in het bestelpatroon per product en kunnen we de voorraad precies daarop afstemmen.” Via een speciale webportal heeft de klant op ieder moment inzage in zijn voorraad on-site. Ook kan hij zien wanneer Fabory heeft geleverd en hoe betrouwbaar die leveringen waren. “Een online leveranciersrating, dus”, aldus Geerars. De bevestigingsmaterialen die de groothandel levert brengen een gering inkooprisico met zich mee en hebben een relatief lage waarde in het eindproduct. Geerars: “Bestelkosten, logistieke kosten en administratieve kosten zijn vele malen hoger dan de kosten van het artikel zelf. Door deze processen te optimaliseren, zijn verdere besparingen mogelijk.”

Het systeem kan gebruikt worden voor het bevoorraden van álle C-Parts, waartoe te bevestigingsmaterialen behoren. Fabory kan het gehele C-parts management verzorgen. Mocht de klant dit niet wensen, dan kunnen ook de bestellingen voor producten buiten het Fabory assortiment volledig automatisch aan de betreffende leverancier(s) worden doorgegeven. Optical Bin is uitgerust met een alert systeem dat bewaakt of de geplaatste besteling op tijd geleverd is. Als dat niet het geval is, ontvangt de klant en/of de leverancier hiervan een melding.
De klant hoeft niet te investeren in het systeem, maar betaalt een kleine extra fee per sensor. De kosten voor het systeem worden doorbelast via een transparante fee. “Maar die kosten zullen altijd lager zijn dan de besparingen die worden gerealiseerd”, voorspelt Geerars.
De afgelopen maanden hebben prototypes van het Optical Bin systeem hun effectiviteit bewezen bij klanten in onder andere Nederland, Spanje, de VS en Canada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven