Ga naar hoofdinhoud

Dubbeldiep stapelen levert flexibele ruimtewinst

Door de pallets niet enkel, maar dubbelediep weg te zetten, vergroot Vetipak de opslagcapaciteit met bijna 50%

Door de pallets dubbeldiep weg te zetten, vergroot Vetipak uit Oss haar opslagcapaciteit met bijna 50%. Het systeem met de reachvorken zorgt daarbij voor de benodigde flexibiliteit en bereikbaarheid van de artikelen. De gouden combinatie pakt, net als de diensten van het bedrijf, heel goed uit.

Snoepjes in portieverpakkingen, kauwgom in blisters of een van de vele verschijningsvormen van de wereldberoemde Celebrations, als het om het verpakken van confectionary gaat ben je bij Vetipak aan het juiste adres. Sinds maart dit jaar beschikt de co-packer over een gloednieuwe vestiging in Oss. “Hier hebben we de kwaliteitsnorm op een nog hoger niveau gelegd”, stelt Director of Operations Johan Verbruggen met een trotse glimlach. “We voldoen niet alleen aan de BRC-5 niveau A, maar tevens aan de Code of Practice van Marks & Spencer. Dit is wellicht de strengste die er op dit moment is. We mogen hierdoor ook ‘naakt’ product verpakken voor grote multinationals.”

De verhoogde inpakstatus werd mede mogelijk door Vetipak’s streven naar de hoogst mogelijk normen voor hygiëne, de stap naar verregaande automatisering tijdens het verpakken en een nieuwe opzet van de interne routing. “In nauw overleg met onze klanten hebben we de productieruimten gecompartimenteerd en de aan- en afvoerwegen van halffabrikaten en het gereed product gescheiden”, wijst Verbruggen op het eenrichtingsverkeer rondom de productieunits.”Zelfs de mensen en logistieke stromen komen vrijwel niet meer met elkaar in contact.”

FEFO

Het systeem van indelen in compartimenten is ook van toepassing op het twaalf meter hoge magazijn voor opslag van halffabricaten en verpakkingsmiddelen. In drie hallen slaat Vetipak zo’n 3.500 pallets op in dubbeldiepe stellingen, verdeeld over vijf opslagniveau’s. Door de pallets met twee stuks achter elkaar te zetten, wint het bedrijf de nodige locaties en gaat er zo min mogelijk ruimte aan gangpaden verloren. Johan Verbruggen: “In een conventionele enkeldiep opslag zouden we niet meer dan 2.500 pallets kwijt kunnen. Natuurlijk bestaan er compacte opslagmethodieken die nog meer ruimtewinst opleveren, maar die passen niet bij de wensen en eisen hier in Oss.”

Vrijwel alle producten die Vetipak inpakt, kennen een Best Before of Expiry Date. Het is daardoor belangrijk dat er FEFO wordt gewerkt (First Expiry First Out) en dat de bereikbaarheid van elke locatie groot is. Daarnaast kent de vestiging in Oss een grote diversiteit aan klanten met verschillende producten en bijbehorende verpakkingsvarianten. “De diversiteit hier in Oss is veel groter dan bij onze vestiging in Veghel”, stelt Verbruggen. “Daar werken we met 13-diep doorrolstellingen op drie verschillende opslagniveaus.”

De Kooi-reachvorken zijn een beproefd concept voor dubbeldiep; de side shiftbare vorken zijn bovendien ook in breedte hydraulisch verstelbaar
De Kooi-reachvorken zijn een beproefd concept voor dubbeldiep; de side shiftbare vorken zijn bovendien ook in breedte hydraulisch verstelbaar

Zien doet geloven

Het concept van dubbeldiep stapelen was eerder niet bekend bij Vetipak. Al zoekende naar oplossingen kwam het bedrijf in aanraking met Atlet uit Enschede die deze opslagmethodiek al jaren succesvol toepast in combinatie met haar Tergo reachtrucks met Kooi-reachvorken. Een referentiebezoek aan Dorel in Helmond (baby- en kinderartikelen) gaf de doorslag. Verbruggen: “Zien doet geloven, dat geldt ook voor deze werkwijze. Daarbij werd ons meteen duidelijk dat het belangrijk is om goede stellingen, een goede truck en goede instructie te hebben.”

De goede stellingen zijn afkomstig van Nedcon. Op de gekozen liggerlengte van 3.600 mm kunnen vier euro of drie industriepallets naast elkaar staan. Zwarte stickers op de gele liggers markeren de plaats van de middenklos van europallets, zodat de onderlinge afstand tussen de pallets al bij het wegzetten correct is.

De goede truck is afkomstig van Atlet. De 2 tons Tergo Forte S3 biedt met zijn stabiliteit en maststijfheid de juiste voorwaarden om ook de zwaarste pallet dubbeldiep op maximale hoogte weg te zetten. De camera en monitor van Orlaco houden daarbij een veilig oogje in het zeil.

Thuis op de truck

Via de camera en monitor kan reachtruckchauffeur John de Graauw precies zien wat hij doet
Via de camera en monitor kan reachtruckchauffeur John de Graauw precies zien wat hij doet

“Als je eenmaal de wegzetdiepte kent die overeenkomt met het beeld van de camera, krijg je elke pallet op elke locatie goed op zijn plaats”, stelt reachtruckchauffeur John de Graauw enthousiast. “Die zwarte stickertjes waren in het begin wel makkelijk om de juiste positie op de ligger te bepalen, maar nu let ik er amper meer op.”

De ergonomische zit op de kantel/schuifstoel van de Atlet en de besturing met het mini-stuurwiel aan de armleuning bevallen John uitermate goed. Hij roemt de merkbare lagere belasting van de schouder en voelt zich goed thuis op de truck. Dankzij het startsysteem met de PIN-code hoeft hij nooit naar de contactsleutel te zoeken en zijn eigen code levert hem een eigen trucksetting op. “Als ik inlog dan staat de truck op 100% van zijn vermogen, als anderen de truck met algemene code starten dan staat alles op 50%”, glimlacht hij. “Andere chauffeurs zijn immers niet zo gewend als ik. Ook veiligheid staat bij Vetipak in grote letters geschreven.”

Johan Verbruggen hoort het relaas van zijn medewerker met tevredenheid aan. “Atlet heeft ons ook prima begeleid en geïnstrueerd. Zelfs de logistiek verantwoordelijke van Dorel is hier geweest om praktijktips uit te wisselen. We zijn aan alle kanten goed begeleid en mede daardoor pakt deze keuze succesvol uit.”

Ontwikkeling om van te smullen

Vetipak verpakt sinds 1997 confectionary als snoep en chocolade voor diverse grote fabrikanten. Deze concentreren zich vandaag de dag liever op het snoepje zelf, dan op het verpakken. Door de specialisatie en een doorlopend speuren naar slimmere inpakmethodes maakt Vetipak een flinke groei door. Handwerk maakt steeds vaker plaats voor zelfontwikkelde machines en dat heeft in 13 jaar tijd geleid tot een bedrijf met drie vestigingen, 120 vaste medewerkers en een flinke groep seizoenswerkers. De jaaromzet van Vetipak bedraagt circa € 20 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven