Ga naar hoofdinhoud

Eerste Combilift straddle carrier biedt Volvo volop voordeel

Als eerste bedrijf in Nederland nam Volvo MP&L-O een Combilift straddle carrier in gebruik. De portaalhefwagen biedt veel voordelen

Voor de zomer nam Volvo MP&L-O de eerste Combilift straddle carrier in Nederland in gebruik. De portaalhefwagen biedt niet alleen voordelen bij de handling van containers. Ook binnen de muren van het warehouse zijn de gevolgen merkbaar.

Wie zijn logistieke processen wil optimaliseren, probeert onnodige handling te voorkomen, stromen te optimaliseren en de producten zo compact mogelijk op te slaan. Dat die vlieger niet alleen opgaat als er wordt gewerkt met pallets, maar ook bij grote 40-voets containers, blijkt bij Volvo Material Planning & Logistics-Overseas in Maastricht. Het bedrijf nam dit voorjaar als eerste in Nederland een straddle carrier van de Ierse fabrikant Combilift in gebruik. De portaalhefwagen biedt meerdere voordelen, blijkt tijdens een bezoek aan de Limburgse hoofdstad.

Het warehouse in Maastricht heeft een tweeledige functie. Vanuit het dc wordt enerzijds de gehele after sales operatie voor West-Europa verzorgd. Anderzijds vindt er een complete ‘knock down’ operatie plaats voor de productie van nieuwe auto’s in Maleisië en China. “De auto’s die in het Verre Oosten worden geassembleerd worden hier als complete ‘bouwpakketten’ opgeslagen, verzameld en verzonden”, verduidelijkt material handling engineer Arno Spiegels.

Droog laden

Dat verzenden gebeurt in zeecontainers. Op het buitenterrein, onder de luifel bij de expeditie, staat een rij van 12 containers opgesteld. “Vanuit kwaliteitsoogpunt willen we de onderdelen droog in de container krijgen”, legt Spiegels uit.

Voor het laden van de containers worden heftrucks ingezet. Voor de handling van volle en lege containers vertrouwt Volvo sinds kort op een Combilift straddle carrier.
“Voorheen gebruikten we een 25-tons vorkheftruck, voorzien van container spreader. Maar daar kleefde een aantal nadelen aan”, vervolgt de engineer.

De zware jongen had een hoog eigen gewicht, waardoor het totaalgewicht van truck en container al snel tegen de 60 ton liep. Het met klinkers bedekte wegdek op het buitenterrein bij Volvo is onvoldoende geprepareerd op de hoge wieldrukken die daardoor ontstaan. Verzakkingen waren het gevolg en de veiligheid kwam in het geding.

Het tillen van de zware kettingen kan een zware belasting zijn. Zeker als dit meerdere keren per dag gebeurt

Ruimte verloren

Bovendien had de heftruck een grote draaicirkel, waardoor de containers niet optimaal konden worden opgesteld. Spiegels legt uit: “De orders voor Maleisië en China worden door elkaar verwerkt. Er zijn dus meerdere goederenstromen. Van die stromen moeten de ordervarianten voor één model ook in dezelfde container worden geladen; onderdelen voor een S40 mogen niet in dezelfde container als de componenten voor een S80. Er moeten dus al minimaal 5 verschillende containers open staan. In verband met de Maleisische wetgeving zijn er dat in de praktijk echter nog veel meer. Voor een optimale goederenstroom moet je soms wel 12 tot 14 containers open houden. Dat was voorheen onmogelijk.”

Tot de komst van de straddle carrier kon Volvo maximaal zes containers open houden. Die werden dan opgesteld in twee blokken van drie met daartussen een ruimte van ongeveer 14 meter om goed en veilig te kunnen manoeuvreren.

Onder de luifel ging dus veel ruimte verloren. “Ook was er veel onnodige handling en dus tijdverlies als je net de middelste container uit een blok van drie moest hebben, omdat dat met de vorkheftruck alleen van de zijkant kon en dus eerst de voorste container moest worden verplaatst”, weet Spiegels.

Logistieke consequenties

Dankzij de straddle carrier kan de beschikbare ruimte onder de luifel optimaal worden benut

Daarnaast was er bij het wegzetten van de volle containers veel handling, omdat dit – wederom vanwege de grote draaicirkel van de truck – tweehoog moest gebeuren langs de kant van het terrein. Het ruimtegebrek op het buitenterrein had tevens consequenties voor de operatie binnen de muren van het warehouse. Als de juiste containers niet open stonden, stagneerde het proces.

“Daar komt bij dat het restdraagvermogen van de heftruck vanwege de spreader ‘slechts’ 21 ton was. Om zwaardere containers veilig te kunnen verzenden moesten we regelmatig een sideloader met meer vermogen huren. Al met al was er dus voldoende reden om op zoek te gaan naar een oplossing”, aldus Spiegels.

Meerdere voordelen

Die oplossing vond Volvo dus bij Combilift, dat via importeur Mabo-lifting de straddle carrier leverde. De machine biedt meerdere voordelen, weet Spiegels: “De belangrijkste vind ik de flexibiliteit bij het uitzetten van containers en de lagere asdruk dankzij het lage eigen gewicht van de truck. Als we met de heftruck waren blijven rijden, hadden we het buitenterrein binnen nu en een jaar moeten vernieuwen. Dat is nu niet meer nodig.”

Met de straddle carrier wordt de beschikbare ruimte – zowel binnen als buiten – optimaal benut; er kunnen meer containers worden uitgezet. Ook hoeven er geen extra kosten te worden gemaakt voor het huren van materieel om de zwaarste containers te handlen; de portaalhefwagen heeft namelijk een restdraagvermogen van 30 ton en kan daarmee alle containers moeiteloos en veilig handlen. Bovendien vallen de leasekosten 20 tot 30% lager uit vergeleken met de vorkheftruck.

Zwaar tillen

De voordelen zijn duidelijk, maar er klinken ook kritische geluiden. De meest gehoorde opmerking is dat het wennen is om met de machine te werken. Ook aan de (lagere) rijsnelheid van 7 km/uur moeten de meeste chauffeurs wennen. “Dat zijn twee facetten die deels te maken hebben met gevoel. Mede dankzij de lagere snelheid is anderzijds wel de veiligheid verhoogd”, stelt Spiegels.

Het werken met de kettingen is volgens hem wel echt voor verbetering vatbaar. “Onze mensen moeten ook met slecht weer de cabine uit om deze aan de container te bevestigen. Daar valt niets aan te doen. Maar het borgen van de kettingen als er ‘leeg’ wordt gereden, mag beter. Nu moeten de zware kettingen telkens hoog worden opgetild om ze in de daarvoor bestemde bakken te plaatsen. Als je dat meerdere malen per dag doet, is dat een zware belasting voor schouders en armen. Aangezien ergonomie bij ons hoog in het vaandel staat, wordt hier zorgvuldig naar gekeken”, besluit de engineer.

Doordat er op het buitenterrein meer containers open staan, gaat ook binnen de muren van het warehouse minder ruimte verloren

Wie wat waarom?

Wie?

Volvo MP&L-O runt vanuit zijn warehouse in Maastricht de complete ‘knock down’ operatie voor de productie van nieuwe auto’s in Maleisië en China.

Wat?

Voor de handling van zowel volle als lege containers leverde importeur Mabo-lifting een Combilift straddle carrier.

Waarom?

Aan de inzet van de 25-tons vorkheftruck die voorheen werd gebruikt kleefden te veel nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven