Egemin heeft het gloednieuwe distributiecentrum van Vandeputte in het Belgische Puurs voorzien van een semiautomatisch magazijnconcept. Door de automatisering kan Vandeputte met hetzelfde aantal medewerkers dagelijks tot 2.000 bestellingen verwerken, in plaats van 1.500 voorheen. Met zonnepanelen wordt het distributiecentrum bovendien vrijwel energieneutraal verlicht.
Vandeputte distribueert allerhande persoonlijke beschermingsmiddelen (werkkleding, veiligheidsschoenen, handschoenen etc.) aan met name industriële bedrijven. Afgelopen jaar verhuisde het zijn distributiecentrum naar een nieuwbouwlocatie in Puurs onder Antwerpen om vandaaruit beter te kunnen voldoen aan de gewijzigde klantvraag. Vandeputte ontvangt tegenwoordig namelijk steeds meer elektronische bestellingen van zijn klanten. Typisch voor dit soort bestellingen is dat de volumes steeds kleiner worden: voorheen werden bijvoorbeeld werkhandschoenen in één keer per 100 paar besteld, vandaag worden 10 paar in 10 keren besteld. Een trend waarmee meerdere grossiers tegenwoordig te kampen hebben.
Dankzij de automatisering kan Vandeputte hier nu beter op inspelen en zijn logistieke proces verder optimaliseren. Dat resulteert al met al in een efficiëntere belevering van de klanten.
Magazijnsysteem
De magazijninstallatie van Egemin bestaat uit een uitgebreide ontvangstzone, een automatisch bakkenmagazijn met 36.000 bakken en drie miniloadkranen, 4 orderverzamelstations en een uitgebreide transport- en sorteerinstallatie. Deze automatische installatie wordt samen met het manuele palletmagazijn aangestuurd door Egemins magazijnbeheersoftware E’wms. Dit WMS regelt de inkomende en uitgaande goederenstroom en staat in verbinding met het SAP-systeem dat de bestelling, voorraad en facturatie regelt. Als de goederen binnenkomen, kijkt het SAP welke bestellingen openstaan; vanaf dan neemt het E’wms het over en beslist het waar de goederen moeten worden opgeslagen.
Afhankelijk van het type product, het aantal of de lopende bestellingen zijn er drie mogelijke locaties: de bulkopslag in Nedcon palletstellingen met inductie geleide smallegangentruck bediening, de pick-to-belt voorraad, of de imposante supersnelle miniloads. Zodra de goederen op hun plaats staan, geeft E’wms dit door aan het SAP, die de goederen vervolgens aan de beschikbare voorraad toevoegt. Het SAP geeft uitgaande leveringen door aan het E’wms, dat bepaalt waar goederen worden gepickt en in welke volgorde en of er speciale opdrachten nodig zijn, zoals stickers kleven op de verpakking voor bepaalde klanten, en of de goederen op een pallet of in colli het bedrijf moeten verlaten.
Foutloos

Voorheen werd gewerkt met een manueel batch picking systeem. De medewerkers moesten daarbij lange afstanden afleggen om de goederen te picken, daarbij ook nog veel bukken en heel wat manuele handelingen uitvoeren. “Door de automatisering werken we nu veel sneller en meer ergonomisch”, stelt CEO Dirk Vandeputte. “Het is al met al voor de medewerkers aangenamer werken. Doordat alles wordt gescand, zijn fouten zo goed als uitgesloten en hebben we op elk moment een juist beeld van de voorraad en zijn goederen op elk moment te traceren.”
De keuze voor Egemin als systeemleverancier is niet uit de lucht komen vallen. Vandeputte hecht namelijk zeer aan een overeenkomstige bedrijfscultuur, die hij volledig bij Egemin aantreft. Bovendien is de hoofdvestiging van Egemin in het Belgische Zwijndrecht relatief dicht bij de locatie in Puurs gevestigd. Dat heeft zo zijn voordelen in het geval van regulier onderhoud en het snel oplossen van eventuele storingen om daarmee kostbare down-time zo veel mogelijk te elimineren.
Energiebesparing
Een vrij nieuwe activiteit van Egemin betreft energiebesparing in het warehouse, om daarmee beter in te spelen op de toegenomen vraag naar duurzaamheid en lagere energiekosten. Egemin heeft daartoe Tom Capiau als project manager sustainability & energy management solutions aangesteld. Onderzoek van Egemin heeft namelijk uitgewezen dat − afhankelijk van het magazijntype − koeling, verwarming, verlichting, perslucht, elektromotoren voor miniloads, kranen en rollenbanen en batterijlaadstations tot de grootste energieverbruikers in het magazijn kunnen worden gerekend. Op elk van deze verbruikers valt vaak nog veel te besparen door de juiste keuze te maken bij aankoop en degelijk onderhoud en door verstandig om te gaan met het gebruik.
Bij Vandeputte zijn het gebouw en de dockshelters uitgerust met onder andere diverse isolatievoorzieningen. Het dc beschikt ook over zonnepanelen op het dak die voor maximaal 95% in de eigen stroombehoefte voorziet. De verlichting bestaat uit een combinatie van daglicht en energiezuinige TL-verlichting (T5) met een elektronische ballast en bewegingssensoren, die alleen die gedeeltes verlichten waar wordt gewerkt.
Op de verwarmingskosten is flink bespaard door zonering, waarbij alleen de pickzone voor het personeel wordt verwarmd met infrarood stralingsverwarming op aardgas. Voor werkzaamheden in de overige niet actief verwarmde magazijnzones, zoals de stellingen in het bulkmagazijn, heeft het magazijnpersoneel aangepaste warme bedrijfskleding verkregen. Voor bepaalde werkzaamheden is perslucht nodig. Deze wordt verkregen met een hoogrendement schroefcompressor. De toiletten worden doorgespoeld met opgevangen hemelwater.
Ondanks dat het nieuwe dc met 14.000 m2 beduidend meer oppervlakte heeft dan het oude (10.000 m2) en dus ook meer energieverbruikers telt, is er al met al toch een lager energieverbruik gerealiseerd. Op het stroomverbruik werd op jaarbasis 41% bespaard en op het gasverbruik voor de verwarming 49%.
Wie wat waarom?
Wie?
Vandeputte distribueert vanuit zijn dc in Puurs allerhande persoonlijke beschermingsmiddelen (werkkleding, veiligheidsschoenen, handschoenen etc.) aan met name industriële bedrijven.
Wat?
Nieuwbouw van het magazijn door Egemin Automation, waarbij met behulp van automatisering een hogere doorloopsnelheid is verkregen.
Waarom?
Vandeputte wilde optimalisatie van de logistieke processen met een lagere foutenlast, hogere capaciteit en kortere doorlooptijden. Dit alles moest gepaard gaan met een ergonomische werkomgeving voor het magazijnpersoneel.