Ga naar hoofdinhoud

Doorrolstellingen en palletstellingen voor nieuwe montagehal


Koninklijke Gazelle heeft de aanvoer van onderdelen in zijn nieuwe montagehal gestroomlijnd met doorrolstellingen van BITO Systems. In deze hal van 7000 vierkante meter, waar elke dertig seconden een nieuwe fiets van de band rolt, liggen enkele honderden onderdelen onder handbereik van de 250 montagemedewerkers. Mede dankzij een testopstelling is BITO erin geslaagd het ontwerp exact af te stemmen op de ergonomie en het werkgemak van de medewerkers.

Het nieuwe Innovation & Production Center van Gazelle is op 3 september 2015 door Koning Willem-Alexander hoogstpersoonlijk geopend.  Deze officiële gebeurtenis was voor de fietsfabrikant de bekroning van een flinke efficiëntieslag. Het meer dan honderd jaar oude fabriekscomplex in Dieren bestond namelijk uit meerdere gebouwen, wat in termen van productie en logistiek de nodige uitdagingen opleverde.

Tussen het monumentale hoofdgebouw en de gehandhaafde fabrieksgebouwen is daarom een hypermoderne montagehal met een oppervlakte van 7000 vierkante meter gebouwd. Eén van de meest in het oog springende elementen is de geautomatiseerde lakkerij, die qua prestaties de lakkerijen in de auto-industrie naar de kroon steekt.

Lean

Gazelle heeft de nieuwe montagehal volledig volgens de lean-principes ingericht. Dat betekent dat de fietsen in een logische en efficiënte flow worden gebouwd, wat onder meer leidt tot kortere doorlooptijden. Met 250 van de in totaal 350 medewerkers heeft de fietsfabrikant – afhankelijk van het type fiets –gemiddeld twee werkdagen nodig om uit ruwe delen een volledig afgemonteerde fiets te monteren. Opgeteld gaat het om 275.000 fietsen per jaar, variërend van stadsfiets tot e-bikes. Elke 30 seconden rolt een nieuwe fiets van één van de drie montagebanen, die via een monorail direct de vrachtauto in gaat.

Juiste onderdeel op juiste moment

In de nieuwe montagehal vervullen doorrolstellingen van BITO een belangrijke functie.  In deze stellingen, opgesteld parallel aan de montagelijnen, liggen de onderdelen die de montagemedewerkers nodig hebben voor het bouwen van de fietsen. Door de ergonomische, overzichtelijke wijze waarop de onderdelen tijdelijk worden opgeslagen, kunnen de montagemedewerkers eenvoudig en gemakkelijk het juiste onderdeel op het juiste moment pakken en monteren.

De onderdelen komen onder meer uit de voormontage en de automatische lakkerij. Via de kanban-aanvulmethodiek wordt de voorraad in de doorrolstellingen steeds weer aangevuld, zodat altijd de juiste onderdelen klaar liggen. Voor een niet-elektrische fiets gaat dit om gemiddeld 170 onderdelen, bij een elektrische fiets kan dat oplopen tot ruim 230 verschillende onderdelen.

(tekst loopt onder de video door)

Werkgemak van medewerkers

Behalve doorrolstellingen voor de nieuwe montagehal heeft BITO ook pallet- en doorrolstellingen geleverd voor het hoofdmagazijn. Hier liggen de fietsonderdelen op voorraad, bestemd voor productie en levering aan de fietswinkels in binnen- en buitenland. Gazelle zet de doorrolstellingen in het hoofdmagazijn voornamelijk in voor de opslag en orderpicking van bouten en moeren voor aanvulling van de grijpvoorraad bevestigingsmiddelen in de montagehal.

In de keuze voor BITO als leverancier speelde de kwaliteit van de magazijnstellingen een belangrijke rol, met name met het oog op de veiligheid voor de medewerkers. Bij de palletstellingen komt dit onder meer tot uiting in de grote aandacht voor aanrijdbeveiliging en doorvalbeveiliging in het hoofdmagazijn. Ook bij de vaststelling van het exacte ontwerp van de doorrolstellingen is Gazelle niet over één nacht ijs gegaan. BITO heeft een testsectie geleverd, zodat montagemedewerkers zelf de kwaliteit en ergonomie konden beoordelen. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen, die het werkgemak en daarmee ook de kwaliteit en de productiviteit van de medewerkers aanzienlijk verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven